1. Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев за доставките на

...
1. Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев за доставките на
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Асен Василев за доставките на горива от Русия и инфлацията; Как ще се случва възраждането на пощите

1. Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев за доставките на синьо гориво, инфлацията, съветския нефт Тази сряда Европейската комисия предложи всички страни в Европейския съюз да спрат доставките на съветски петрол от ноември, а на съветски горива - от края на годината. В. В диалога той коментира стъпките на обединението около решението за прекъсването на съветските доставки, по какъв начин държавното управление съумя да се приготви, по кое време ще е подготвена газовата връзка с Гърция и какво количество газ може да се транзитира през България за целия район.

2. Проектът за възобновление на " Български пощи " със 100 млн. лева по проекта за възобновяване Тази седмица революцията в пощите стартира по трагичен метод. Вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова уволни шефовете на сдружението поради " систематично и поредно " водене към банкрут и " безхаберие ". Това се случи на фона на продължаваща към този момент трета седмица хакерска атака (с възможна съветска следа), както и насъбрани през годините десетки проблеми, поради които пощите по този начин и не можаха да влязат в 21-ви век. Амбицията на министерството на ефикасното ръководство обаче е да промени това и да ги направи пример за цифрова държавна институция. Така " Български пощи " ще има ново ръководство, което да задвижи трансформацията.

Със 122 млн. лева ще се финансират поправки, е-услуги, следене на колета, базови медицински услуги, зарядни станции за електрически автомобили. Освен десетки поръчки проблем ще е и образованието на чиновниците, които нормално са възрастни или претрупани. 3. Какво търгуваме със Северна Македония. България е вторият по величина експортен пазар за западната ни съседка през предходната година Блазе ви, в този момент, като влязохте в Европската уния, доста ще дръпнете, споделя македонски публицист на свои сътрудници, посетили страната. Разговорът е отпреди повече от петнадесет години - време, за което като част от Европейски Съюз България в действителност се промени доста. И това може да се каже за множеството страни от някогашния Източен блок - участието в съюза е нещо като преломна точка и в стопански, и в политически проект. И по тази причина не е чудно, че сега разногласията сред двете страни, с които България минира старта на договарянията с Европейски Съюз на Северна Македония, се следят и от Вашингтон, и от Брюксел.

Отношението на България към дребната западна съседка като цяло постоянно е било леко надменно. За сметка на това Македония следи много по-изкъсо какво се случва на изток от Струма. Освен чисто политическите връзки има и друга причина - България е в топ 10 на външнотърговските сътрудници на Северна Македония. 4. " Видеолукс " ще има 100 хиляди кв.м ритейл паркове до края на 2023 година Собствениците на Technopolis и Praktiker развиват осем плана " Видеолукс холдинг " се е насочил към лидерското място в сегмента на ритейл парковете в България със скорост 100 000 кв.м за година и половина. Холдингът, притежател на веригите Technopolis и Praktiker, развива паралелно осем плана за ритейл паркове в София и огромни градове с районно значение. Проектите юридически са към една от двете вериги, само че сега се избира общ бранд за тях. Всеки от ритейл парковете ще е със застроена повърхност над 10 хиляди кв.м.
Реклама
В България по данни Colliers настоящите в този момент ритейл паркове с повърхност над 10 хиляди кв.м са едвам осем. Има и други 18 обекта, само че с по-малки квадратури - от 3 до 9.5 хиляди кв.м. В развой на създаване са още 12. Застроената повърхност на всичките 38 парка е 335 хиляди кв.м по данни на консултантите. Това значи, че 5. Банките започват 2022 година с рекордни 570 млн. лева облага до март Ако банките в България можеха просто да пренесат числата от първото тримесечие на 2022 година за остатъка й, то те неизбежно щяха да отчетат феноменални резултати. Активите порастват с над 10% годишно и за пръв път надвишават 140 милиарда лева А осъществените 569 млн. лева облага съставляват рекорден старт на година и, съпоставени с 1.4 милиарда лева за цялата 2021 година и равнищата 1.67 милиарда лева преди пандемията, дават поръчка за реализиране на нов връх.

Изкачването му обаче може и да се отсрочи. От една страна, данните до март не могат просто да се екстраполират за останалите девет месеца, защото са мощно повлияни от доходи от дивиденти. А също така и следва да се материализират резултатите от високата инфлация, покачващите се лихви и, несъмнено, войната в Украйна. Комбинацията от тези отрицателни развития неизбежно Засега главната незнайна не е дали ще има удар, а дали той ще се развие в по-мек или в по-екстремен сюжет.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР