1 732 са регистрираните безработни , с равнище на безработица

...
1 732 са регистрираните безработни , с равнище на безработица
Коментари Харесай

Увеличават се регистрираните безработни в Бюро по труда Кюстендил през януари

1 732 са записаните безработни, с ниво на безработица – 9.2 %; към края на месец януари 2023 година,информират от бюро по труда Кюстендил.

Община Невестино – 53 регистрирани безработни лица, с ниво на безработица –12.4 %;

Община Трекляно – 19 регистрирани безработни лица, с ниво на безработица –15.6 %.

За Дирекция Бюро по труда –Кюстендил 1 804 регистрирани безработни лица, с ниво на безработица - 9.4 %.

За ДБТ Кюстендил общият брой се усилва с 44 регистрирани безработни лица по отношение на предходния месец декември 2022 година

Структурата на записаните безработни лица по обучение през месец януари 2023 година е следната:

С висше обучение 178 лица, или 9.87 % от общия брой;
Със приблизително обучение са регистрирани 628 лица, или 34.81 % от общо регистрираните;
С главно обучение са регистрирани 361 лица, или 20.01 % от общия брой регистрирани;
С начално обучение са регистрирани 637 безработни лица, или 35.31 % от общия брой.

От общия брой регистрирани безработни лица в ДБТ Кюстендил, 567 са записаните дълготрайно безработни лица, т.е. с регистрация в бюрото по труда над 1 /една/ година.

Териториалните поделения на Агенция по заетостта не престават да осъществят Проект „ Нова опция за младежка претовареност ”, по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020г. и е ориентиран към безработни младежи до 29-годишна възраст.

От края на месец октомври 2022 година са в действие промени по план „ Нова опция за младежка претовареност ”, изпълняван от Агенция по заетостта, които ще усилят опциите за присъединяване на пазара на труда на бизнеса и младежите до 29 години. В плана, финансиран посредством Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ” 2014-2020, е добавена нова активност - „ Осигуряване на претовареност на лица от целевата група на длъжности, попадащи в обсега на единични групи специалности от 2 до 9 клас от НКПД 2011 година, за интервал до 9 месеца с обезпечен наставник ”. Така се уголемява обсегът на претовареност на младежите, като се дава спомагателна поддръжка в работния развой. Възнаграждението на наетите младежи ще бъде в размер на минималния застрахователен приход за съответната съществена икономическа активност и квалификационна група специалности за съответната година.

Нов миг има и в съставния елемент образование по време на работа. Възнаграждението на включеното по този ред в плана безработно лице се трансформира от 90% на 100% от минималната работна заплата за съответната година, а понятието „ наставници “ се заменя с „ ментори “.

В съставния елемент стажуване при шеф се усилва опцията за дълготрайност на контракта за стажуване – от 6 до 9 месеца. Възнаграждението е в размер на минималния застрахователен приход за съответната съществена икономическа активност и квалификационна група специалности за съответната година, към които се отнася разкритото стажантско място.

Работодатели и обсег на плана: Заявки за присъединяване в плана могат да подават, както работодатели от действителния бранш, по този начин и органи на изпълнителната власт според Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, общинските предприятия по член 52 от Закона за общинската благосъстоятелност, органите на централната администрация на изпълнителната власт и териториалните им структури, според член 38 от Закона за администрацията.

Териториален обсег: планът се осъществя на територията на цялата страна.

Продължава своята реализация и Проект „ Солидарност ”: От 6 юни 2022 година, Агенцията по заетостта осъществя план „ Солидарност ”, финансиран посредством Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ” 2014-2020. Чрез него се оказва навременна поддръжка за бърза трудова интеграция на разселени лица от Украйна с обезпечен достъп до пазара на труда, пристигнали в България след 24.02.2022 година Безвъзмездната финансова помощ по плана е в размер на 46 594 860 лв.. Чрез включването си в плана украинските жители имат опция за:

· приемане на психическа поддръжка, професионално насочване, трудово консултиране и обосноваване за започване на работа;

· включване в субсидирана претовареност на цялостно или ненапълно работно време на база минимална работна заплата за интервал до 3 месеца;

· приемане на поддръжка на работното място чрез обезпечен от работодателя ментор;

· приемане на интеграционна добавка, включваща разноски за наем, режийни разноски и интернет в размер на 356,00 лева на месец за интервал до 3 месеца.

За да се възползват от тези услуги, украинските жители следва да се записват в Дирекции „ Бюро по труда ”, които са ситуирани на територията на цялата страна, и на място, да подават заявките си.

Работодателите, искащи да се включат в план „ Солидарност ” и да наемат лица от целевата група, могат да подават заявление за включване в плана единствено посредством електронна платформа. В интервала на субсидираната претовареност те получават средства за хонорари на наетите украинци в размер на минималната работна заплата и дължимите осигуровки за сметка на работодателите, както и тласъци, покриващи разноските за всички дължими вноски за сметка на работодателя, според условията на Кодекса на труда и Кодекса за обществено обезпечаване – за останалите на работа лица след интервала на субсидирана претовареност, изчислени върху откритата за страната минимална работна заплата.

За 2023 година чакаме да бъде утвърден Национален проект за деяние по заетостта, по който ще се осъществят разнообразни стратегии и насърчителни ограничения за претовареност и образование, ориентирани към разнообразни целеви групи: младежи до 29 годишна възраст, лица над 50 годишна възраст, дълготрайно регистрирани безработни лица, лица с увреждания, лица от рискови и уязвими групи на пазара на труда. В този интервал, до 31 март работодателите ще могат да заявят и да се финансират образования на безработни за придобиване на специалност, включително и при дуална форма на образование, както и образования на заети лица от микро, дребни и междинни предприятия по основни компетентности. Възможности за образования на безработни лица ще има и в клоновете на Директива за птиците „ БГЦПО “ в Пазарджик, Пловдив, Смолян и Плевен.

Освен това чакаме да започват своята реализация и нови планове по Програма „ Развитие на човешките запаси “ ориентирани към активиране и претовареност на безработни лица.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР