10-дневно бебе, нуждаещо се от спешна медицинска помощ, беше транспортирано

...
10-дневно бебе, нуждаещо се от спешна медицинска помощ, беше транспортирано
Коментари Харесай

С рисков полет „Спартан” превози нуждаещо се от спешна помощ 10-дневно бебе от Варна до София

10-дневно бебе, нуждаещо се от незабавна здравна помощ, беше превозено със аероплан C-27J " Spartan " от летище Варна до летище София, оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата.

 Спасиха живота на бебе с тегло 1200 грама с купена с дарени капачки неонатална кола за спешна помощ Виж още

Екип за аварийно-спасително обезпечаване от 16-а авиационна база от състава на Военновъздушните сили (ВВС) извърши полета. Самолетът, оборудван със специфичен кувьоз и нужната животоспасяваща инсталация, излетя в 10:47 ч. от София. Във Варна бебето беше сложено в кувьоза и следено по време на противоположния полет към столицата от медицински екип от УМБАЛ " Токуда ".

Полетът беше изпълнен в усложнена метеорологичната конюнктура - обледеняване и мъгла, показват от военното министерство. Командир на екипажа беше капитан Николай Георгиев, помощник-командир - старши лейтенант Калоян Атанасов, и борден инженер - капитан Митко Гергов.

Авиомедицинската евакуация беше изпълнена по искане на Министерството на здравеопазването след позволение на министъра на защитата.

Българска телеграфна агенция напомня, че на 9 януари Министерството на здравеопазването разгласи процедура за договаряне без авансово съобщение за закупуване на хеликоптери за незабавна здравна помощ. България е единствената страна член на Европейския съюз, която не разполага с въздухоплавателни средства за осъществяване на медицински и профилирани интервенции. Няма построена национална система с координационен център за оказване на незабавна здравна помощ по въздух.

На 18 януари от сдружението " България Хели Мед Сървиз " оповестиха на брифинг, че са постъпили две предложения от Словакия и Белгия за хеликоптери чартърен. Срокът на публичната поръчка за наемане на хеликоптер за оказване на незабавна здравна помощ изтече на 16 януари. Наемът на хеликоптера за една година е към 1,7 млн. евро.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР