08.30 Руски ракети поразиха район близо до летището на Лвов

...
08.30 Руски ракети поразиха район близо до летището на Лвов
Коментари Харесай

Руски ракети поразиха район на Лвов, руското настъпление е замръзнало”

08.30

Руски ракети поразиха регион покрай летището на Лвов

Руски ракети поразиха регион покрай летището на Лвов, заяви кметът на украинския град Андрий Садови, съобщи Ройтерс.

Градоначалникът разясни, че самото летище не е наранено от ракетната офанзива.

Властите наблюдават обстановката и ще дават спомагателна информация, съобщи Садови.

По-рано телевизия " Украйна 24 " заяви, че в Лвов са били чути най-малко три детонации.

08.00

Руското нахлуване е " замръзнало "

В последната всекидневна оценка на Института за проучване на войната (ISW), американски мозъчен концерн, се споделя, че южният пристанищен град Мариупол евентуално ще падне през идващите седмици поради интензивните съветски офанзиви.

Анализът на ISW, представен от БГНЕС, открива, че съветските сили не са постигнали забележителен териториален прогрес през вчерашния ден, което съответствува с оценките на разузнаването на Съединени американски щати и Обединеното кралство.

Но военните специалисти на ISW заключават, че " цялостното разрушение " на Мариупол и засилената офанзива към жилищните му региони може да докара до неговата капитулация или вероятно завладяване.

Според мозъчния концерн украинските сили са нанесли съществени вреди на съветските сили към Киев и са отблъснали съветските интервенции в Харковска област.

Отбелязва се също, че противовъздушната защита на Украйна продължава да бъде ефикасна, като единствено в сряда са свалени 10 съветски самолета.

По данни на украинското разузнаване Русия може да е изразходвала съвсем целия си ресурс от прецизни крилати ракети през първите 20 дни от нашествието си.

Според военна оценка на Обединеното кралство непрестанните украински контраатаки и логистичните проблеми стопират настъплението на Русия.

Ситуацията на терен не се трансформира трагично и Украйна може да се бори с Русия до дъно, настояват западни представители.

По оценки на Пентагона съветското нахлуване е замръзнало " из цялата страна по голям брой линии ".

07.45

Трагедията в Мариупол се задълбочава

Мариупол към този момент е знак на страданието - град, в който хората гладуват и мръзнат, в който няма задоволително успокоение, с цел да се погребат всички мъртви, предава Военновъздушни сили.

Местните управляващи настояват, че 90 % от този южен пристанищен град към този момент е разрушен - в това число елегантният бял спектакъл, опустошен онзиден.

Спасители вадят оживели от отломките. Солидният под земята бункер на театъра е предпазвал стотиците хора, най-вече дами и деца, които са се укривали там.

Мариупол е значим за руснаците, тъй като се намира в крайбрежен кулоар сред два района на Украйна, които към този момент са под властта на Русия.

07.30

СЗО заяви, че е удостоверила 43 офанзиви против здравни заведения в Украйна

Световната здравна организация (СЗО) е удостоверила 43 офанзиви против здравни заведения в Украйна, при които са починали 12 души, а десетки са били ранени, в това число здравни служащи, сподели през вчерашния ден пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, представен от Ройтерс.

" Във всеки спор офанзивите против здравни заведения са нарушаване на интернационалното филантропично право ", сподели Тедрос пред 15-членния Съвет за сигурност на Организация на обединените нации, без да прецизира кой е виновен за офанзивите.

07.15

Камарата на представителите на Конгреса гласоподава за в допълнение ограничение на търговията с Русия

Камарата на представителите на американския Конгрес гласоподава с внушително болшинство от 424 гласа " за " против единствено осем " срещу " за прекратяване на естествените търговски връзки с Русия и Беларус, подготвяйки въвеждането от президента Джо Байдън на по-високи митнически цени върху повече артикули, което в допълнение да отслаби съветската стопанска система в отговор на съветската инвазия в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Съединени американски щати към този момент взеха ограничения за прекъсване на вноса на съветски нефт, природен газ, морски артикули, алкохолни питиета и диаманти. Гласуваният в Камарата на представителите документ ще направи по-скъп вноса от Русия и Беларус на някои произведения от стомана, алуминий, шперплат и други.

Сега се чака Сенатът да се произнесе за окончателното утвърждение на самодейността.

Преустановяването на естествените търговски връзки значи, че съветският и беларуският експорт ще се лиши на американския пазар от режима на " най-облагодетелствана нация ". Преустановяването на този режим ще разреши на американското държавно управление да постанова на съветските и беларуски артикули по-високи мита, в сравнение с за останалите страни членки на Световната комерсиална организация (СТО).

07.00

Украйна заяви, че е евакуирала 3810 души от украински градове в четвъртък

Общо 3810 души са били евакуирани в четвъртък от украински градове по филантропични коридори, заяви организация " Интерфакс Украйна ", цитирайки почитан чиновник, което е много по-малко от през вчерашния ден, отбелязва Ройтерс.

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук сподели на конференция, че близо 2000 души са съумели да изоставен обсадения Мариупол. Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че общо повече от 60 000 души са били евакуирани през вчерашния ден от редица по-големи и по-малки градове.

06.30

Зеленски сподели, че е убеден в успеха

Украинците скоро дружно ще честват успеха над Русия, сподели президентът Володимир Зеленски по време на посещаване в болница в Киев при ранени в спора, съобщи ДПА.

" Не би могло да бъде по различен метод, когато в нашата страна има такива мощни фамилии ", се споделя в негово изказване, оповестено от неговата канцелария малко след срещата му със семейство, членове на което били простреляни, до момента в който опитвали да се спасят.

По време на визитата Зеленски подари на 8-годишното дете в фамилията плюшена играчка. По информация от украински източници сестрата на момчето го е защитила, до момента в който те са били под обстрел от съветски военни. Той и майка му са получили съществени пострадвания, до момента в който бягали от Ворзел, северно от Киев.

Междувременно върховен американски чиновник заяви, че Русия е изстреляла повече от 1000 ракети от началото на нашествието в Украйна, която в този момент навлиза в четвъртата си седмица, съобщи Ройтерс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР