100% насочени сме към това през декември България да получи

...
100% насочени сме към това през декември България да получи
Коментари Харесай

Николай Денков: Европа повече не може да си позволи да бъде разединена

100% ориентирани сме към това през декември България да получи позитивен отговор за Шенген. В момента няма проект Б, целият ни фокус е върху проект А.


Това съобщи министър-председателят акад. Николай Денков, който семейства през днешния ден тристранна среща по въпросите на районната съгласуваност в резиденция „ Евксиноград “ край Варна, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Всички проблеми през днешния ден имат извънредно значим надрегионален аспект, обвързван с това, което се случва в Украйна. С това, което виждаме от два дни, че се случва в Израел. Европа повече не може да си разреши да бъде разединена, да няма пътища, които да свързват прилежащите страни, да няма енергийна съгласуваност и по този метод да се оказва подвластна от външни фактори, съобщи Денков.

„ Всички ние би трябвало да бъдем дружно във всеки един смисъл на думата дружно. И като политическа позиция, и като общи полезности, които да отстояваме всеки един ден в работата си. И като развиване на нашата съгласуваност, от която зависи нашето бъдеще, сподели още Денков пред сътрудниците си от Гърция и Румъния - Кириакос Мицотакис и Йон-Марчел Чолаку. Във Варна дойдоха заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас и еврокомисарят по превоза Адина Вълян.

Взаимосвързаността ще докара до по-добри услуги и по-добри цени за жителите. Ще докара и до реконструкцията на Украйна. Искам да подчертая нуждата да се построи нов мост над река Дунав при Русе-Гюргево, само че също по този начин да се усили потенциала за корабоплаване по Дунав, сподели по време на взаимните изказвания министър председателят на Румъния.


Румъния извършва всички механически условия за Шенген. Усилията, които поставя България, се признават от Европейската комисия. Не би трябвало да слагаме ползите на вътрешната политика пред ползите на Европа и то в миг, когато солидарността е доста значима. Убеден съм, че дружно ще намерим верния метод, тъй че да не бъдем двете страни държани в ъгъла напълно голословно. Шенген е право на България и на Румъния, съобщи министър председателят Чолаку.

Той бе безапелационен, че Черно море е от стратегическо значение за евроатлантическата сигурност.

Имаме честен дълг да помогнем на Молдова, която е най-уязвимата страна след Украйна в този миг, добави той и уточни: Подчертаваме стратегическото значение на Черно море. Трябва да намерим обща тактика в границите на НАТО, с цел да можем да избегнем в бъдеще офанзиви от Русия.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис обърна внимание, че Гърция има водеща роля за енергийната съгласуваност.


Продължаваме да влагаме във ВЕИ и желаеме да превърнем целия район в център на интернационална съгласуваност и транспорт на зелена сила, нещо, което изисква развиването на електропреносните мрежи на страните ни, с цел да можем да осъществяваме визията си. Европейският път на Западните Балкани може да бъде лост за непоклатимост в района. Гърция е най-старият член на Европейски Съюз и поддържа европейската вероятност към този момент 20 година още от срещата в Солун през 2003 година, добави Мицотакис.

Той съобщи поддръжка за България и Румъния и тяхното влизане в Шенген като означи личния стопански интерес на Гърция.

Еврокомисарят по превоза Адина Вълян пък означи опциите за страните в района да подобрят гранично-пропускателните пунктове, с които да се понижи времето за прекосяване. Вълян подсети, че Европейска комисия има отделени средства, с които да подкрепи страните за възстановяване на ГКПП-тата.

Според заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас присъединението на България и Румъния към Шенген ще усили равнището груповата сигурност, което значи и по-добър надзор на външните граници.


До края на годината се надявам, че ще вземем работещо решение за Шенген, сподели заместник-председателят на Европейска комисия.

Решението за Шенген се взема от държавите-членки, не от Европейска комисия, тъй че имаме още един прозорец на опция, по този начин да се каже, само че аргументите, които изредих, че двете страни са се застъпили по необикновен метод по време на засиления миграционен напън, и двете страни ни помогнаха в гарантирането на безпроблемна търговия и придвижване по време на пандемията и в този момент. И двете страни са подготвени да поемат отговорност за външната граница на Европейски Съюз. Всички планети са се подредили за едно вярно решение до края на годината. Този следобяд ще се срещна с австрийския канцлер във Виена, Стискаме палци, ще стигнем до там, сподели Схинас.

Относно страните от Западните Балкани, Схинас бе безапелационен, че никой няма да може да се причисли към Европейски Съюз преди да е дал отговор на всички въпроси, свързани с върховенството на закона. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР