10-то юбилейно издание на Фестивала на традиционните храни, поминък и

...
10-то юбилейно издание на Фестивала на традиционните храни, поминък и
Коментари Харесай

„Кулинарното наследство на Тракия“ в Ивайловград

10-то юбилейно издание на Фестивала на обичайните храни, занаят и занаяти „ Кулинарното завещание на Тракия ” стартира през днешния ден край местността Дупката в Ивайловград, като ще подължи и на следващия ден. Организатори са общината и НЧ „ Пробуда-1914 “. Откриването е от 19 ч. през днешния ден с концерт на отбор „ Българе “ и Жоро Любимеца.

Утре фестивалната стратегия започва от 12 ч. с демонстации и дегустации. От 17 ч. е планувано награждаване на участниците, от 19 ч. - концерт на Надя Казакова и финалът е в 20 ч. с концерт на група „ Акага ".

В двата фестивални дни гостите ще могат да видят демонстрации на храни и занаяти, показани от локални производители- подготвяне на лютеница с куртовска капия, изработка на сапун, на крафт бира, студено сплескване на ядкови малса, подготвяне на бонбони от трахана, на бърканица, зелник под връшник, баници, саралии, тутманици, клинове, ревю на плодове и зеленчуци, както и на мед, тахан, билки, вино и ракия.

Шеф-готвачите Юри Велев и Николай Илиев ще покажат виртуозни кулинарни изкушения, а посетители от Франция, Гърция и Турция ще показват обичайни за тези страни ястия.

Програмата включва и показване на обичайни традиции, а в съпътстващата са планувани достоверни песни и танци. Книгата „ Размисли върху българската женска носия ” ще показа създателят й Диляна Курдова.

За децата е готова занимателна стратегия с цирковите актьори Играчка-Плачко и доста други изненади.

Община Ивайловград обезпечава безвъзмезден превоз до мястото на феста - местността Дупката, като рейсовете ще потеглят от паркинга на „ Целувка чешма “ от 18 ч. през днешния ден и от 11.30ч. на следващия ден и ще се движат на всеки 10 минути.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР