1. Северно Черно море на практика остана без морски транспорт

...
1. Северно Черно море на практика остана без морски транспорт
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Черно море e все по-скъпо и все по-руско; Мистичната инвестиция от 1 млрд. долара

1. Северно Черно море на процедура остана без морски превоз поради военния риск. Скъпите застраховки качиха цените на транспортите Битката за Черно море стартира с паметното " Иди на х..й! ", с което украинският часовой на дребния Змийски остров посрещна съветските кораби. Още тогава се разсея и последното подозрение, че смяната на салдото на силите по море ще е една от задачите на Русия в Украйна. А когато за обещано море се води война, комерсиалното мореплаване страда. Черното в морето стана още по-наситено, когато започнаха да изплуват морски мини край Босфора, на българско-турската граница и в Румъния. Психозата беше добре подкрепена от съветската информация, че броят на свободно носещите се мини е сериозен - 420.

Морската обсада на север разбърка потоците с товари. Корабоплаването в южната част от морето към този момент продължава и огромните български компании, които внасят по този път, получават доставките си. Но повече от месец след началото на войната Черно море наподобява все по-руско и все по-скъпо. Войната в Украйна сподели и освен по линия на произхода на суровините, само че и като транспортни решения. 2. Мистичната инвестиция от 1 милиарда $ и меморандумът с фондовете Gemcorp и IP3 Руски олигарси, банки и пари, о.з. генерали от Съединени американски щати, някогашни посланици на Вашингтон и шефове в самодейността " Три морета ", енергийни планове за стотици милиони, импорт на LNG и нуклеарни реактори. Тази композиция безусловно взриви българския политически и стопански живот в последните дни.

На 23 март без авансово уведомление министърът на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за съдействие с два малко известни фонда - английския Gemcorp Capital Management Ltd. и американския IP3 Corporation. Новината трябваше да бъде позитивен пиар за властта - западни фондове дават обещание вложения за 1 милиарда $ в енергетиката на страната. Но се получи тъкмо противоположното, защото се оказа, че вложител в Gemcorp е бил глобеният в този момент съветски олигарх Алберт Авдолян, а и самият меморандум бе разяснен обществено като гаранция за достъп до милиардите по Плана за възобновяване на България. 3. Мнозинството предлага смела промяна при персоналните лекари. Ще успее ли? Натоварената система на персоналните лекари прави по този начин, че пациентите в огромните градове постоянно въобще не я търсят, а звънят в незабавна помощ или непосредствено отиват в болница. Така пък здравната система е напълно насочена към най-скъпото равнище на лекуване - болничното. В момента половината от здравните вноски отиват за болнично лекуване, а годишните хоспитализации, платени от здравната каса, са 2.4 млн. броя. В същото време лекарите са натоварени с голяма администрация. Често в провинцията те не могат да употребяват годишен отпуск, тъй като няма кой да ги замести и са непрекъснато разполагаем на пациентите си, които в някои пациентски листи надвишават 2500 - 3000 души. Срещу това персоналните лекари получават минимално възнаграждение и по тази причина специалността " Обща медицина ", която беше наложително да вземат общопрактикуващите, е една от най-непривлекателните и непосредствено върви към отмиране.

През тази година за първи път в бюджета на здравната каса бяха заложени с ⅓ повече средства за първичната извънболнична помощ (за персоналните лекари) и те ще получат 363 млн. лева, като в управническата стратегия на обединението се планува още по-силен акцент върху профилактиката, предварителната защита и лекуването отвън болница. За да се случи това обаче, цялата система би трябвало да бъде реформирана и. 4. Ръстът в цените на строителните материали подвига себестойността на новите здания. Поскъпването ще се поеме и от купувачите, и от бизнесмените Инфлацията раздруса строителния бизнес, който дванадесет години живя в комфорта на постоянни цени на суровините и материалите. Горещият въпрос е кой по веригата в този момент ще поеме повишаването им. Ръстът продължава и става все по-очевидно, че тежестта ще е и за купувачите, и за бизнесмените. Резките придвижвания трансформират моделите на работа, в това число и от правна позиция. За публичните планове, които като размер са към 80% от строителството в България, решенията се мислят от работна група към Министерство на регионалното развитие. За жилищното строителство, най-бързо растящият сегмент в бранша последните години, няма единно решение, чака се и държавното " ноу-хау ", само че в бъдеще. 5. Ковид-19 и цифровите платформи стопиха бизнеса на киносалоните, само че той постепенно се възвръща Последните две години кинобизнесът е в менгемето на коронавирус и бумтящите цифрови платформи за филми. Но след безспорното дъно от 2020 година, когато феновете се свиха 4 пъти, в този момент тече гладко възобновяване и пазарът е на половина излекуван - при 5 млн. продадени билети преди ковид-19 предходната година цифрата е 2.5 млн., същото е ситуацията и с приходите (виж графиките).
Реклама
Трудните времена пречат и на повишаването на билетите - междинната цена през предходната година е била 9.7 лева, а за съпоставяне - в пиковата за кината 2017 година цифрата е 9 лева Като предстоящо на най-платежоспособния пазар - столичния, цените са по-високи. Естествено, изключително за огромните вериги киносалони в моловете, филмът е съществена част от бизнес модела, само че продажбите на пуканки и питиета зареждат в допълнение приходите на операторите на салони, а десертът е от рекламите преди кино лентата.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР