1 юни – 10.00 часа, НГСЕИ, Откриване на новите ателиета

...
1 юни – 10.00 часа, НГСЕИ, Откриване на новите ателиета
Коментари Харесай

Къде, какво с деца на 1 и 2 юни


1 юни – 10.00 часа, НГСЕИ, Откриване на новите ателиета на ул. „ Филип Македонски “ 1, до ресторант „ Сентрал парк “

Националната гимназия за театрални и екранни изкуства – Пловдив и Община Пловдив ви поканят на къса гала по формалното разкриване на ремонтираната база, която учебното заведение получи с решение на Общински съвет – Пловдив по предложение на Кмета Здравко Димитров. Това са 6 нови ателиета за на практика занимания за разработване на сценичен, кино и тв фон, бутафория и художествено осветяване . Церемонията на 1 юни 2022 година в 10.00 часа включва молебен за здраве, отслужен от отец Еленко, прерязване на трикольорна лента и разглеждане на новите пространства.  Сградата ще бъде открита от Кмета Здравко Димитров, ще участват заместник-кметът по просвета, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов и кметът на регион Централен Георги Стаменов.

След церемонията, на детската площадка във връзка Международния ден на детето – 1 юни, учениците от Националната гимназия за театрални и екранни изкуства ще изнесат дребен театър, ще рисуват дружно с малчуганите върху глинени фигурки, които след това децата ще могат да отнесат в къщи за спомен от празника и ще гримират искащите деца като обичани приказни герои.

01.06., в Епископската базилика на Филипопол, 09:00 – 10:30 ч. 

Творческа работилница „ Мозайка ” под управлението на експерти на ОИ „ Старинен Пловдив ”, част от „ Празник на детето в Стария град “

01.06., Къщата на Верен Стамболян, 10:00 – 12:30 ч.

Творческо ателие за направа на кукли и сказка с тематика „ Облеклото от епохата на  Възраждането ” с обучител Ангелина Янакиева: организатор на Къщата на Верен Стамболян, част от „ Празник на детето в Стария град “

01.06., Пл. „ Стефан Стамболов “, пред Община Пловдив, 10:30 – 12:30

 „ Ася в страната на гениите “ – детска стратегия за малчугани с изявени гении. Малчуганите ще се повозят в лодки с приказките, ще поговорят с облаците по телефона… „Валежи“ от изненади, томболи, игри и… детски надарени осъществявания ще се „изсипят“ върху и наоколо до сцената! Организатор Община Пловдив

01.06., Дондуковата градина,  10:00 часа

За първа година Регионалният природонаучен музей – Пловдив провежда Музикален празник по случай Деня на детето. Интересът към събитието е рекорден – в програмата ще се включат над 200 деца от 16 детски градини и доста други образователни заведения и музикални школи в града. Децата и техните ръководители са подготвили богата палитра от музикални, вокални и танцови осъществявания. Събитието не е на конкурсен принцип – участниците ще получат подарък и грамота в символ на почитание към техния гений и усърдие.

Пълната стратегия може да бъде забелязана на: https://rnhm.org/bg/news/index/351

01.06., Пл. „ Стефан Стамболов “, пред Община Пловдив, 17:30 – 20:00 часа

„ ВЪЛШЕБНО ЛЯТО с КАТРА ФМ “ – детска развлекателна стратегия с присъединяване на деца от младежките школи в града, изявени млади гении в известни телевизионни формати, вокалните групи на „ Госпожа Опера “, „ Пеещите котенца “, танцьори, балерини и гимнастички. На сцената и към фонтана на площада ще има доста игри с децата от публиката. И тази година екипът на радиото застава зад благородна идея дружно с доброволците от БМЧК. Пловдивското радио провежда основаването на детска библиотека в „ Клиниката по педиатрия и генетични заболявания “ към УМБАЛ “Свети Георги “. Всички посетители на празника могат да се включат със алегорично подаяние от левче в касичките на Младежкия червен кръст, против което получават водичка или сокче. А в края на празника участват  в огромната лотария, която разпределя чували с играчки, колела, тротинетки, музикални принадлежности, плажни продукти, матраци, машини за сладолед или пуканки и доста други награди. На самия край, обичайно ще бъде разрязана и най-голямата торта „ Колекция “ с късче за всяко дете.

01.06., Държавен куклен спектакъл – Пловдив от 18:00 ч.

Благотворително зрелище на театъра. Постановката „Малкият Принц“ ще се играе с вход свободен. На място в кутии ще се събират средства в поддръжка на лекуването на дребната Бояна.

Безплатни предложения на касата на Кукления спектакъл

01.06., Античен спектакъл,  от 20:30 ч.

Церемония за връчване на XI Годишни награди на Фондация Енчо Керязов при започване на огромния театър “Нощ на звездите ” в чест на надарените български деца и младежи, който тази година е под патронажа на кмета на Община Пловдив господин Здравко Димитров.          

2 ЮНИ  

02.06. – 10.30часа, монумент на Христо Ботев, Цар Симеоновата градина

С боен обред, поклонение, тържествено слово и полагане на венци и цветя, в Пловдив ще бъде почетен Деня на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България – 2 юни. Церемонията ще се организира на 02.06.2022 година, от  10.30 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина. Слово ще произнесе Кръстю Кръстев – шеф на Драматичен спектакъл Пловдив и притежател на Специалната премия „ Пловдив ” за изключителни достижения и повсеместен принос в региона на изкуството и културата за 2021 година. Водещ ще е Христо Христов.  Участие в церемонията ще вземат Военен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон – Пловдив – почетна рота и венценосци, комитет „ Родолюбие “ и комитет „ Васил Левски “.  

02.06., Къщата на Верен Стамболян, 16:30 – 18:30 ч.

Творческо ателие за изобразяване върху стъкло на тематика „ Деца рисуват Старинен Пловдив ” с обучител Десислава Димова: осведомител културен институт

18:30 ч .  Концерт „ Талантите на ДВГ „ Омайниче ” пеят в Стария град ”, началник и диригент: Таня Орманова. Събитията са част от „ Празник на детето в Стария град “

2 юни – 18.00 часа, ДК „ Борис Христов “ – разкриване на благотворителна галерия „ деца творят за деца “  

„ Деца творят за деца ” е името на благотворителната галерия , която ще бъде открита на 2 юни 2022г от 18.00ч във фоайето на Дом на културата „ Борис Христов ”.  Тя ще показа произведения, направени от над 320 деца на друга възраст, минали образование в „ Занаятчийско учебно заведение за деца в АИР Старинен Пловдив 2021 ”, което бе осъществено от Регионална занаятчийска камара –Пловдив по план на отдел „ Култура, археология и културно завещание ” на Община Пловдив, финансиран от Министерство на културата. Размерът на финансирането бе на стойност 100 хиляди лв.. Експонатите са резултат от предизвикания гений и креативност на дребните майсторчета и добитите познания и умения, под управлението на 20 майстори-занаятчии, които ги образоваха в къщите на „ Улица на занаятите “ в Стария град, Занаятчийски център „ Бакалова къща ” и Ретро-Фото.

Събраните средства от продажбата на красивите произведения ще бъдат дарени на Детското поделение на УМБАЛ „ Свети Георги “ в поддръжка на дарителската акция „Най-доброто за нашите деца и онкоболни“, за построяването на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс на територията на База 2 на УМБАЛ „Свети Георги“.

По време на откриването на изложбата „ Деца творят за деца ”, ще бъдат връчени и документи за преминатото образование на децата, творили в Занаятчийското учебно заведение.

Ето и майсторите, които образоваха дребните гении от Пловдив:

Елена Драмова- художествени тъкани /хоризонтален стан/, Стоян Стоянов – разработване на украшения от мъниста, Жулиета Георгиева- разработване на сувенири от царевична шума, Христо Войводов- разработване на произведения от кожа, Славка Балджиева-художествени тъкани /вертикален стан/, Галина Тодорова- разработване на художествена керамика /писани яйца/, Жана Иванова-Димитрова – художествени тъкани /плъсти/, Даниела Горалова – разработване на художествена керамика/грънчарство/, Пенка Ставрева.- кукли, Варта Торосян – пекарство, Васка Велкова – изобразяване върху стъкло, Костадин Деведжиев – дърворезба, Румен Цветков – худ. обработка на дърво и дърворезба /варак/, Димитър Мирчев – ремонт старинно оръжие, Тони Пранджева – художествена керамика /моделиране, мозайки/, Елена Георгиева- иконопис, Иван Тонев – гайтанджийство, София Христозова-Йорданова- художествена керамика/ангоба, сграфито/, Веселина Божилова – художествено плетиво и Любен Баков – ретро-фото.

Желаещите да закупят произведения от изложбата, може да го създадат от 1 до 6 юни.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР