1. Съсънки (Научно име: Anemone) Думата anemone вероятно произлиза от

...
1. Съсънки (Научно име: Anemone) Думата anemone вероятно произлиза от
Коментари Харесай

От къде произлизат имената на някои от най-красивите цветя

1. Съсънки (Научно име: Anemone)

Думата „ a nemone ” евентуално произлиза от гръцки израз, който безусловно значи „ щерка напразно “. Счита се, че блестящо оцветените венчелистчета се отварят единствено тогава, когато духа вятър.

2. Амарилис (Научно име: Amaryllis)

В творбите на Теокрит, Овидий и Вергилий, Амарилис е име за красиво селско момиче. Карл Линей – бащата на актуалната таксономия пръв назовава цветето с това име в края на 1700 година. Вероятно името произлиза от гръцката дума за „ искра “.

3. Карамфил (Научно име: Dianthus caryophyllus)

Едно от по-кратките научни названия на Карамфила е Carnation. Според някои Carnation произлиза от британската дума за „ коронация “ – „ coronation ”, защото венчелистчетата на Карамфила постоянно се слагат като венец или корона на главата.

4. Хризантема (Научно име: Chrysanthemum)

Научното име произлиза от гръцката дума krysanthemon, която значи „ златно цвете “.

5. Незабравка (Научно име: Myosotis)

Названието на цветето евентуално произлиза от френското „ ne m’oubliez mye ” – “ не ме забравяй “. Романтиците от ренесанса имат вяра, че в случай че носят Незабравка, в никакъв случай не ще бъдат забравени от обичаните си, трансформирайки цветето в знак на безконечната обич.

6. Лупина (Научно име: Lupinus)

Името на Лупината идва от латинската дума „ lupinus ”, която значи „ вълк “. Но за какво такова страховито име? Някога е считано, че тези цветя „ изчерпват “ земята, върху която порастват и гълтам питателните й субстанции като вълк.

7. Божур (Научно име: Paeonia)

Paion e лечителят, който лекува боговете в гръцката митология. Възможно е името да произлиза от гръцкия глагол за „ допиране “, а от там и „ оня, който допира “ и затова „ лекува “.

8. Рододендрон (Научно име: Rhododendron)

В гръцкия език думата „ rhodon ” значи и постоянно се свързва с думата „ роза “. Това е уместно име, тъй като този шубрак (малко дръвче) цъфти с красиви розови цветове.

9. Лале (Научно име: Tulipa)

Противно на британското поверие, че името на Лалето „ Tulipa ” значи „ две целуващи се устни “ ( two lips – от британски: две устни ), названието по-вероятно идва от турската дума „ t ü lbent ”, която значи „ тюрбан “.

10. Теменуга (Научно име: Viola)

Названието на Теменугата идва от разнообразни думи (гръцки и френски) за „ лилав “ цвят.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР