1 януари 2025 г. Продължава да бъде целевата дата за

...
1 януари 2025 г. Продължава да бъде целевата дата за
Коментари Харесай

Мадарският конник, Паисий Хилендарски и Св. Иван Рилски ще бъдат изобразени на българските евромонети

1 януари 2025 година Продължава да бъде целевата дата за приемането на България в еврозоната. Това съобщи пред Българска телеграфна агенция шефът на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев, който беше избран отново на поста.

Димитър Радев съобщи, че на последното си съвещание Управителният съвет на Българска народна банка е взел решение да " бъде заимствуван дизайнът на актуалните разменни монети, което ще обезпечи последователност в употребяваните парични знаци ". Това значи, че върху евромонетите ще бъдат непокътнати облиците на Мадарския конник (на монетите с номинал от 1 до 50 евроцента), на Св. Иван Рилски (от 1 евро) и на Паисий Хилендарски - на монетата от 2 евро, като на гурта (отстрани) на последната ще има надпис " БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ". Освен това се планува думата " стотинки " също да бъде непокътната при графичното оформление на родните монети, които ще бъдат с еврови номинали.

Намерението да се задържи бюджетният недостиг в границите на 3 % от Брутният вътрешен продукт е стъпка в вярната посока, сподели Димитър Радев.

Българска народна банка организира систематична и поредна политика на стягане на паричните условия. Последната стъпка в това отношение в действие от 1 юли т.г. е нарастването на 12 % на наложителните минимални запаси, които банките би трябвало да съхраняват в Българска народна банка. На процедура това значи евакуиране на няколко милиарда лв. от комерсиалните банки. Целта е да се понижи кредитната агресия на банките, на първо място в сегмента на жилищните заеми. Това ще натисне надолу търсенето и потреблението, а затова и инфлацията, безапелационен е шефът на Българска народна банка.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР