10-метров иманярски тунел при разкопки на Голямата могила от Некропола

...
10-метров иманярски тунел при разкопки на Голямата могила от Некропола
Коментари Харесай

10 метра иманярски тунел до едно от Чудесата. Какви са щетите?

10-метров иманярски тунел при разкопки на Голямата могила от Некропола в пловдивския регион " Южен " откриха археолозите. Според тях най-вероятно тунелът е копан на ръка през 90-те години при огромните иманярски нападения в района.

Могилата е част от един доста огромен некропол, прочут още като " Гъстите могили ", изясни пред Българска национална телевизия Любомир Мерджанов, началник на екипа от Археологическия музей в Пловдив. Повечето от тях обаче са били разрушени, а последната оживяла е така наречен Голямата могила.

До момента там са открити 4 средновековни погребения. Във връзка с тях има и излишък от една постройка, като съгласно учените, е допустимо да се касае за някакъв вид дребна средновековна черква, добави археологът.

Не е изключено в подобен вид могили да има иманярски тунели, какъвто ние открихме, изясни Мерджанов. Процедурата следователно е да се откри интервала на иманярския излаз. Можем единствено да допускаме, че става въпрос за 90-те години.

Със свалянето на могилния насип тунелът ще бъде изследван по-подробно. Силно допустимо е централното заравяне да е ограбено, само че се надяваме това да не се е случило, добави още археологът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР