​Случаят с БУЛСТАТ не може да бъде определен като изтичане

...
​Случаят с БУЛСТАТ не може да бъде определен като изтичане
Коментари Харесай

Законопроектите за смяна на Гешев и Цацаров ще са готови скоро

​Случаят с БУЛСТАТ не може да бъде избран като приключване на данни, тъй като тези данни са забележими съгласно законова норма от 2005 година. Това неприятно законодателно решение не е отстранено. Тези данни са били забележими в целия този интервал на деяние на регистъра БУЛСТАТ. Вече са подготвени законодателни промени, които да бъдат импортирани в Народното събрание. Това сподели пред Българска национална телевизия министърът на правораздаването Надежда Йорданова.

Тя разясни, че указател БУЛСТАТ е аналог на Търговския указател за тези лица, които правят стопанска активност, само че по някакви аргументи не са вписани в Търговския указател.

" Към сегашния миг указател БУЛСТАТ работи. Направен е разбор и не са открити злонамерени дейности по отношение на регистъра. В момента към него има огромен интерес ", добави Йорданова.

" Става дума за една недобре свършена работа години обратно във времето. С оглед публичния интерес не е продуктивно да си разменяме обвинявания, нашата цел е да си свършим работата и допустимо най-бързо да отстраним това законодателно неразбирателство ", уточни тя.

Правосъдният министър разяснява и писмото на основния прокурор Иван Гешев до редица институции и страни членки на Европейския съюз, в което той се оплаква от напън от страна на изпълнителната власт. " Нашата позиция през годините е извънредно поредна - че в България има институционален проблем със статута на основния прокурор. Една от нашите съществени цели е да въведем механизъм за надзор върху основния прокурор. Ако това е напън, би трябвало да се върнем към дебата за разделянето на управляващите – те би трябвало да оказват надзор една по отношение на друга ", съобщи Надежда Йорданова.

" Прокуратурата прави нехарактерни действия, които нямат действителен публичен резултат. Преповтарят се дейности, размиват се отговорности. Правомощията би трябвало да бъдат лимитирани по този начин, че тя да се концентрира върху главната си функционалност ", означи тя.

По думите ѝ въпросът за промяната на основния прокурор е кардинален, тъй като основен прокурор би трябвало да бъде магистрат, който дава отговор на високите професионални условия на Конституцията. " Това е кардинална позиция. Въпросът не е елементарен за решение, само че обществото доста ясно съобщи, че това е нещо, което чака от ръководещите, тъй че ние имаме социална поддръжка. Ние работим върху съответните текстове, тъй че да доведем тази смяна до дъно ", акцентира Йорданова.

Министърът на правораздаването заяви, че напълно скоро законопроектите, с които да бъде осъществена промяна на основния прокурор Иван Гешев и ръководителя на КПКОНПИ Сотир Цацаров, ще бъдат подготвени.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР