10-годишни деца опитват дрога за първи път. Избират най-често райски

...
10-годишни деца опитват дрога за първи път. Избират най-често райски
Коментари Харесай

10-годишни се друсат с райски газ

10-годишни деца пробват дрога за първи път. Избират най-често божествен газ или марихуана. Това разкрива пред „ Телеграф “ началникът на общинския съвет по наркомании в Благоевград Магдалена Рахова.

„ Възрастта на децата, които пробват опиати за първи път в живота си, фрапантно спада напоследък. 10, 11, 12-годишни девойки и момчета протягат ръка към дрогата. Имали сме случаи на дете в 4-ти клас, което е пушило трева, за което ни викаха преди време “, добави тя.

От Министерство на вътрешните работи пък описаха, че работят по стотици тъжби за малолетни дилъри, само че единственото наказване, което могат да получат, е от Детска педагогическа стая.

Райският газ и тревата са най-често употребяваните от децата, демонстрират наблюденията на полицията и специалистите.

„ Учениците считат, че това е нещо съвременно, което не е рисково за мозъка им. Лошото е, че до тях доближават и амфетамини, дизайнерска дрога. Голям проблем в последно време обаче е райският газ, който е наличен, продава се съвсем на всички места и няма никакъв надзор “, показа Рахова.

Тя описа поразителен случай на зрелостник, който с родителите си потърсил помощ в центъра по наркомании. Оказало се, че момчето станало дилър на дрога още в 5-и клас и безусловно шест години пласирало, изкарвало пари, а родителите му не знаели. На въпроса на експертите не са ли видели толкоз време, че синът им разполага с повече средства, те не могли да дадат рационален отговор. Най-лошото било, че с изключение на да продава, то и се дрогирало. Зачестявали и случаите на малолетни възпитаници, които отключвали душевен разстройства след използването на марихуана.

„ Имаме 4-5 случая досега и сме съвсем в ступор, тъй като тези деца няма къде да се лекуват, няма места в лечебните заведения. Остават единствено частните центрове “, добави Рахова.

В момента случаите на деца, които пробват опиати, са съвсем изравнени по брой девойки и момчета. Криминалисти засекли, че модата сега била да поръчват през вайбър групи, в случай че дилърът е техен съученик.

„ Всички в обещано учебно заведение знаят кой продава. Въпросният пласьор е направил група в някое от приложенията, най-често Вайбър, и там се прибавят евентуални клиенти. През няколко часа диалозите се изтриват “, издават проверяващи.

Децата употребявали кодови думи, с цел да поръчат дрога. Джонк била паролата за джойнт, анаконда пък означавало амфети.

„ Една цигара трева потегля от 5 лева и според от сорта и силата на дейното вещество може да доближи 25 лева При амфетите е съвсем същото. Най-евтиният стартира от 5 лева и се повишава на 10, 15 и 20 лева При кристалите няма смяна в цената “, разясниха криминалисти.

Модерният божествен газ пък вървял от 2 лева за малко флаконче и стигал до 15-20 лева, в случай че е в по-голяма разфасовка на балон или флакон от сметана да вземем за пример.

Много от учебните дилъри работят в комбина от по двама. По оперативни данни на Министерство на вътрешните работи учениците постоянно превръщали домовете си в лаборатории.

„ Слагат всички химически съставки в тенджера, работят по рецепта, която напълно свободно се популяризира в интернет, и по-късно пласират получения артикул на другари и познати. Всеки път качеството е извънредно ниско, а резултатът поразителен. Има зачестяване на случаите, при които предозирали деца с неразбираеми синтетики са признати в болница “, изясняват проверяващи.

Те молиха родителите да обръщат повече внимание на децата си, изключително в случай че ги оставят дълго сами, а по-късно усещат странна миризма в дома си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР