• Органичният ръст достига 3,6%, при реален вътрешен ръст (RIG)

...
• Органичният ръст достига 3,6%, при реален вътрешен ръст (RIG)
Коментари Харесай

Nestle отчита резултати за 2020 г.

• Органичният растеж доближава 3,6%, при действителен вътрешен растеж (RIG) от 3,2% и растеж в цените в размер на 0,4%. Ръстът е подсилен от положително показване на Северна и Южна Америка, бизнеса с храни за домашни любимци с марката Purina и Nestlé Health Science.

• Международната търговия понижава продажбите със 7,9% заради продължителното повишаване на швейцарския франк по отношение на множеството валути. Изтеглянията на вложения имат негативно влияние от 4,6%. В резултат на това, общите регистрирани продажби понижават с 8,9% до 84,3 милиарда швейцарски франка (2019 година: 92,6 милиарда швейцарски франка).

• Маржът на оперативната облага от съществена комерсиална активност (UTOP/ОПОТД) доближава 17,7%, което е с 10 базисни пункта нагоре на отчетна база и 20 базисни пункта нагоре в непрекъсната валута. Маржът на оперативната облага от комерсиална активност (ТОР/ОПТД) се усилва с 210 базисни пункта до 16,9% на отчетна база.

• Основната облага на акция се усилва с 3,5% в непрекъсната валута и понижава с 4,5% на отчетна база до 4,21 швейцарски франка. Печалбата на акция остава непроменена на 4,30 швейцарски франка на отчетна база.

• Свободният паричен поток е 10,2 милиарда швейцарски франка.

• Възвръщаемостта на вложения капитал се усилва с 240 базисни пункта до 14,7%.

• Съветът предлага нарастване на дивидентите с 5 сантима до 2,75 швейцарски франка на акция, отбелязвайки 26 поредни години с растеж на дивидентите. Общо 14,5 милиарда швейцарски франка са върнати на акционерите през 2020 година посредством композиция от дивиденти и назад изкупуване на акции.

• Продължава напредъкът в ръководството на портфолиото. Нестле продава бизнеса с фъстъчено мляко под марката Yinlu и консервите с оризова каша в Китай и се съгласява да продаде районните си марки изворна вода, активността с пречистена вода и услугата за доставка на питиета в Съединени американски щати и Канада. Ротацията на портфолиото от 2017 година понастоящем възлиза на към 18% от общите продажби през 2017 г.

• Прогноза за 2021 година: Продължаващо повишаване на растежа на органичните продажби към междинен едноцифрен ритъм. Маржът на оперативната облага от съществена комерсиална активност с продължаващо умерено усъвършенстване. Очаква се нарастване на главната облага на акция в непрекъсната валута и финансовата успеваемост.

• Средносрочна прогноза: Устойчив междинен едноцифрен растеж на органичните продажби. Продължаващо умерено възстановяване на маржа на оперативната облага от съществена комерсиална активност. Продължаващо рационално систематизиране на капитала и възстановяване на финансовата успеваемост.

Марк Шнайдер, Главен изпълнителен шеф на Нестле, разяснява: „ 2020 година бе година на компликации за толкоз доста хора, само че аз съм въодушевен от метода, по който тя сближи всички нас. Искам да благодаря на нашите чиновници и нашите сътрудници - от фермери до търговци на дребно - които работиха с нас, с цел да обезпечат доставката на храни и питиета за общностите в международен мащаб.

В тази невиждана среда, постигнахме трета поредна година на покачване на органичния растеж, рентабилността и възвръщаемостта на вложения капитал.

Глобалната пандемия не ни забави. Нашият опит в храненето, цифровите благоприятни условия, децентрализираната конструкция и стремежът за нововъведения ни разрешиха да се приспособяваме бързо към изменящото се държание на потребителите и новите трендове. Усъвършенствахме преустройството на портфолиото си, продължихме да построяваме Nestlé Health Science в хранителен стожер и разширихме наличието си в дейностите с директна връзка с потребителите.

В същото време останахме фокусирани върху устойчивостта и очертахме пътя си към реализиране на чисти нулеви излъчвания на парникови газове до 2050 година Очаква се този планда подкрепи бъдещия напредък и да бъде неутрално за облагите - ще генерира стойност за обществото и нашите акционери.

С оглед на 2021 година, чакаме продължаващо възстановяване на органичния растеж, рентабилността и финансовата успеваемост в сходство с нашия модел за основаване на стойност. “

Петър Стоилов, изпълнителен шеф на Нестле България, показа: „ 2020 бе година, повлияна от световната COVID-19 пандемия. Въпреки провокациите, свързани със усложненията на пазара за незабавна консумация и износа, Компанията ни достави растежи в категориите, в които оперира на локалния пазар, с помощта на мултикатегорийното си портфолио, необятния си дистрибутивен модел, възходящата цифровизация, както и на високата мотивация на чиновниците ни, на които желая да изкажа сърдечни благодарности! Финансовото показване на Нестле България е в синхрон с поставените цели. “
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР