1,6 млн. български граждани, или всеки четвърти, в панелно жилище,

...
1,6 млн. български граждани, или всеки четвърти, в панелно жилище,
Коментари Харесай

Всеки четвърти българин живее в панелка

1,6 млн. български жители, или всеки четвърти, в панелно жилище, сочат статистиките. В градовете блоковете от този вид са над 14 800. В столицата - 3024, в Пловдив - 1274, Варна - 1094.

През 1958 година е издигната първата жилищна постройка у нас по тази технология. Това е пробният 4-етажен на ул. „ Найчо Цанов “ №66 в София. Предишната година са създадени и първите панели за нея. Серийното строителство стартира през 1959 година в столичния жк “Толстой “ по разработки на Института за типизация и индустриализация на строителството (Нипро ИТИС).
свързани новини6844на 30.08.2021
Във Велико Търново най-старият се намира на ул. „ Самуил “. Последните панелки са от втората половина на 80-те години. Строени са от Строителни войски и са в кварталите „ Бузлуджа “ и „ Колю Фичето “ за офицери от военното учебно заведение в града, написа " Монитор ".

Панелките във Варна в центъра, в жк „ Чайка” и „ Левски” са изграждани през 60-те години на предишния век, а в „ Младост” и „ Възраждане” - към десетилетие по-късно. Повечето от панелните блокове незабавно се нуждаят от саниране, сигнализират експерти. Най-новите панелни жилищни блокове в морската столица са вдигнати през 1985-1986 година в „ Кайсиева градина” и към някогашния цех „ Електрон”.

Първите панели в Бургас са издигнати в края на 60-те и началото на 70-те години по едно и също време в " Лазур " и " Славейков ". Към момента проблемите на 50-годишните към този момент панелни здания са свързани главно с пукнатини по страничните стени и ронене на по-тънките панели на терасите или течове от покривите.

В Благоевград първият построен квартал е " Струмско ". Масовото строителство там стартира в края на 70-те години на предишния век. В Стара Загора пък най-старият е недалеко от центъра, най-новият, през 90-те години е в квартал „ Железник “.

Панелките в Русе са на половин век и повече, доста от хората, които възнамеряват да се реалокират да живеят в града, избират тези квартали. Причината е, че тези места са тихи и спокойни, има учебни заведения и магазини, а и цените са много по-ниски. През годините няколко соцсгради имаха съществени градивни проблеми. Известна е сагата с панелния „ Калофер “, чиито секции се раздалечават.

В Добрич панелните комплекси са три: „ Дунав “, „ Иглика “, „ Балик “. Първият е построен в комплекс „ Дунав “, а последният в „ Балик “.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР