100 години от създаването си отбеляза народно читалище “Просвета –

...
100 години от създаването си отбеляза народно читалище “Просвета –
Коментари Харесай

Христо Терзийски уважи 100-годишния юбилей на читалището в Слокощица

100 години от основаването си означи национално читалище “Просвета – 1922 ” в кюстендилското село Слокощица.

Юбилея на читалището в родното си място почетоха националният представител от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили Христо Терзийски и кметицата Венера Илиева.
На управлението на читалището Терзийски подари икона на Иисус Христос, дело на локален художник. “Винаги с Бог напред и дано да ни закриля във всичко ”, сподели Терзийски. Народният представител поздрави сърдечно своите другари и познати, и пожела на културната институция и самодейците да бъдат все по този начин ревностни пазители на българщината и хубавите ни национални обичаи.

Празничното отбелязване в Слокощица стартира с богата фолклорна стратегия с присъединяване на: танцов състав “Пауталия ”, фолклорна групировка “Гайтанче ”, ФГ “Бисери ” и оркестър “Шевица ”. Интересна част от програмата бе пътуващото читалище “Бащино огнище ” на Ивайло Шопски, което е само по рода си в света.
В двора на учебното заведение имаше ревю на занаятчийски артикули, както и фотоизложба на локални самодейци и техните начинания. Петър Петрушев пък сподели по какъв начин се замесва и пече самун с жива закваска.

Председателката на читалището Снежана Пенова напомни историята на основаването му, както и моменти от неговата богата и разнообразна активност през годините. Към жителите и гостите Пенова се обърна с думите: “Приветствам ви със 100-годишния празник на нашето читалище! Такъв празник се чества единствено един път, по тази причина всички от управлението сме се постарали да го организираме добре и да създадем паметен празника. Честит празник на всички присъстващи! ”
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР