– Г-н Димитров, с какво ще се захванете от първия

...
– Г-н Димитров, с какво ще се захванете от първия
Коментари Харесай

Костадин Димитров, кандидат за кмет на Пловдив: Най-напред се захващам със задръстванията и чистотата, те много мъчат града

– Г-н Димитров, с какво ще се захванете от първия ден в община Пловдив, в случай че в неделя спечелите балотажа и станете кмет на втория по величина град?
– Това ме питат непрестанно и хората, с които се срещам тези дни. И самите те ми дават отговора. Настояват незабавно да бъде измит градът. Искат незабавно да се заема с градския превоз.
Ще се захвана първо с проблемите, които най-вече нервират пловдивчани. А това са чистотата и тапите, както и непочистената река Марица.
Но най-първата задача е да въведа различен режим на работа в общинската администрация – чиновниците да одобряват с усмивка жителите.
Задачите, които чакат решение в бърз порядък,
не са малко
и ще се заема с тях още от първия ден.
– Как ще накарате превозвачите, които са привикнали на по-лек режим, да пуснат повече рейсове по линиите и хората да не висят по спирките?
– Първата стъпка е връщане на постоянните написания и непоколебим надзор за тяхното съблюдаване. Това е залегнало в договорите с превозвачите и в случай че не се извършват, няма да се поколебаем да ги разтрогнем. (Пловдив е единственият град, в който градският превоз е 100% частен – б.а.)
Общината и превозвачите имат бизнес връзки. Транспортните компании получават дотации и обезщетения за осъществената от тях услуга. Ще бъдат накарани да си извършват уговорките.
– Но една от аргументите, която те акцентират, е неналичието на водачи. Какви хрумвания имате за превъзмогване на тази рецесия?
– Пловдив е един от огромните центрове на транспортни услуги. Как могат толкоз доста компании да намират водачи за интернационалните транспорти, а за рейсовете да няма такива?
Ами да им вдигнат заплатите и ще намерят! Бях очевидец по какъв начин лидер в градски рейс продаде едно билетче 4 пъти на разнообразни пасажери. Когато въведем електронната система за таксуване, това няма да го има.
Целта ни е ясна – желаеме градски транспорт като
този в Бургас и в София
В столицата също изпитват липса на водачи, само че услугата там е несравнимо по-добра от тази в Пловдив.
– Понеже това е доста болна тематика за пловдивчани – дайте гаранции, че преди въвеждането на всевъзможни екстри, като електронно таксуване, ще има най-малко естествен превоз.
– Пловдив ще има постоянен превоз – чист и комфортен. Автобусите ще бъдат отоплени през зимата и охладени през лятото, а водачите и кондукторите – вежливи и облечени обичайно.
Жителите на регион „ Тракия “ знаят, че като захванем една работа, я докарваме до дъно. Намирали сме способи в доста заплетени проблеми да излизаме с позитивно решение. И за превоза ще създадем всичко допустимо да имаме постоянни линии.
– В неделя има балотажи и в шестте региона на Пловдив. Ако районните кметове не са всички от ГЕРБ, по какъв начин ще работите с другите?
– Почти сигурен съм, че ще имаме триумф във всички региони. Дори и някъде да не успеем и да изберат кмет от друга политическа мощ, аз няма да ги разделям. Уверявам, че ще работя добре с всички.
– Мнозина настояват, че градът е в кома. Как ще го изведете от това положение?
– Така е, когато стопанинът го е нямало. Един дом без добър собственик е в застой. Няма кой да реши проблемите му.
Минах през „ Голямо Конарско шосе “, което се уголемява. Видях трима служащи единствено.
Булевард „ Дунав “ е разкопан, „ Брезовско шос “ – също.
– Как ще действате?
– Ще вляза във всеки един проблем и ще диря неговото решение. Както съм го правил до момента.
Как „ Тракия “ може да е добър район, а градът като цяло – не
Не мога да си обясня, че в нашия регион има чисто нова детска градина, издигната, готова и обзаведена от мен, а да не е отворена и да не приема деца.
– Защо?
– Защото огромната община не я вкарва в употреба. Това, което трябваше аз да направя, съм го приключил. Сега сега градината стои и чака, а в това време деца чакат за банкет.
– При този мощно фрагментиран общински съвет по какъв начин смятате да методите, с цел да гласоподават вашите оферти?
– Сигурен съм, че предложенията, които ще импортирам, ще бъдат в интерес на пловдивчани и на хората. Ще повеждам цялостен разговор със съветниците.
Ще се срещам с всяка група да я увещавам, че предложенията ще бъдат ориентирани към хората. И в случай че те гласоподават „ срещу “, дано се обосноват пред жителите.
Но съм сигурен, че ще срещаме поддръжка, тъй като в практиката съм посочил, че работя за хората.
– Възнамерявате ли да привлечете мощни адвокати и експерти по градоустройство, с цел да не подлагат съветниците на обструкции вашите оферти?
– Привличането на качествени експерти е обвързвано с положително възнаграждение и с идеята „ Пловдив – град на хората “.
В регион „ Тракия “ сътворих мощна администрация, която решаваше проблемите. Така ще бъде и в общината. Има
достатъчно  добри  експерти,  които ще извадят  Пловдив от  тази рецесия
В годините съм посочил, че мога да привличам качествени хора.
– Пловдив е и в тежка финансова рецесия, която ще се стовари с цялостна мощ върху вас още в първите дни на вашето ръководство. Ще ви чакат куп неизплатени фактури и ведомости за заплати. Как ще се справите?
– Изгребването на общинските средства се дължи на множеството захванати обекти, някои от които авансово са платени, а за други няма пари и договорите по този начин са подписани, че не могат да се разтрогнат.
Ще се опитаме да актуализираме общинския бюджет, тъй като е недействителен. Той е с кухи доходи. Таксите, които не са увеличавани, предходната година са били 20 милиона лв., а в настоящия бюджет за заложени 80 милиона лв.. Откъде да дойдат тези пари?
Местните доходи предходната година са били 172 милиона лв., а в този момент са заложени 240 милиона лв.. Това основава опция за нереални разноски. И се теглят заеми.
Повечето хора, които ме срещат, ми споделят: „ Ще ви бъде мъчно. “
И аз зная, че ще е по този начин, само че ще се оправя .
– Поне част от разкопаните улици има ли късмет да бъдат отпушени, с цел да се разтовари трафикът?
– Абсолютно. Вече съм провел диалог за пробива „ Модър – Царевец “ и съм дал период до 4 месеца да бъде приключен, откакто бъде положена тръбата по южния обходен колектор.
За „ Брезовско шосе “ ще повеждам диалог с археолозите да завършват по–бързо и да се асфалтира. С транспортният министър съм приказвал за пробива под гарата, който се реализира от НКЖИ.
Навсякъде съм подхванал дейности. Улица по улица. Но едно убеждавам – в никакъв случай няма да подхваща затваряне на толкоз доста сектори едновременно. Трябва да има обмисляне.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР