​Постът на министър на здравеопазването не се поема с мисълта,

...
​Постът на министър на здравеопазването не се поема с мисълта,
Коментари Харесай

Постът на здравен министър не се поема, защото е добър за кариерата

​„ Постът на министър на опазването на здравето не се поема с мисълта, че е добре за кариерата. Трябва да се поема като опция да се създадат дребни и положителни неща за опазването на здравето “, сподели здравният министър Асена Сербезова пред БТВ.

Новият здравен министър сподели, че от 1944 година насам на стола на здравето е имало общо 33 министри, без да се броят служебните. „ Около 400 дни се задържа един здравен министър средну у нас. За промени и промени би трябвало да има цялостен небосвод и мандат “, сподели Сербезова.

„ Знаех доста добре с какво се понечвам. Няма да бъда сама – има доста квалифициран екип и съветници. Имам и предистория в администрацията “, сподели още тя.

По думите на Сербезова хората в страната имат най-вече доверие на фармацевтите и персоналните лекари, и заради тази причина те ще бъдат интензивно включени в акцията за стимулиране на имунизацията против ковид.

„ Лекарите и фармацевтите могат да дадат по-специфична информация за хората. Има хора, които са в негативизма и отрицанието на имунизациите въобще, само че те са сред 10 и 12%. По-големият % се двоумят и с подобаваща информация може да се получи отговор на въпросите “, сподели Сербезова.

За имунизацията на деца, Сербезова разяснява, че тя ще се прави във имунизационните пунктове, като следва да се уточнят механизмите на работа.

Относно новият вид „ Омикрон “ здравният министър разяснява, че е мъчно да се предвижда какво ще е държанието му в страна с едвам 30% имунизирани.

По думите на здравният министър акцията за имунизация против ковид ще се води по рекомендациите на СЗО, тъй като „ няма потребност да откриваме топлата вода “.

„ Оказа се, че нито една от трите страни в този проблем не желае това обединение. Това може да породи редица проблеми “, сподели Асена Сербезова във връзка казеса с болница " Лозенец " и педиатрията.

Преди дни тя спря процедурата по сливането на три лечебни заведения.

„ Сливането е подписано безусловно няколко часа преди края на мандата на предходния министър. Само Кацаров може да отговори, за какво го е направил “, сподели Сербезова.

„ Моята работа е да защитя ползите на работещите в тези лечебни заведения и ползите на техните пациенти, и на децата, несъмнено “, сподели здравният министър.

„ За да има съществени промени, би трябвало да има екипност, тактика и визия. Както и цялостен мандат. Профилактиката, промяната на Спешна помощ, ясна визия какво става по веригата и осветляване на процеса посредством цифровизация “, сподели Сербезова.

„ Проблемите са доста “, добави тя. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР