10 март за нас българските евреи е ден на спасението

...
10 март за нас българските евреи е ден на спасението
Коментари Харесай

Сара Луна: Героизмът на България се измерва със спасяването на 50 хиляди живота, поклон!

10 март за нас българските евреи е ден на спасението от лагерите на гибелта. Винаги би трябвало да помним благородната постъпка на нашите спасители, които не се изплашиха да ни защитят, макар че България бе съдружник на нацистка Германия. Спасяването на евреите за България е национална горделивост, то е средство за образование, че обединяването прави силата, а мощният народ прави чудеса. Това съобщи Сара Луна, представител на българската еврейска общественост, съобщи кореспондент на БГНЕС.

 Сара Луна

Сара Луна съобщи, че всеки глас в отбрана на евреите, когато нацистка Германия искаше да ги унищожи, беше същински подвиг. „ Този подвиг за България се мери със спасяването на 50 хиляди човешки живота. Поклон, България! Този факт би трябвало да се помни, да се разпространява пред младите и света “, акцентира тя.

Еврейска общественост означи спасяването на българските евреи и уважи паметта на жертвите от Холокоста и на закононарушенията против човечеството. С Решение 105 на държавното управление от 19 февруари 2003 година е определена датата 10 март поради по този начин наречената „ Кюстендилска акция “ от 1943 година Тогава, благодарение на политици и общественици от Кюстендил и на български митрополити, е сложено пред ръководещите настояването да се опълчват на готвеното депортиране на български евреи в нацистките концентрационни лагери. След 1943 година всичките близо 50 000 български евреи са избавени, което е неповторим случай във Втората международна война.

 Проф. Александър Оскар и дипломат Йосиф Леви Сфари

„ Всяка година на 10 март се прекланяме пред подвига на българския народ в най-мрачния интервал на човешката история “, съобщи проф. Александър Оскар. Той напомни, че единствено след броени дни еврейският народ ще означи един от най-хубавите и радостни празници – Пурим, който е обвързван със спасението на евреите в антична Персия. „ Сигурен съм, че след години за 10 март ще се приказва по метода, по който ние през днешния ден приказваме за празника Пурим, защото това е един самобитен български Пурим “, добави проф. Оскар.

Заместник-кметът на София Никола Барбутов съобщи, че честването на 81 години от спасяването на българските евреи е ден на поклонение, на респект към всички наши жители, които се сплотиха и резервираха живота на близо 50 хиляди евреи. „ Преди 81 години всичко стартира с ненавист и разделяне, на което се опълчиха българските интелектуалци, представители на БПЦ, писатели и общественици. Със своите решителни дейности те извоюваха успеха на човечността и положителното. Показаха, че историята може да се промени. София е град на толерантността “, сподели той.

 Никола Барбутов

Посланикът на страната Израел Н. Пр. Йоси Леви Сфари съобщи, че не познава друга страна в Европа, която да е избавила своите евреи, и на никое място другаде в Европа техният брой не е бил по-голям след края на Втората международна война, в сравнение с в нейното начало.

На събитието участваха представители на българската еврейска общественост, български общественици и интелектуалци, посланиците на Германия и Австрия, министър Атанас Славов, заместник-министър на външните работи Елена Шекерлетова, както и доста елементарни жители пристигнали да отдадат респект. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР