1. На колко години сте? 2. Пушач ли сте? 3.

...
1. На колко години сте? 2. Пушач ли сте? 3.
Коментари Харесай

Код здраве: Определете своя риск да получите инфаркт, инсулт или друг тежък сърдечно-съдов инцидент с този лесен тест

1. На какъв брой години сте?

2. Пушач ли сте?

3. Какви са стойностите на кръвното Ви налягане (за теста е значима горната граница)?

4. Какви са стойностите Ви на общия холестерол в mmol/l?

5. Вземете под внимание и Вашия пол!

В взаимозависимост от отговорите, които давате намерете дребното квадратче, в което попадате.



Резултати:

Много невисок риск ≤ 1 %

Ако попадате в мрачно зелено или зелено квадратче, вашия риск е доста невисок. Поздравления!

Нисък риск – 2%

Ако попадате в жълто квадратче, Вие имате невисок риск да получите сърдечно-съдов случай. Здравословната храна и физическата интензивност ще Ви оказват помощ да поддържате риска си невисок.

Умерен риск – 3-4%

Ако квадратче е оранжево то Вашият риск е сдържан, само че не подценявайте обстоятелството, че имате рискови фактори. Не се отпускайте! С времето рискът пораства, по тази причина обърнете внимание на рисковите си фактори и се пробвайте да ги контролирате.

Висок риск – 5% - 14%

Ако квадратчето, в което попадате е ярко или по-тъмно алено, Вие имате висок риск в границите на 10 години да получите инфаркт, инсулт или друго тежко сърдечно -съдово събитие. Научете повече за рисковите фактори от публикацията по долу.

Много висок риск ≥15%

Ако Вашето квадратче е вишнево алено – вие сте с доста висок риск. Това значи, че и Вашите рискови фактори са доста. Запознайте се със препоръките на доцент доктор Кирил Карамфилов и вземете навременни ограничения! Вашето здраве е във Ваши ръце!

За да може повече от нас да сме наясно кои са рисковите фактори, кои от тях можем да променим и по какъв метод в днешния епизод на „ Код здраве” водещата Радина Василева беседва с доцент доктор Кирил Карамфилов, шеф инвазивно поделение в УМБАЛ „ Александровска – София “.

По отношение на рисковите фактори той показва две съществени групи – тези, които могат и надлежно тези, които не могат да бъдат изменени. И в случай че не зависи от нас какъв е полът, възрастта и фамилната ни обремененост, то във втората група попадат високото кръвно налягане, високият холестерол и триглицериди, тютюнопушенето, неприятното хранене, заседналият метод на живот - все привички, които можем да поправяме. Когато те са в рискови стойности би трябвало да се опитаме да ги контролиламе, с цел да не се стигне до сериозен сърдечно-съдов случай.



За високорисковите пациенти линиите на държание са свързани с профилактика, включваща антиагрегант, какъвто е от 100 мг, който усъвършенства метода, по който кръвта тече по съдовете и надлежно предотвратява риска от инфаркт и инсулт. Другите лекарства са така наречен статини - медикаменти, намаляващи холестерола и стеснението на съдовете, изяснява топ експертът от „ Александровска” болница, както и медикаментите, които понижават стойностите на кръвното налягане и ръвната захар.

За какви профилактични дози на става въпрос, кой е най-благоприятният резултат без риск от увреждане на стомаха, заради дълготрайна приложимост, както какво е мнението на доцент Карамфилов във връзка с последните данни, сочещи, че работи удобно върху пациенти, инфектирани с Ковид-19, вижте във видеото.

Предаването се реализира с общителното подпомагане на на Bayer

Кой е днешният ни посетител в резюме:



Доц. доктор Кирил Карамфилов e завеждащ поделение по инвазивна кардиология в Университетска болница „ Александровска “ – София. Завършил e медицина в Медицински университет – София през 2002 като Златен хипократ.

През 2003 – 2019 година придобива специалностите: вътрешни заболявания, кардиология, интервенционална кардиология и ангиология.

Работил е в профилирани кардиологични лечебни заведения, като Университетска болница Св. Екатерина и Токуда. Има голям брой приключени курсове и образования във водещи кардиологични цетрове в Европа.

Има над 200 научни изявления, главната част от тях в медицински журнали с импакт фактор.

Също по този начин доцент Карамфилов се занимава и с преподавателска активност на студенти и спациализанти по медицина, както и с лекторска активност по време на медицински конгреси и събития от национално и интернационално значение.

Той е теоретичен секретар на сдружението по Интервенционална кардиология и теоретичен секретар на сдружението на кариолозите в България. Национален координатор на „ Стент за живот “.

(в материала има продуктово позициониране)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР