• По-бърз достъп на правителствата от ЕС до средствата по

...
• По-бърз достъп на правителствата от ЕС до средствата по
Коментари Харесай

Членовете на ЕП отпускат 3,4 милиарда евро за посрещане на нуждите на украинските бежанци

• По-бърз достъп на държавните управления от Европейски Съюз до средствата по програмата „REACT-EU“
• Страните от Европейски Съюз ще получат авансово 15 % от помощта
• Държавите с максимален брой бежанци, пристигнали от Украйна, ще получат неотложно 45 % от средствата от фонда за възобновяване

Страните от Европейски Съюз, които са приютили хора, бягащи от съветското настъпление в Украйна, ще получат неотложно 3,4 милиарда евро, взеха решение евродепутатите в четвъртък.
След като по време на последната пленарна сесия Парламентът даде зелена светлина за пренасочване на средствата от Европейски Съюз за районно развиване и леговище към страните от Европейски Съюз, приютяващи хора, бягащи от съветското настъпление в Украйна, евродепутатите одобриха спомагателни незабавни ограничения за оказване на поддръжка.

С 549 гласа „за“, 1 глас „против“ и 8 гласа „въздържал се“, Парламентът се съгласи неотложно да отпусне към 3,4 милиарда евро (от наличните 10 милиарда евро) от фондовете „REACT-EU“ и да форсира достъпа на държавните управления от Европейски Съюз до средства за възнаграждение на инфраструктура, настаняване, съоръжение, претовареност, обучение, обществено приобщаване, опазване на здравето и грижи за децата на бежанците.

Новите правила ще усилят първичното авансово финансиране на средствата по „REACT-EU“ от 11% на 15% за всички страни от Европейски Съюз. Страните от Европейски Съюз, граничещи с Украйна (Унгария, Полша, Румъния и Словакия), и тези, които са приели забележителен брой бежанци от Украйна, равняващ се на повече от 1 % от тяхното население (Австрия, България, Чехия и Естония), могат неотложно да получат 45 % (вместо 11 %) от средствата за възобновяване, без да е належащо да се показват фактури в сегашния миг.

Контекст

По данни на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) от 24 февруари, когато Русия атакува Украйна, над 4 млн. души са напуснали страната, като множеството от тях са се насочили към прилежащите страни.

REACT-EU е пакет от 50 милиарда евро, основан през 2020 година, с цел да помогне за намаляване на непосредствените последствия от рецесията COVID-19 в целия Европейски Съюз.

Следващи стъпки

Следва проектоправилата да бъдат публично утвърдени и от Съвета. Регламентът ще влезе в действие един ден след публикуването му в Официален вестник на Европейски Съюз.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР