1,2 млн. жилища в България са необитаеми, показва доклад на

...
1,2 млн. жилища в България са необитаеми, показва доклад на
Коментари Харесай

Варна в челото на две демографски класации

1,2 млн. жилища в България са необитаеми, демонстрира отчет на Световната банка, квалифициран особено за Министерството на районното развиване и благоустройството. Общият жилищен фонд в страната е към 3,9 млн., което значи, че съвсем всяко трето жилище е празно.

Основната причина, показват от Световната банка, е вътрешната миграция. От 2001 до 2011 година единствено 2 града в страната са нараснали популацията си – София с 10,3% и Варна с 2,8%. Всички останали регистрират понижение на жителите.

Процентът на необитаеми жилища в селските региони е надалеч по-висок - 43%, до момента в който в градовете е към 25%. За София дялът им е 24% за града и 48% за региона.

А положението на имотния пазар през първите 9 месеца на 2017-а (януари – септември) сочи, че единствено два огромни града в България регистрират повече покупко-продажби по отношение на предходната година. В София, който е най-големият пазар в страната, растежът е от 4%, а във Варна – от 1%.

За същия интервал обаче всички останали огромни градове регистрират спад на покупко-продажбите. Във втория по величина град Пловдив той е от 4%, в Бургас от 1%, в Русе от 9%, а Стара Загора - 8%. Има спад още в Плевен - 11%, както и във Велико Търново също 11%. /chernomore.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР