1. Йохан от Лиеж Един от най-ранните записи за дете, израснало

...
1. Йохан от Лиеж
Един от най-ранните записи за дете, израснало
Коментари Харесай

Най-известните деца, израснали в дивото

1. Йохан от Лиеж

Един от най-ранните записи за дете, израснало в дивото, е историята за Йохан от Лиеж – момче, което се допуска, че прекарва детството си в белгийските гори. Според документите от сър Кенелм Дигби, философът, който се заема с историята, Йохан за първи път се укрива в горите, когато е на 5-годишна възраст, с цел да избяга от бойците по време на религиозна война. Неговото семейство обаче се завръща вкъщи, откакто заплахата е минала, само че Йохан е прекомерно изплашен, с цел да се върне. Той оцелява в горите цели 16 години, изхранвайки се с корени и диви плодове и се връща назад в обществото, когато е на 21. Той се появява гол, „ с доста дълга коса “ и позабравил да приказва. Имал дарба да усеща аромати от надалеч. В последна сметка, Йохан се научава да приказва, само че високите му качества понижават, откакто се приобщава към народа.

2. Питър Дивото момче ( Peter the Wild Boy)

През лятото на 1725 година в горите на северна Германия е намерено голо момче, което не приказва. То е заведено при английския крал Джордж I, който го харесва и му разрешава да остане в двора. Момчето било покръстено и получава името Питър. Много скоро, той постоянно стартира да се появява на забавите и е най-забавната част от вечерта за кралските посетители. Опитите Питър да бъде интегриран в обществото се провалят – той в никакъв случай не съумява да се научи да приказва и избира да спи на пода, по тази причина е изпратен в провинцията, където остава до гибелта си през 1785 годна. Така и не става ясна цялата му история, само че някои учени настояват, че може би Питър е зарязан, тъй като страда от синдрома Пит-Хопкинс – рядко неврологично заболяване, характеризиращо се с неспособност за диалект и усложнения при придобиване на познания.

3. Мари-Анжелик Меми Ели Бланк

През 1731 година в едно френско селце е намерено малко момиче, облечено в животинска кожа и въоръжено с сопа. То е извънредно мощно за възрастта си и даже убива едно улично куче с тоягата си. Когато локалните се доближават до момичето, схващат, че то не може да приказва, а издава само скотски звуци и яде сурово месо. С времето момичето се научава да приказва, покръстено е, получава името Мари-Анжелик и е изпратено в манастир.

4. Виктор от Аверон

Загадъчната история на „ Виктор “ стартира през 1800 година, когато 12-годишно момче е намерено в горите на Аверон, Франция. Детето е голо, не може да приказва и има белези по цялото тяло. То отхвърля да бъде измито и даже докосвано, заобикаля контакта с други хора като постоянно ги атакува. Един учебен съветник взема решение, че може да го научи да приказва. Той работи с момчето, което назовава Виктор, в продължение на няколко години като в последна сметка съумява да го убеди да се изкъпе, да облече облекла и даже да демонстрира признаци на съпричастност. Говорът обаче, се оказва прекомерно сложна задача за Виктор. Той съумява да научи няколко думи и въпроси, само че умира на 40-годишна възраст, без да е съумял да сформира цяло изречение.

5. Каспар Хаузер

На 26.05.1828 година младо момче (с невероятна история) се появява в Нюрнберг, Германия. Той твърди, че се споделя Каспар Хаузер и е прекарал последните 13 години затворен в дребна стая единствено с няколко дървени играчки и мистериозен мъж, който се появявал всеки ден, с цел да му носи храна и вода. Хаузер носел със себе си две бележки, които удостоверяват историята му. Сега той бил освободен, с цел да построи военна кариера. Невероятната история на момчето незабавно го прави прочут в цяла Европа. Някои му се възхищават на всичко, което прави, а други подозират, че е лъжец. Той се научил доста бързо да чете и написа, а кожата му, съгласно някои, била прекомерно тъмна за човек, който е прекарал съвсем целия си живот затворен. Ситуацията става още по-странна, когато през 1833 година Хаузер умира от мистериозна рана, евентуално породена от самия него. Оттогава хората имат какви ли не догатки по отношение на произхода му. Някои даже считат, че е кралски наследник, който е затворен и изгонен, с цел да не може да наследи трона. До този миг обаче не е ясно дали Каспар е „ дете на дивото “ или просто безапелационен лъжец.

Източник: history.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР