Звучи като огромен блъф. Представете си среща между Ким Чен-ун

...
Звучи като огромен блъф. Представете си среща между Ким Чен-ун
Коментари Харесай

Блъфира ли Асад за среща с Ким Чен-ун или иска да каже нещо на Тръмп?

Звучи като голям блъф. Представете си среща сред Ким Чен-ун и Башар ал-Асад - двама от най-мразените международни водачи -има нещо нереално в сегашния подтекст. Това разяснява в собствен материал ливанското издание L " Orient-Le Jour.

Десет дни преди историческата среща сред севернокорейския водач и американския президент Доналд Тръмп севернокорейската осведомителна организация KCNA заяви, че сирийският държавен глава има намерение да посети Пхенян и да се срещне със севернокорейския си сътрудник, без да прецизира датата на тази възможна среща. " Ще посетя Корейската Народна Демократична Република /КНДР/ и ще се срещна с Негово Превъзходителство Ким Чен- ун ", е декларирал Башар Асад на 30 май, откакто е приел акредитивните писма на посланика на Северна Корея в Дамаск. " Светът приветства забележителните събития, настъпили неотдавна на Корейския полуостров, с помощта на политическия обсег и мъдрото водачество на Ким Чен-ун ", споделя Асад. " Сигурен съм, че той ще реализира последна победа и ще реализира обединяването на Корея ", прибавя още той.

Ако информацията се удостовери, Башар Асад ще бъде първият държавен глава в света, който ще реализира дипломатическа аудиенция в Северна Корея при ръководството на Ким Чен-ун. Това не е изцяло лишено от логичност, като се вземат поради положителните връзки, които Пхенян и Дамаск поддържат от десетилетия, като и двете страни са под възбраната на интернационалната общественост. Северна Корея беше обвинена, че е помогнала на Сирия да построи нуклеарен реактор, опустошен от Израел през 2007 година, а съмненията за търговия на химически оръжия сред двете страни бяха предизвикани от Организация на обединените нации и Южна Корея. Доклад на интернационалната организация от 2017 година твърди, че Пхенян е заобиколил оръжейното ембарго, наложено на Сирия, с цел да изпрати химически и балистични оръжейни съставни елементи в Дамаск. " Сирия е втората република след Северна Корея, в която има система за заместничество на бащата от сина отпред на страната, фетиш към личността на настоящия президент....Това са две страни, които бяха затворени и без връзка с външния свят и които поддържат огромно съдействие на военно равнище ", споделя Зияд Маджид, политолог, експерт по Сирия.

Двоен интерес

Сирийските медии не са удостоверили информацията, изнесена от севернокорейската осведомителна организация. Тя наподобява не е доста достоверна при актуалните условия, само че под въпрос остава датата на възможната среща. Какъв в реалност е ползата на Пхенян да желае да си напомни другарството с един режим, който е в черния лист, в миг, когато търси тъкмо противоположното - да потвърди добросъвестността си на интернационалната общественост?

Сирийската страна, защото съгласно севернокорейската организация точно Асад е бил този, който е изискал визитата, може да има двоен интерес. Да покаже, че режимът не е толкоз изолиран, както се твърди, че към момента има съдружници, че даже има роля в урегулирането на интернационална рецесия, която светът следи с интерес. " Съмнявам се, че той (господин Асад) желае да отиде в Северна Корея. Това е доста надалеч от Сирия и когато сте подобен президент, вие не желаете да напускате страната си, тъй като в никакъв случай не знаете какво може да се случи, до момента в който не сте там ", споделя за L " Orient -Le Jour Фабрис Баланш, експерт по Сирия. " Единствената страна, в която е ходил до този миг, е Русия, и всякога това ставаше с съветски превоз, а новината беше съобщавана, откакто се е върнал ", твърди той. " За първи път се оповестява за идна аудиенция. Преди режимът се задоволяваше с това да заяви за посещаване, откакто то към този момент се е състояло ", удостоверява Зияд Маджид.

Двете страни може би имат намерение да тестват връзките си, с цел да договарят със Съединени американски щати. " Може да има подготвеност от страна на Асад да включи севернокорейците в изпращането на обръщение до американския президент ", проучва Зияд Маджид. " Ако Вашингтон желае севернокорейския водач да се откаже от атомната бомба, то последния може да отговори, че доста страни са желали неговите нуклеарни и балистични технологии, което ще отвори други вероятни договаряния ", продължава Фабрис Баланш. " Това би могло да бъде обръщение, което Асад изпраща на Съединените щати, припомняйки връзките, които свързват Сирия и Северна Корея и че най-хубавият метод да се предпазиш от нова западна експанзия е да се снабдиш със комплицирани оръжия ", заключава той.

Превод: Петя Михайлова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР