★★★★☆ Още от същото: Когато порасна, ще стана кенгуро. Филм

...
★★★★☆ Още от същото: Когато порасна, ще стана кенгуро. Филм
Коментари Харесай

Киноревю: "Как се научих да летя" на Радивое Андрич

★★★★☆ Още от същото: " Когато порасна, ще стана кенгуро ".
Филм за всички възрасти, държи те ухилен, само че и с загадка сълза. С оня балкански лиричен натурализъм от времето на ранния Кустурица. По книгата Leto kada sam naučila da letim на известната в Сърбия и Хърватия детска писателка Ясминка Петрович. Завръщане в игралното кино на сръбския занаятчия на провокативни комедии Андрич

след пауза от съвсем две десетилетия, в които работи реклами и сериали. Копродуценти от българска страна са Стефан Китанов и Мира Сталева, Стефан Щерев е с дребна колоритна роля.
Сцена от кино лентата " Как се научих да хвърча " на Радивое Андрич
Цветовете са слънчеви, картината е шарена и игрива, през очите и с гласа зад кадър на 12-годишната София (с акцентиране на О). Модерно момиче от Белград с непрекъснато заета майка ортодонт и проекти за ваканцията, включващи палатков лагер, нови готини другари и вероятно първа целувка. Списъкът с книгите за лятото е единствено за илюзия. В първата си основна роля е Клара Хърванович, която камерата обича, изобретение с бъдеще.


Реклама
Вместо бляновете София се оказва с опаката си и мърмореща баба (Олга Оданович) и нейната богатства по-голяма сестра (Снежана Синовшич) на другояче райския хърватски остров Хвар. В родната къща на фамилията, което войната е разделила преди 25 години. Тя даже е надалеч от морето, без обсег за телефона, остава описът с книгите и " диалозите " с паячета през нощта и двете гущерчета в градината денем. Но морето и лятото работят със своя магия, уловена говореща риба подсказва на София бягството от бабешкия " затвор ". То включва радостна банда връстници и значимо шерване на сладолед с две момчета. Едното приятелско, другото с вяра за онази целувка в здрача, след която избухват рояк светулки.

Порасването на София минава и през тъгата на познанието. Отвъд ведрината и смеха Андрич прокарва внимателно ехото от разпада на Югославия. Помирението на човешко равнище и в фамилията предхожда огромното помиряване сред страните.
Сцена от кино лентата " Как се научих да хвърча " на Радивое Андрич Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Янко Терзиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР