​Софтуерът за фитнес и тренировки Страва (Strava) публикува карта, на

...
​Софтуерът за фитнес и тренировки Страва (Strava) публикува карта, на
Коментари Харесай

Фитнес софтуерът Страва разкрива военни тайни

​Софтуерът за фитнес и тренировки " Страва " (Strava) разгласява карта, на която се маркирани спортните направления и ежедневната интензивност на нейните консуматори. В това число влизат американски военнослужещи от бази в Сирия и Афганистан, съобщи ББС в понеделник.

Публикуваната карта илюстрира интензивността на голям брой консуматори, а данните са събирани от 2015 година до 2017 година Те са показани под формата на следи в ослепителен оранжев цвят и не се отразяват в действително време. Въпреки това, такава информация може да се окаже опасност за сигурността на доста от ползвателите, както и на други лица. Сред местата, отразени на картата, са военни бази от зони на спор и други стратегически обекти.

Проблемът е открит с помощта на Нейтън Русер, 20-годишен австралийски студент, който учи интернационална сигурност в Австралийския народен университет. Той разгласява в Туитър известие и показва, че ежедневните направления и други действия на военния личен състав стават елементарно проследими, а самите обекти могат да бъдат картографирани и следени.

Фитнес тракертите се публикувани доста повече в западния свят и тъкмо затова " следите ", оставени от един или няколко души, се виждат доста по-ясно в изолираните пространства, да вземем за пример към военните бази в Близкия изток. Движението на личния състав се откроява доста повече в страни като Сирия, Йемен, Нигер, Афганистан и Джибути.

Въпреки че доста от тези обекти от дълго време не са загадка и са забележими на сателитни фотоси, фитнес картата може да разкрие кои здания и уреди се употребяват най-вече, рутинните направления за защита, както и друга сензитивна информация.

Американските бази са най-често отразени в картата на " Страва ", само че това никога не е единствено локален проблем. Едно от изображенията демонстрира периметъра на Хмеймим, главната съветска база в Сирия, и вероятните патрулни направления към нея.



Фитнес гривните и софтуера за смарт телефони разрешават изключване на следенето онлайн, само че наподобява множеството консуматори не се сещат да се възползват тази алтернатива.

От американското министерство на защитата обявиха, че " одобряват тези въпроси доста съществено и не престават да проучват обстановката, с цел да преценяват дали е належащо в допълнение образование или упътвания ". Картата на " Страва " демонстрира, че най-малко в Пентагона устройствата не се позволяват или се изключват.​

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР