100 млн. евро годишно губят българските граждани само от лихвите

...
100 млн. евро годишно губят българските граждани само от лихвите
Коментари Харесай

100 млн. евро годишно губи БЕХ само от лихви по просрочени задължения

100 млн. евро годишно губят българските жители единствено от лихвите по просрочените отговорности на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Всички огромни енергийни сдружения , обединени под шапката на холдинга пък дължат общо над 2.5 милиарда лв..

Тези данни изнесе на брифинг в служебният министър на енергетиката Андрей Живков .

" БЕХ има достъп до атрактивни финансирания , само че вместо да влага в стратегически планове и да стане районен състезател, ги употребява за решение на настоящи проблеми ", уточни той. По думите му това води само до задълбочаване на проблемите и нахлуване в " дългова серпантина ". " Проблемите се трансферират от болната глава на хубавичко ", безапелационен бе Живков, като даде образец с потреблението на облагите от АЕЦ " Козлодуй " за покриването на загуби на потънали в задължения сдружения . По думите на главата на енергийното ведомство БЕХ задлъжнява, с цел да взема решение краткосрочните проблеми на Топлоелектрическа централа " Марица - Изток 2 " и на Топлофикация София.

Най-големият дебитор на страната е Националната електрическа компания с над 2 млрд .
 Фич увеличи кредитния рейтинг на БЕХ до равнище ‘ВВ’ от ‘ВВ-’
Фич увеличи кредитния рейтинг на БЕХ до равнище ‘ВВ’ от ‘ВВ-’

Към края на 2020 година към 40% от дълга е на компанията-майка, останалите 60% - на дъщерните сдружения

Две са главните цели, които си слага новото управление на Министерството на енергетиката - да стабилизира финансово сдруженията, подопечни на БЕХ, както и да " отпуши " всички вероятни средства, предоставяни от Брюксел в сферата.

Министър Живков ще направи ревизия на строителството на газовия интерконектор с Гърция, защото " имало клюки, че тук-там даже не се работи ". Той увери още, че екипът му ще обезпечи цялостна бистрота за обществото по отношение на процесите в енергийния бранш.

Припомняме, в края на мандата на някогашния енергиен министър Теменужка Петкова бе ". Проверката обхвана активността на сдружението през 2020 година и като период за осъществяване, а заключението беше, че не са открити несъответствия свързани с осъществените доходи и регистрираните разноски през 2020 година, както и отражението им върху препоръчаната от сдружението и понижена в следствие от КЕВР цена на природния газ за месец април 2021 година
 Усещането за задкулисие в енергетиката било доста огромно
Усещането за задкулисие в енергетиката било доста огромно

БЕХ се трансформирал в прикриване на загубите на разнообразни сдружения

През март месец бе открит и на Българския енергиен холдинг.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР