«ЕКО ЛОГИСТИК А» ЕООД в партньорство с ЕВРОТЕКС“ ЕООД успешно

...
«ЕКО ЛОГИСТИК А» ЕООД в партньорство с ЕВРОТЕКС“ ЕООД успешно
Коментари Харесай

Успешно завършва реализацията на проект

«ЕКО ЛОГИСТИК А» ЕООД в партньорство с „ ЕВРОТЕКС “ ЕООД сполучливо приключва осъществяването на дейностите по план «Демонстриране на система за разделно събиране на текстилни произведения, повторна приложимост, подготовка за повторна приложимост и направа на килими от неспособен за повторна приложимост текстил», ИСУН 2020 № BG16М1ОР002-2.009-0018-С01.

Срокът на осъществяване на контракта е 23 месеца, като договорът започва на 23.09.2020 година Срокът на осъществяване на дейностите по контракт е до март 2022 година. Проектът е на стойност – 387 572,98 лева, от които 329 437,03 лева от Европейския фонд за районно развиване и 58 135,95 лева от държавния бюджет на Република България.

С реализацията на актуалният демонстрационен план „ Демонстриране на система за разделно събиране на текстилни произведения, повторна приложимост, подготовка за повторна приложимост и направа на килими от неспособен за повторна приложимост текстил “, си поставихме за цел да представим композиция от проучени положителни практики и реализирани действителни резултати от осъществяване на съответни решения, в сходство с целите на йерархията за оползотворяване на отпадъците.

За реализацията на плана са изпълнени следните действия:

Дейност 1 „ Подготовка на плановото предложение “

Дейност 2 „ Изпълнение на демонстрационен план „ Демонстриране на система за разделно събиране на текстилни произведения, повторна приложимост, подготовка за повторна приложимост и направа на килими от неспособен за повторна приложимост текстил “

Дейност 3 „ Кампании за разпространение на резултатите от плана “

Дейност 4 “Организация и ръководство на плана “

Дейност 5 „ Информация и връзка обвързвана с действия и резултати от плана “

В осъществяване на Дейност 2 „ Изпълнение на демонстрационен план „ Демонстриране на система за разделно събиране на текстилни произведения, повторна приложимост, подготовка за повторна приложимост и направа на килими от неспособен за повторна приложимост текстил “ поетапно са осъществени пет поддейности. Те се развиват взаимно от сътрудниците по плана: ЕКО ЛОГИСТИК А ЕООД и ЕВРОТЕКС ЕООД.

Разделното събиране на ненужни текстилни произведения се осъществя посредством два ново закупени профилирани контейнера, които са сложени на площадката на колегата по плана " ЕВРОТЕКС " ЕООД в гр. Варна, един ново закупен профилиран резервоар, подложен в регион Илинден, бул. Сливница, гр. София и посредством мобилно събиране в гр. Варна (в разнообразни региони по прелиминарен график).

На работната площадка на ЕВРОТЕКС ЕООД събраният непотребен текстил се сортира, дезинфекцира и се разпределя в няколко съществени продуктови групи. Дрехи годни за директна повторна приложимост се отделят, облекла с леки замърсявания се отстраняват, такива с незначителни недостатъци подлежат на корекция, с цел да станат пригодни за повторна приложимост. Останалите се категоризират като материали за преработване и оползотворяване, негодни за повторна приложимост и подготовка за повторна приложимост.

След като текстилните произведения се класифицират като негодни за повторна приложимост, само че подобаващи за преработване, се правят серии от интервенции свързани с допустимо най-подходящата форма на оползотворяване. Сортират се по материи и цветове, отстраняват се копчета, ципове и твърди детайли. Нарязват се по открити форма и размери със профилирани машини, за парцали или на ивици/ленти, предопределени за демонстрационно тъкане на килими.

Процеса по тъкане се прави в работилницата на ЕКО ЛОГИСТИК А ЕООД в гр. София. Нарязаните линии неспособен текстил се доставят от ЕВРОТЕКС ЕООД в работилницата, като се сортират по цветове и материи. Тъкането се прави на особено направени за плана отвесни станове.

Събраното количество ненужни облекла и текстилни боклуци по плана нараства в интервала на реализация на дейностите. За интервала април-ноември 2021 година то е 17,16 тона за двата града, като до януари 2022 нараства до 28 тона за двата града.

Изтъканите килими от неспособен за повторна приложимост текстил досега са 23 броя.

С осъществяването и реализацията на план „ Демонстриране на система за разделно събиране на текстилни произведения, повторна приложимост, подготовка за повторна приложимост и направа на килими от неспособен за повторна приложимост текстил “ ИСУН 2020 № BG16М1ОР002-2.009-0018-С01, постигнахме следните резултати. Над 95% от разделно събраните в границите на плана текстилни боклуци се оползотворяват, посредством подготовка за повторна приложимост и преработване, вследствие на което се получават памучни почистващи парцали и тъкани килими. Намалява се честотата на сметосъбиране и сметоизвозване на битови боклуци в регионите на реализация на плановите действия, респективно се понижава количеството битов боклук за извънредно неутрализиране. Повишава се информираността на обществото, самосъзнанието и екологичната му просвета. Популяризира се опита от реализацията на плана и опциите от използване на правилата на кръгова стопанска система за икономисване на запаси. Доказва се опцията за мултиплициране на плана като използвана добра процедура и опция за основаване на нови работни места.

След привършване на плана, дейностите ще продължат да се извършват в интервала на резистентност на плана.

Актуална информация за изпълняваните действия и резултатите от плана се разгласяват регулярно на уеб страницата на плана.

------ ------
Административен контракт № Д-34-138/08.09.2020 година за даване на безплатна финансова помощ за план „ Демонстриране на система за разделно събиране на текстилни произведения, повторна приложимост, подготовка за повторна приложимост и направа на килими от неспособен за повторна приложимост текстил “, регистриран в ИСУН 2020 с № BG16М1ОР002-2.009-0018 по процедура за асортимент на планове № BG16М1ОР002-2.009 „ Изпълнение на демонстрационни планове в региона на ръководството на отпадъците “ на Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развитие
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР