• Дискриминацията и насилието, основано на пола, продължават да съществуват•

...
• Дискриминацията и насилието, основано на пола, продължават да съществуват•
Коментари Харесай

Основните права в ЕС: дългогодишни проблеми, изострени от COVID-19

• Дискриминацията и насилието, учредено на пола, не престават да съществуват
• Медиите и правосъдната система са подложени на неоправдана интервенция
• Правата на жителите и справедливото систематизиране на средствата на Европейски Съюз са застрашени
• Членовете на Екологичен потенциал изрично осъждат отблъскването и насилието по границите на Европейски Съюз
В последната оценка на Парламента за ситуацията с главните права в Европейски Съюз се показват многочислени опасения и се изисква от страните членки да работят в отбрана на европейските полезности.
В четвъртък членовете на Екологичен потенциал направиха оценка на ситуацията с главните полезности в Европейски Съюз през 2020-2021 година, като набелязаха проблематични области и предложиха способи за по-ефективна отбрана на свободата, равенството и върховенството на закона. Текстът беше утвърден с 410 гласа „ за “, 131 гласа „ срещу “ и 42 гласа „ въздържал се “.

Многостранните закани за полезностите на Европейски Съюз

Членовете на Екологичен потенциал са загрижени за въздействието на ограниченията за битка с COVID-19 върху демокрацията и главните свободи, в това число правата на хората, работещи с правната система и правоприлагащите органи, и на пандизчиите. Те също по този начин показват страдание за продължаващите нарушавания на върховенството на закона в някои страни членки, като още един път декларират, че върховенството на закона, демокрацията и главните права са неразривно свързани.

С цел отбрана на тези полезности на Европейски Съюз, както и на справедливото и законосъобразно систематизиране на средствата на Европейски Съюз, Парламентът приканва Комисията да употребява механизма за обвързване на бюджета с правилата на правовата страна. Членовете на Екологичен потенциал осъждат Полша и Унгария за това, че не извършват решенията на Съда на Европейския съюз, и в отговор желаят съответни дейности от страна на институциите на Европейски Съюз.

Парламентът още веднъж акцентира смисъла на отбраната на публицистите от опити за потребление на правната система за заглушаване на репортажи (т.нар. SLAPPs), както и от закани, набези и принуждение. Членовете на Екологичен потенциал са загрижени по отношение на възходящия брой държавни органи, които употребяват шпионски програмен продукт като „ Pegasus “ в нарушаване на полезностите на Европейски Съюз.

Уязвимите групи би трябвало да бъдат по-добре предпазени

Членовете на Екологичен потенциал още веднъж осъждат насилието, учредено на пола, и изискват от България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия, както и от самия Европейски Съюз, да ратифицират Истанбулската спогодба. Те също по този начин осъждат придвижванията, обявяващи се против равенството сред половете и против феминизма, които редовно нападат правата на дамите и ЛГБТИК+ лицата, и осъждат отстъплението от правата на дамите (включително половото и репродуктивното здраве), като акцентират по-специално събитията в Полша, Словакия, Хърватия и Литва. Те приветстват пакета от ограничения за определяне на несъблюдение на отговорности от юли 2021 година против Унгария и Полша – първият случай, в който Комисията стартира съответни производства в отбрана на правата на ЛГБТИК лицата.

Парламентът също по този начин упорства за цялостното използване на Рамковото решение на Европейски Съюз по отношение на битката с расизма и ксенофобията и приветства предлагането на Комисията за включване на словото на омразата и закононарушенията от ненавист в листата на закононарушенията в Европейски Съюз. Според членовете на Екологичен потенциал, страните членки би трябвало да се заемат и с продължаващия систематичен расизъм (включително полицейското принуждение против ромите), и приканват за усъвършенствания в наказателното правораздаване, образованието, жилищното настаняване и заетостта.

Парламентът изрично осъжда случаите на отбиване по границите и насилието против мигранти, както и криминализирането на филантропични служащи и деятели. За да не бъде Фронтекс съизвършител в тези дейности, членовете на Екологичен потенциал желаят от нея да прекрати активността си в страните членки, в които те се случват.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР