10 търговски банки заявиха участие в програмата за портфейлни гаранции

...
10 търговски банки заявиха участие в програмата за портфейлни гаранции
Коментари Харесай

10 търговски банки са готови да отпускат гарантирани от ББР кредити в подкрепа на бизнеса

10 търговски банки обявиха присъединяване в програмата за портфейлни гаранции в поддръжка на микро-, дребните и междинните предприятия у нас.

Това са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американската кредитна банка, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, Прокредит банк, Първа капиталова банка, Търговска банка Д, Уникредит Булбанк и Юробанк България.

Живко Тодоров е новият началник на ББР

Гаранционната стратегия, която е част от държавните антикризисни ограничения, е с бюджет от 500 млн. лева В нея могат да бъдат включени компании от всички браншове, като се чака от мярката да се възползват най-вече компании от най-засегнатите области – търговия, услуги, превоз и логистика, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, и други.

В осъществяване на Решение на Министерски съвет Българската банка за развиване даде на комерсиалните банки опция за прилагане на портфейлни гаранции за 1,6 млн. лева, за включване в тях на отпуснати заеми на клиенти - МСП в размер до 2 милиарда лв..

За да аплайват за заем компаниите, е задоволително да дават отговор на едно от следните условия: спад на оборота след първото тримесечие на 2020 година по отношение на същия интервал на 2019 г.; неполучени вземания от клиенти; неизплатени суми към снабдители след 1 март т.г.; анулирани контракти за експорт и прекъснати доставки от импорт от началото на годината; затворени индустриални уреди и офиси, и понижения на броя на заетите лица.

Крайният период за кандидатстване по мярката за дребните и междинните предприятия е до 23 декември 2020 година Кредитите, които комерсиалните банки ще отпускат, са с оптимален размер от 300 000 лева, като ББР ще покрива до 80% от тях. Банките сами ще дефинират минималния и оптималния период на погасяване, а гратисният интервал за новоотпуснатите заеми ще е до 3 години.

В програмата, която Българската банка за развиване ръководи, ще могат да бъдат включвани както нови заеми, по този начин и съществуващи, само че при изискване, че компанията изпитва усложнения при обслужването на заема след 31.12.2019 година и не е изпадала в просрочие над 90 дни за последната година.

Четири банки стартират отпущането на безлихвени заеми за физически лица

Предстои десетте декларирали интерес банки да подпишат своите съглашения с ББР и да приготвят клоновите си мрежи за работа по програмата.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР