1,4 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост са

...
1,4 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост са
Коментари Харесай

Деляна Иванова: Големи и малки жилищни сгради ще имат равен достъп до средствата за саниране

1,4 милиарда лева по Плана за възобновяване и резистентност са планувани за саниране на жилищните здания, като Министерството на районното развиване ще обезпечи еднакъв достъп до финансиране на огромни и дребни жилищни здания. Освен това към този момент ще могат да аплайват и напълно дребни здания – с три жилища. Това изясни в Плевен заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деляна Иванова. Иванова показа опциите за развиване на Плевен и района посредством новите европейски стратегии, ръководени от министерството. В срещата участваха регионалните шефове на Плевен и на Ловеч Иван Янчев и Виктор Стойчев, кметът на община Плевен Георг Спартански и други.

За да има равнопоставеност, жилищните здания, които аплайват, ще бъдат категоризирани на дребни и огромни. И за двете групи ще бъде разпределен обособен бюджет от общата сума 1,4 милиарда лева В категорията дребни жилищни кооперации ще са тези с сред 3 и 36 жилището, а огромни – с над 36 жилища. „ За разлика от предходната националната стратегия за саниране, в този момент поправихме редица ограничаващи несправедливости. Вече възможни за саниране ще бъдат и здания с 3 жилища. Освен това решение за присъединяване в програмата ще се взима с 50% единодушие на притежателите, а не със 100%, както беше преди. Въвеждаме и обслужване на едно гише, което ще улесни жителите “, изясни заместник-регионалният министър.

Всички сдружения на притежателите, които подадат документи за саниране до края на март 2023 година, ще употребяват 100% грант за осъществяване на ограниченията за енергийна успеваемост. За сдруженията, които се включат сред март и декември 2023 година, безвъзмездната помощ ще е 80 %, като останалият запас от 20% би трябвало да се обезпечи от притежателите. Условието за самоучастие е условие на Европейската комисия. „ Предвидени са финансови принадлежности за подкрепяне на сдруженията, които имат проблем с обезпечаването на личен запас, както за самоучастие в програмата, по този начин и за правенето на механически паспорт и енергийно проучване “, осведоми Иванова.

Санирането на постройките ще цели постигането на икономисване на енергия и постигане на по-висок енергиен клас “B”. Освен поправки с изолираност по фасади, покрив, нова дограма, възможни ще са ограничения като нови системи за отопление, замяна на тръбните разводи от отвесни в хоризонтални, осветяване, ел.-инсталация, ВЕИ за ток или топла вода, само че единствено в общите елементи. Иванова добави, че следва завършване на методическите инструкции и правенето на типови документи. Предвижда се на първия стадий сдруженията да аплайват в Министерство на регионалното развитие, а по-късно посредством публични поръчки ще бъдат определени профилирани компании, които ще оперират в шестте региона за обмисляне, да ръководят програмата.

Иванова заяви още, че 235 млн. лева от Плана за възобновяване са планувани за енергийна успеваемост на частните бизнес здания от всички браншове. По тази стратегия ще се изисква 50% самоучастие на притежателите. По Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027 година ще е възможно саниране на еднофамилни къщи в 50 града на страната, само че те би трябвало да попадат в цялостна планова концепция, която планува възстановяване визията на регион в града.

Плевен дружно с Видин като центрове на напредък в Северозападен регион за обмисляне ще имат достъп до бюджет от 226 млн. лева по Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027 година Двете общини ще могат да работят и по взаимни планове. За останалите градски общини от региона са разполагаем 550 млн. лева от програмата. Иванова заяви още, че към 60 млн. лева следва да бъдат вложени в Плевен и по Програма „ Околна среда “ 2021-2027 година за замяна на ВиК оборудванията.

Сериозни благоприятни условия пред района дават и стратегиите за трансгранично, транснационално и териториално съдействие. Плевен има достъп до 5 от тях, като с максимален бюджет е програмата за взаимни планове с Румъния. Тя ще влага над 200 млн. евро в пограничните региони на двете страни. Сред целите ѝ са възстановяване на навигацията по река Дунав, модернизиране на железопътната съгласуваност – главно на гаровия комплекс в Русе, и цялостно прединвестиционно изследване за създаване на нови мостове над Дунав. Над 86 млн. евро са средствата по целта „ Зелен район “, който ще финансира ограничения за предварителна защита от наводнения, за подсилване потенциала за справяне с тях в целия трансграничен район, както и мониторинг и изключителни обстановки при наводнения и др.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР