10 месеца минаха от последната загуба на тима в официален

...
10 месеца минаха от последната загуба на тима в официален
Коментари Харесай

Невероятният Леверкузен пренаписва историята

10 месеца минаха от последната загуба на отбора в формален дуел
Байер Леверкузен разруши с 4:0 Фортуна (Дюселдорф) в полуфинал за Купата на Германия и ще спори за трофея на 25 май в Берлин против различен отбор от втора лига - Кайзерслаутерн.

Очертава се първи успех за клуба в шампионата от 1993-а, само че това няма да е премията за сезона на Леверкузен. А единствено една от черешките на извънредно обилната торта, която подготвят Чаби Алонсо и отборът му. Най-търсеният млад ментор в Европа прави чудеса.

Отборът му е в серия от 40 мача без загуба - нито една през целия сезон в никой шампионат.

В шампионата 27 дуела минаха без никой да успее да пречупи Леверкузен, който има 23 победи и четири ремита. Такова нещо не се помни даже от най-славните и мачкащи тимове на Байерн през годините. А тъкмо баварците " дишат праха " на тима на Алонсо с 13 точки закъснение, което ще е знамение да бъде наваксано в последните 7 кръга.

Още три победи подсигуряват купата на Леверкузен математически, а идващите три мача са с Унион като посетител, Вердер като хазаин и аудиенция на Борусия (Дортмунд). А е допустимо и Байерн да сбърка в тези кръгове... Така че на 21 април може да имаме първенец - освен това толкоз безапелационен, че заслужава да свалим шапка.

Предстоят четвъртфинални конфликти с Уест Хем в Лига Европа (11 и 18 април), а в случай че бъде преодолян британският отбор, противник на полуфинала ще е Милан или Рома. Ако успее и там, Байер отива на край в Дъблин на 22 май.

Добавяме и финала за Купата на Германия, та станаха 9 мача - три в шампионата, пет в Европа и един в този шампионат, които могат да донесат приказен требъл, който ще е знамение в новата футболна история.

Все отново приказваме за тим, който в никакъв случай не е бил първенец на Германия, а е печелил Купата единствено един път. Сега може да вземе не един, не два, а три трофея. Да не приказваме, че може да го стори без проваляне. Ето това към този момент в действителност ще е знамение!

Най-дългите серии без загуба в Европа през новия век са на Ювентус - 43 мача във всички шампионати (май 2011-май 2012 г.), и Селтик (42 мача от ноември 2016-а до август 2017 г.). Интер и Реал Мадрид имат поредици от по 40 дуела във всяка конкуренция, в която не са губили. Леверкузен към този момент е еднакъв с тях и гони Юве. След четири мача, в случай че още веднъж не е претърпял проваляне, отборът на Алонсо ще е номер едно за 21-ви век в огромните шампионати на континента.

Ако върнем лентата и в предишното столетие, имаме Милан на Фабио Капело, който не бе надвит от януари 1991-ва до март 1993 година, в цели 58 турнирни мача. Но загуби такива за купата и в Европа.

Селтик от 1915-1917 година има серия от 62 дуела без проваляне, само че тогава няма европейски клубни шампионати. Всъщност това би следвало да е и най-дългата поредност от публични срещи без загуба. Но в едни други времена, несъмнено, в които нито конкуренцията, нито динамичността и календарът са като днешните.

След още четири мача Леверкузен може да е рекордьор на новия век в европейския футбол. А в случай че завоюва девет - три в Бундеслигата, пет в Европа и един на финала за Купата, ще се позлати и с требъл.

Само още един подробност: Преди сезона ставките на букмейкърите за купа на тима на Алонсо бяха към 1:101. За това да завоюва Лига Европа - 1:31. А за това да вземе трофея в Купата на Германия - 1:17.

Дали има някой, който е рискувал даже един цент на тях?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР