1. Св. апостол и Лука - той би апостол от

...
1. Св. апостол и Лука - той би апостол от
Коментари Харесай

ДВОЕН ПРАЗНИК: Черпят рядко, но много хубаво мъжко име и тези, носещи най-златните български имена

1. Св. деятел и Лука - той би деятел от Седемдесетте и сателит на св. ап. Павел, който загатва за него в Посланието до колосяни: " Поздравява ви Лука, многообичният доктор " (Кол.4:14). Написал третото Евангелие и книгата " Деяния на светите апостоли ".

Свети се родил в Антиохия Сирийска. Бил доктор и живописец, съгласно свидетелството на Филосторгий и Никифор Калист. Според Преданието, той нарисувал иконата на Божията Майка и доста проповядвал за Христа, най-много ­ в Египет и Беотия (Средна Гърция). Загинал страдалчески на 80-годишна възраст в гръцката страна Ахаия.
свързани новини11217на 14.10.20219587на 07.10.2021
В 360 година мощите му били пренесени в Константинопол. Паметта му се уважава от светата Църква на 18 октомври.

ИМЕН ДЕН ДНЕС ПРАЗНУВА: Лука

2. Св. великомъченица (пострадала поради Христа на 18 октомври 1795 г.) - тя живяла във втората полози на ХVІІІ век.

Св. великомъченица е българска новомъченица, убита от турците през 1795 година в село Златино, през днешния ден (преведено на гръцки) Хриси в Северна Гърция, на ок. 25 км североизточно от Воден (сега Едеса). Тогава селото ѝ е било в епархия, откъдето идва и прозвището ѝ. Нейното житие е включено в огромния алманах жития на новомъченици, формиран от нейния съвременник преп. Никодим Светогорец. Той я назовава Хриса (от гръцки „ златна “), само че отбелязва категорично нейния генезис и българско име.
свързани новини14079на 06.10.2021
В житието ѝ като дата на мъченическата ѝ гибел е посочен 13 октомври. На тази дата се отбелязва нейната памет във всички православни църкви. Единствено у нас в църковния ни календар е записана датата 18 октомври, за която дата липсват исторически податки.

Св. е извънредно почитана в Гърция. В нейното отечество село Хриси, има манастир „ Св. архангел Михаил “, опустошен от турците в края на 19 в. В манастира има фрески, които описват за страданията на младата мъченица, отказала да се отхвърли от вярата си в Христос макар съблазните и убеждението на нейните родственици.

Мощите на св. мъченица са изгубени. Според тамошното локално поверие, нейното тяло е пренесено от роднините ѝ в земите на днешна България, само че българско поверие по този въпрос у нас за жалост няма.

ИМЕН ДЕН ДНЕС ПРАЗУНАВАТ: Злата, Златко, Златка, Златан, Златина, Златин
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР