1. Св. преподобни (Сириец) (ок. 306-373) - той бил родом

...
1. Св. преподобни (Сириец) (ок. 306-373) - той бил родом
Коментари Харесай

И ДНЕС Е ПРАЗНИК: Черпят всички мъже, които носят името на този велик светец

1. Св. преподобни (Сириец) (ок. 306-373) - той бил родом от Едеса, Сирия - наследник на благочестиви родители. Млад отишъл в пустинята; станал духовник и прекарвал в подвизи.

Написал доста слова и поуки. Основал учебно заведение в Едеса, от което са излезли доста популярни учители на Сирийската черква. Ръкоположен за дякон от св. Василий Велики, без да знае гръцки език, отлично проговорил тоя език; от него е ръкоположен и за духовник.

По свое наследство от невзискателност бил заровен в края на градските гробища, дето погребвали странници, в 373 година.
свързани новини14909на 27.01.202242279на 24.01.2022
Св. е боговдъхновен църковен публицист и екзегет, оставил голям брой съчинения, измежду които и тълкувания на цялото Свещено Писание.

Борбата с прегрешението и покаянието е съществена тематика в съчиненията и проповедите му. Неслучайно молитвата " Господи и Владико на моя живот " от този " просветител на покаянието " е в основата на православното свещенодействие през Великия пост. В разнородни литературни и омилетични форми св. преглежда и други съществени нравствено-аскетични въпроси.
свързани новини24484на 22.01.2022
Св. води битка с ересите и утвърждава православната религия и до нас са останали голям брой негови догматико-полемически съчинения.

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВА: Ефрем

2. Св. Исаак (Исаак Сириец), свещеник Ниневийски
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР