1. Роден е през 1475 г., далечен сродник на графиня Матилда

...
1.	Роден е през 1475 г., далечен сродник на графиня Матилда
Коментари Харесай

Интересни факти от живота на Микеланджело

1. Роден е през 1475 година, отдалечен сродник на графиня Матилда Тосканска.

2. Тъй като родителите му са били заети, Микеланджело прекарва по-голямата част от детството си в фамилията на своята дойка. Именно от там се в породила любовта му към скулптурата – брачният партньор на дойката работел в каменна кариера.

3. Когато навършва шест години, Микеланджело губи майка си.

4. Микеланджело научил техниките на фреската едвам на 13 в работилницата на художника Доменико Гирландайо.

5. Година по-късно отива да учи в академията, учредена от Лоренци Великолепни.

6. Прави първите си произведения – „ Мадоната на стълбите ” през 1490 до 1492г.; „ Битката с кентаврите ”, която е рисувана сред 1491 – 1492г.

7. След като известно време се занимава с аутопсии (също както Леонардо да Винчи), Микеланджело стартира да рисува антични и християнски сюжети.

8. Микеланджело отпътува за Венеция, след което отива в Болоня. Там също съумява да научи забавни неща за изкуството – от този интервал Микеланджело има статуи („ Ангел със свещник ”, „ Св.Петроний ”).

9. От 1496 година до 1501 година, Микеланджело живее в Рим, където създава за Ватикана първата си извънредно скъпа творба – скулптурата Пиета. Тъй като скулптурата била в действителност изящна, никой не можел да повярва, че е дело на толкоз млад и към момента некомпетентен ваятел. Затова Микеланджело взема решение да гравира своя автограф - единствената негова творба, на която има автограф.

10. След като през 1501 година се връща във Флоренция, Микеланджело прави скулптурата на Давид. Статуята е направена, с цел да бъде поставена на площада на града, против Палацо Векио.

11. Три години по-късно той, дружно с Леонардо да Винчи, изрисуват Камерата на Съвета (Палацо Векио), само че всичко е унищожено след война през 1512 г.

12. Може би най-голямата фантазия на Микеланджело като ваятел не е била изпълнена – през 1505 година го викат в Рим да направи гробница на Юлий II, тогавашен папа, само че по-късно парите за плана са спрени.

13. Предлагат му да изпише тавана на Сиксинтската шапка през 1508 година, само че концепцията на Юлий II да изрисуван единствено 12-те апостола, се коства прекомерно лесна за Микеланджело и той взема решение да нарисува над 300 древен фигури. По-късно папата намира концепцията на Микеланджело за добра и се съгласява с нея. Изрисуването на тавана лишава на създателя 4 години.

14. Приписват се разнообразни връзки на великия създател, някои дори настояват, че не е имал полови връзки и той се е отдал на непорочие. В поезията и творбите му има искрено еротични детайли.

15. Микеланджело продължава да твори съвсем да гибелта си. Последното върху, което е работил, е било 6 дни преди неговата крах. Микеланджело умира през 1564 година

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР