1. Българската розаНа първо място сред билките е българската казанлъшка

...
1. Българската розаНа първо място сред билките е българската казанлъшка
Коментари Харесай

Кои са НАЙ-ценните българските билки и лечебни растения

1. Българската роза

На първо място измежду билките е българската казанлъшка роза. Известна е още от едно време с розовото масло. Действа антисептично, противовъзпалително. Използва се за всичко, изключително потребна е при алергични положения.

2. Алое

Второ по мощ у нас, а съгласно международни учени алоето е на шесто място измежду хилядите растения по лековитите си качества. То е доста скъпо, тъй като единствено с алоеви разтвори се топят някои типове рак. В България го няма в диво положение. Отглежда се в оранжерии.

3. Алхимила, цариче

Тази билка е на огромна респект от алхимиците. Те я подреждат на 12-о място измежду лечебните растения. Действа кръвоспиращо, при диабет, за задръжка на плод, при хернии, за зарастване на рани.

Всяка бъдеща родилка, като наближи раждането, през последните два-три месеца от бременността, би трябвало да пие чай от цариче, с цел да роди обикновено, безболезнено. Лековитата трева се споделя още шапиче, тъй като лекува шап при животните.

4. Омайниче

Казват му обичниче. Лекува от разстояние. На времето овчарите са връзвали китка от омайниче на шията на овцете, с цел да лекува болните им очи. Омайничето се употребява кръвоспиращо, като нервноуспокоително, добавка към имунната отбрана.



5. Очиболец

Самото име насочва към очите. Но същата билка се споделя и сърцебол, тъй като лекува и сърце. Виждаме връзката сред очите и сърцето. Лекува всякакви нервни положения. Казва се още сърцеболово биле.

6. Ранилист

Билка, ценена още от хайдутите - ранилист или хайдушка билка. Хайдутите са я употребили за всичко. Засилва имунната отбрана, при нервно безсилие и виене на свят, при подагра и жлъчни болести. Това, което не се знае е, че напоследък се употребява нейното отслабващо деяние - за понижаване на непотребните килограми при затлъстяване. В България й споделят също раковче. Лекува всички белодробни възпаления. Тя е едно от главните имунно укрепващи растения.

7. Невен

Той е една от старите български билки. Знаем, че мас от невен със свинска мехлем се е употребил при кожни болести, изгаряния. Отвара от невен се пие при стомашно чревни болести, гастрити, колити и т. н.

8. Черен и бял оман

Има два типа оман. Черният се споделя зарасниче. Стимулира костната и чревната тъкан, влиза в имунно укрепващата рецепта. Расте до 80 сантиметра високо на лилави кичури, има огромни листа. Белият оман пък е палач на всички бактерии. Смята се, че той е поникнал от сълзите на Хубавата Елена от Троянската война и по тази причина се споделя хелениум на латински. Ползва се за всичко – белодробно, има отхрачващо деяние, за възпаления на червата, за оцветител на косата и т. н.

Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР