• Медии, които насърчават речта на омразата и ксенофобията, не

...
• Медии, които насърчават речта на омразата и ксенофобията, не
Коментари Харесай

Борба с расизма: премахване на сегрегацията в училищата и спиране на ксенофобията в медиите

• Медии, които предизвикват речта на омразата и ксенофобията, не би трябвало да получават финансиране от Европейски Съюз и от националните управляващи
• Преразглеждане на образователните стратегии за битка с дискриминационните стандарти
• Необходими са насоки на Европейски Съюз за битка с расизма в спорта; страните членки следва да постановат ефикасни санкции

Членовете на Екологичен потенциал желаят публичните политики в региона на културата, медиите, образованието и спорта да бъдат употребявани за премахване на структурния расизъм и за поощряване на полезностите на Европейски Съюз за приемливост и приобщаване.
В резолюция, призната във вторник с 495 гласа „за“, 109 гласа „против“ и 92 гласа „въздържал се“, членовете на Екологичен потенциал приканват медиите да спрат да популяризират стигматизиращи послания, които дехуманизират членовете на избрани етнически или расови групи, да вземем за пример като сочат мигрантите като източник на стопански и обществени проблеми. Те оферират да се спре финансирането от Европейски Съюз и страната на медии, за които способените органи са открили, че предизвикват тирада на омразата и ксенофобия.

Те оферират също по този начин на всички национални регулаторни органи в региона на аудио-визията да бъдат предоставени пълномощия да глобяват излъчвания, които предизвикват расистко наличие.

Преразглеждане на учебните стратегии, преустановяване на сегрегацията в учебните заведения и връщане на творбите на културата

Членовете на Екологичен потенциал приканват за преразглеждане на образователните стратегии за битка с предразсъдъците и премахване на стандартите, които през днешния ден водят до дискриминация. Историята на европейските малцинства би трябвало да бъде включена в съответните образователни стратегии. Автори, историци, учени, художници и други персони от разнообразни раси и етноси би трябвало да бъдат включени в главните просветителни материали, споделят евродепутатите.

Членовете на Екологичен потенциал упорстват за унищожаване на расовата и етническата сегрегация, която към момента съществува в просветителните системи на някои страни от Европейски Съюз. Учителите от расовите и етническите малцинства би трябвало да имат еднакъв достъп до работа като учители, споделят те.

Държавите членки би трябвало също по този начин да дават на всички учители уменията, които са им нужни за поощряване на приобщаването и битка с дискриминирането в просветителната система. Програмите за учене през целия живот би трябвало да бъдат предлагани и на държавните чиновници и държавните сили за сигурност, с цел да се в профил расисткото и ксенофобското държание.

Те също по този начин предизвикват страните от Европейски Съюз да основат стратегии за връщане на творби на културата в страните им на генезис или в други подобаващи културни институции и желаят от Европейската комисия да улесни разговора за тази цел.

Нулева приемливост към омразата в спорта

Членовете на Екологичен потенциал упорстват за „подход на нулева толерантност“ към расизма, речта на омразата и насилието в спорта и упорстват Комисията и страните членки да одобряват ефикасни санкции и да поддържат жертвите, както и да защитят от закани спортистите, които разобличават расизма или се изричат в поддръжка на многообразието. Те желаят Комисията да създаде насоки за битка с расизма в спорта на локално, национално и европейско ниво и да предизвиква приобщаването и уважението.

Цитат

Салима Йенбу (Зелени/ЕСА, Франция), докладчик, съобщи: „Трябва да работим интензивно против расизма, с цел да не се постанова повече нашите дъщери и синове да се питат дали имат място в обществата ни. За да изградим по-добро бъдеще, би трябвало да познаваме и разбираме историята си. Ето за какво е значимо учениците да научат повече за колониализма, робството, геноцида и всички произлизащи от тях явления“. Тя също по този начин прикани „да се постави завършек на медиите, които популяризират расистки език за мигрантите и бежанците, и на наличието, което съзнателно или несъзнателно е расистко“.

Контекст

По данни на Агенцията на Европейски Съюз за главните права, 45 % от хората от северноафрикански генезис, 41 % от ромите и 39 % от хората от Субсахарска Африка са подложени на дискриминация въз основа на техния етнически или имиграционен генезис.

Според изследване на Евробарометър от 2019 година, повече от половината европейци считат, че расовата дискриминация е необятно публикувана в тяхната страна, като „Да си ром“ (61 % от анкетираните), „Етнически произход“ (59 %) и „Цветът на кожата“ (59 %) са трите съществени учредения за дискриминация, посочени от жителите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР