​​​​​​​Речта на Путин за 9 май съдържаше нови, но и

...
​​​​​​​Речта на Путин за 9 май съдържаше нови, но и
Коментари Харесай

Лъжите в речта на Путин. Проверка на фактите.


​​​​​​​Речта на Путин за 9 май съдържаше нови, само че и някои добре познати обвинявания. Повечето от тях обаче не дават отговор на истината, демонстрира нашата инспекция на обстоятелствата.

Твърдение: " Киев разгласи, че е допустимо да се снабди с нуклеарно оръжие. А НАТО започва дейното военно развиване на прилежащите ни територии ", съобщи Путин.

Проверка на

Президентът Владимир Путин явно се базира на тирада на Мюнхенската конференция по сигурността от февруари 2022 година. В нея Зеленски цитира Будапещенския меморандум от 1994, в който Русия, Съединени американски щати и Англия се задължават да не нарушават териториалната целокупност на Украйна, Беларус и Казахстан. В подмяна на това Украйна се съгласи да върне на Русия своето нуклеарно оръжие, наследено от Съветския съюз, или да го унищожи.
Редакцията предлага
След като Русия анексира Крим през 2014, на Мюнхенската конференция Зеленски позволи, че е допустимо Украйна да се отдръпна от тази договореност. Подобна стъпка би била без последствия за Киев, защото Меморандумът от Будапеща не не разрешава категорично на Украйна да си набира още веднъж нуклеарни оръжия.

Единствено Договорът за възбрана на нуклеарните оръжия, подписан от Украйна през 1994 директно след Будапещенския меморандума, не разрешава разпространението на радиоактивни материали и такива, които могат да се употребяват за военни цели. Тоест, даже и да напусне въпросната договореност, възбраната ще продължи да си важи за Украйна.

Няма признаци за това, че Киев може да наруши тази възбрана, нито пък за това, че Украйна крои проекти за сдобиване с нуклеарно оръжие. Следователно е неверно тълкуванието на президента Путин, че с речта си украинският президент Зеленски е денонсирал Меморандума и е декларирал подготвеност за придобиване на нуклеарно оръжие.

Що се отнася до аргумента му с военната инфраструктура на НАТО покрай границите на Русия, това изказване е много подвеждащо. Вярно е, че военният съюз ускори наличието си в Източна Европа, само че Алиансът прави това, придържайки се към признатите и от Русия условия в Договора НАТО-Русия от 1997 година.

Твърдение : , твърди Путин. Украйна готвела " наказателна интервенция в Донбас " и " навлизане в наши (руски) исторически земи, в това число в Крим ". А страните от НАТО снабдявали Украйна с най-модерно оръжие.

Проверка на обстоятелствата : не дава отговор на истината

Украинското управление неведнъж е заявявало, че се стреми към дипломатическо, а не военно решение на спора в Донбас. Това беше доказано още веднъж от президента Володимир Зеленски и на Мюнхенската среща по сигурността малко преди Русия да нападне Украйна през февруари. Когато през есента на 2021 Русия струпа свои войски по границата с Украйна, нямаше никакви признаци за някаква идна украинска атака. С още по-голяма мощ това важи за Крим. След 2014 Русия трансформира полуострова де факто във военна цитадела, която оборудва с най-модерно оръжие - бойни кораби с крилати ракети, ПВО-комплекси S-400 и най-модерни изтребители Su-35S. Украинската войска не разполага с такива оръжия и отстъпва доста на съветските елементи на Крим.

Някои страни от НАТО доставяха Украйна с съвременно оръжие, като да вземем за пример противотанкови снаряди, само че доста нерешително и в началото в лимитирани количества. Чак директно преди съветската инвазия в края на февруари т.г. тези военни доставки бяха разширени. А тежко оръжие, като танкове и гаубици, Украйна стартира да получава чак след експлоадирането на войната.

И историческите съпоставения в отбрана на Русия са измислени. Още при започване на речта си Путин сложи в една категория дейностите на съветската войска в Донбас с поредност събития от предишното: с съветското национално въстание против полската намеса от началото на 17 век, с борбата край Москва по време на походите на Наполеон, както и с войната против нацистка Германия. И в трите случая Русия, респективно Съветският съюз, е била нападана извън. Сега Украйна не е нападала Русия, а тъкмо противоположното: Русия стартира завоевателна война против Украйна на 24 февруари 2022 година.

Не е правилно също и изказванието, че въпросните територии исторически принадлежат на Русия. Според интернационалното право както Крим, по този начин и Донбас са част от Украйна. Със своя резолюция от 2020 година Общото заседание на Организация на обединените нации осъди анексирането на Крим и отхвърли да го признае за съветски.

***

Вижте и това видео от нашия списък:
Бруталните наемници от съветската група " Вагнер ": кои са тези мъже
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР