Зьорен Линк, кметът на Дуисбург се прочу с думите: "Бих

...
Зьорен Линк, кметът на Дуисбург се прочу с думите: "Бих
Коментари Харесай

Германски кмет предпочита сирийци пред български роми

Зьорен Линк, кметът на Дуисбург се прочу с думите: "Бих приел двойно повече сирийци, в случай че можех да се отърва от няколко източноевропейци ". Впоследствие Линк беше заставен да се извини за казаното. Той съобщи, че не е съумял да откри точните думи и че не желал да засегне никого персонално, оповестява "Дойче веле " (Deutsche Welle)

Валери Симеонов: Интеграцията на ромите не напредва

България би трябвало да употребява труда на ромите съгласно берлински институт

Германия желае милиардите за бедните и ромите в България

Непосредствено преди изборите на 24 септември, няма и диря от предходното разкайване на политика-социалдемократ, разяснява "Ди Велт " и показва, че в ново изявление Линк се хвали, че преди време получил огромна поддръжка за противоречивото си изявление.

И освен това. Той още веднъж разпалва остарялата полемика за така наречен имигранти по беднотия, идващи от България и Румъния.

Интервюто, за което става дума, е за вестник "Дер Вестен ". В него Линк споделя мнението си, че българите и румънците надали идват в Дуисбург, единствено с цел да си търсят работа.

"В последна сметка Дуисбург е град с над 12% безработица ", аргументира се кметът и прибавя: "Ако българите и румънците желаеха да работят, вероятно щяха да се насочат към други немски градове ".

Според него вместо това те идват поради евтините жилища и положителната инфраструктура на града.

В Дуисбург сега има близо 17 500 българи и румънци, множеството от които са роми.

Те се възползват от правото си на свободно напредване в границите на Европейски Съюз. Много от тях живеят в огромни групи, наблъскани в извънредно мизерни жилища в квартали като Марксло, които се прочуха като средище на обществени проблеми. Въпросните имигранти нямат съвсем никакви шансове да си намерят друга постоянна квартира. Броят им през последните години непрекъснато нараства и това провокира постоянни спорове с германците.

Прииждащите българи и румънци заварват в града и други хора с миграционен генезис – най-вече турци, като делът на имигрантите към този момент е 36,4% от популацията на града.

Според "Ди Велт ", в Дуисбург, както и в Гелзенкирхен и Дортмунд вилнеят престъпни банди на българи и румънци, които редовно източват обществените каси на немската страна. Престъпниците примамват хора от Югоизточна Европа към Германия, подават от тяхно име молби за обществени помощи и след това удържат огромна част от парите.

Въпреки това с изказванията си по адрес на българите и румънците кметът на Дуисбург провокира огромно неодобрение измежду членовете на бежанския съвет в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Председателката му Биргит Науйокс разкритикува думите на Зьорен Линк като "неприемливи ". Според нея, той стигматизира цели групи от популацията и не способства по никакъв начин за воденето на полемика всъщност.

"Много източноевропейци не съумяват незабавно да си намерят работа, само че това не се дължи на неналичието на мотивация на хората, които идват при нас ", счита Науйокс.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР