1. Вечерният час за цялата страна пада на 7 юни

...
1. Вечерният час за цялата страна пада на 7 юни
Коментари Харесай

Лято на гръцките острови: Кои мерки остават в сила и колко и...

1. Вечерният час за цялата страна пада на 7 юни

2. Условието " водач и двама пасажери " за леките коли остава

3. Европейският имунизационен документ дава бърза писта по граници, пристанища и летища, където не престават да вършат бързи проби за вируса на инцидентен принцип

Активният туристически сезон в Гърция стартира още на 15 май, а с него единствено за няколко дни изплуваха и редица проблеми, които летуването по време на пандемия крие. Въпреки това, офертите за гръцкото море са най-търсени от сънародниците ни.

Най-сериозният проблем остава с бързите проби, които гръцките здравни управляващи вършат по ГПП-тата на инцидентен принцип. Наши сънародници алармират, че в делниците това не основава съществени закъснение, само че през почивните дни опашките стават километрични. Неразбории има и с тестванията против Covid-19. Миналата седмица цялостен рейс беше карантиниран на Кулата поради отвод на здравните управляващи да признаят проби против Covid-19 на наши сънародници, издадени в южната ни съседка.

Туроператорите, които провеждат почивки и екскурзионни пътувания в Гърция, се притесняват от провален сезон и нов удар за сектора точно поради неуредиците по границата. Повечето браншови организации желаят

зелен кулоар за проведените пътувания

към южната ни съседка, а на наша територия, в непосредствена непосредственост с граничния пункт Кулата, да се разкрие лаборатория, която да прави бързите проби на влизащите в страната ни.



Поне до 7 юни остават в действие настоящите условия за влизане на жители на Европейския съюз в Гърция, съгласно които те би трябвало да показват на границата документ за имунизиране или негативен ПСР тест.

За пътешестване с ферибот до островите също се изисква негативен тест за ковид. Деца до 5-годишна възраст влизат без тест. Към момента към момента работи и вечерен час, който стартира от 00:30 и свършва в 05:00 сутринта. Според локалните медии той ще падне след 7 юни поради недоволството на заведенията в страната.

Важно за всички наши сънародници е, че в коли с маски е наложително да пътуват единствено тези пасажери, които не са родственици или не живеят на един адрес.

Маските остават наложителни на открито,

а санкцията за неспазването на заповедта на локалните управляващи е солена - 300 евро. В заведенията маски не са изискват, само че във всеки различен търговски и публичен обект са наложителни за посетителите. На плажа дистанцията сред чадърите би трябвало да е най-малко 4 метра.

В самата страна пък има редица ограничения за напредване. В леки коли е позволено да се возят водач и двама пасажери в купето. Превишаване на броя на пътуващите в едно МПС е позволено единствено когато те са семейство с малолетни деца. За МПС вид ван и двукабинни е позволено водач + 3 пасажери. Важно за сънародниците ни е да знаят, че в такси в гръцките градове и курорти може да се возим единствено по двама.

Все отново мераклии за гръцкото море не липсват. Причината е че втора година подред в южната ни съседка

цените са замръзнали и даже вървят надолу

и локалните хотелиери и притежатели на къщи за посетители интензивно се пробват да ги изпълнят. Така да вземем за пример, обичаната дестинация на хиляди пловдивчани - Керамоти, предлага нощувки от в двойна стая под 60 лв.. Само преди два сезона инспекция на " Марица " демонстрира, че сходни стаи в най-евтините места за настаняване там са били наемани против минумум 75 лв..

Неприятна изненада обаче чака феновете на почивката измежду природата. Двата най-популярни къмпинга, измежду сънародниците ни - тези в Керамоти и във Фанари, остават без смяна в цените, надлежно 1000 и 1500 евро наем на място за целия сезон. Без смяна е и цената за наемане на каравана или кемпер, паркиран целогодишно в някой известен къмпинг - към от 70 евро дневно, до над 200 за по-луксозните осъществявания.

При пакетните оферти най-търсени при започване на сезона са офертите по гръцките острови, оповестени за зони чисти от Коронавирус. По данни на здравните управляващи към 27 май има над 20 острова в страната, които посрещат туристи и са без регистриран случаи на ковид. Малко над 800 лв. излизат 7 нощувки със закуски в тризвезден хотел на остров Крит. В цената е включен и самолетният превоз. През 2019 година сходен пакет е коствал със 100 лв. повече, сподели инспекция на екипа ни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР