Някои лидери от ЕС са изразили днес готовност на срещата

...
Някои лидери от ЕС са изразили днес готовност на срещата
Коментари Харесай

Зеленски: Някои евролидери са готови да ни дадат изтребители



Някои водачи от Европейски Съюз са изразили през днешния ден подготвеност на срещата на върха в Брюксел да дават на Украйна изтребители. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски, който също е на форума. В него вземат участие всичките 27 страни в Евросъюза.

Зеленски за първи път участва на среща на водачите на Европейски Съюз. Посещението е част от второто му пътешестване в чужбина, откогато Русия нахлу в Украйна през февруари предходната година, и цели приемане на още оръжия от съдружниците.

„ Европа ще бъде с нас до нашата победа. Редица европейски водачи показаха подготвеност да ни дадат нужните оръжия и поддръжка, в това число авиация “, съобщи Зеленски на взаимна конференция с ръководителите на Европейския съвет и Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

„ Сега имам редица двустранни диалози, ще повдигнем въпроса за изтребителите и друга авиация “, уточни украинският президент.

Той добави, че е разискал с френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц въпроса за усилване на военния капацитет на Украйна, само че означи, че не може да направи публично притежание всички детайли от срещата си с двамата водачи.

„ Има избрани съглашения, които не са обществени, само че са позитивни. Не желая да приготвям Руската федерация, която непрекъснато ни заплашва с нови експанзии “, сподели Зеленски.

Мишел съобщи на конференцията, че Европейски Съюз би трябвало да продължи да оказва оптималната поддръжка на Украйна.

„ Ние разбираме, че идните седмици и месеци ще бъдат от решаващо значение. Трябва да останем бдителни, би трябвало да продължим да предоставяме най-голямо равнище на поддръжка “, акцентира той.

Фон дер Лайен разгласи, че Европейски Съюз ще наложи нови наказания против Русия, включващи още забрани за износа на стойност над 10 милиарда евро. По думите ѝ ограниченията ще обиден „ пропагандаторите “ на съветския президент Владимир Путин.

„ Ние ще вземем на прицел пропагандаторите на Путин, тъй като техните неистини отравят публичното пространство в Русия и отвън нея “, уточни тя, като добави, че новите наказания „ още повече ще лишат от запаси военната машина на Русия и ще разклатят основите на нейната стопанска система “.

Според Фон дер Лайен Украйна реализира „ впечатляващ “ прогрес по пътя към европейската интеграция, само че „ няма непоколебим график “ за процеса.

По думите ѝ огромната цел е да се покаже напредъкът, реализиран от Украйна в промените, по отношение на отчета за разширението, който се чака през есента.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР