Звездите са гравитационно прикрепени към своите галактики и се движат

...
Звездите са гравитационно прикрепени към своите галактики и се движат
Коментари Харесай

“Измамна звезда”: Такъв ли ще е краят на нашата Слънчева система

Звездите са гравитационно прикрепени към своите галактики и се движат в съгласие със заобикалящата ги среда. Но от време на време нещо нарушава връзката. Ако една звезда се приближи прекалено много до свръхмасивна черна дупка, тя може да я изхвърли в космоса като “звезда-измамник ”. 

Какво би се случило със Земята, в случай че някой от тези звездни натрапници се приближи прекалено много?  

Това не е доста евентуално събитие, само че шансът не е нулев, оповестява Science Alert. 

След няколко милиарда години нашата Слънчева система се трансформира в предсказуема област. Планетите се движат, а Слънцето стои в центъра. 

Но в случай че друга звезда се приближи прекомерно близо, невидимите гравитационни връзки, които поддържат всичко да върви по метода, по който е, ще бъдат разтегнати или скъсани, считат специалисти. 

Земята е дребна планета, съдържаща единствено към три милионни от масата на Слънцето. Нашата планета се води по капризите на Слънцето и неговата мощна гравитация и в случай че друга звезда си проправи път в тази класификация, Земята ще бъде подложена на нова гравитационна парадигма. 

Нов документ преглежда, какво би се случило, в случай че “звезда-измамник ” се приближи на 100 AU (единица за дължина, почти дистанцията от Земята до Слънцето - бел.ред.) от Слънцето.  

Заглавието на публикацията е „ Бъдещи траектории на Слънчевата система: Динамични симулации на звездни срещи в границите на 100 AU “.  

Докладът ще бъде оповестен в месечните издания на Кралското астрономическо сдружение. Водещият създател е Шон Реймънд, астроном от Laboratoire d'Astrophysique de Bordeaux, CNRS (Лаборатория по астрофизика в Бордо - ред. бел). 

Знаем, че стабилната предсказуемост в нашата Слънчева система няма да продължи. Слънцето ще се развива и през идващите милиарди години ще стане по-ярко, показва Реймънд. По думите му Земята е доста покрай вътрешния борд на обитаемата зона. Ако се приближи малко по-близо до Слънцето, деликатният баланс, който разрешава течната вода да се задържа на повърхността, ще бъде нарушен. 

В същия този диапазон от един милиард години има към 1% късмет за среща със “звезда-измамник ”, счита специалистът.

These supermassive black hole jets may pelt Earth with 'ghost particles'
— SPACE.com (@SPACEdotcom)
Какво ще се случи със Земята, в случай че това се случи? Ще бъде ли изтласкана Земята от обитаемата зона?  

„ На Земята има към милиард години оставащи обитаеми повърхностни условия “, пишат създателите.

„ Докато орбиталната еволюция на планетите значително се дефинира от вековни и резонансни разстройства “, изясняват те, „ преминаващите звезди могат да имат поредно въздействие върху орбитите на планетите “, допълват учените. 

“Повечето “звезди-измамници ”, наричани още междугалактически звезди или свръхскоростни звезди, тъй като техните траектории ще ги изведат отвън Млечния път, не се доближават до Земята. Kappa Cassiopeiae да вземем за пример е на 4000 светлинни години и в никакъв случай няма да се приближи. Други, като 675-те лъжливи звезди, открити от астрономите от университета Вандербилт през 2012 година, бяха изхвърлени след преплитане със свръхмасивната черна дупка на Млечния път и техните траектории не ги доведоха до Земята ”, пишат създателите на изследването.  

Дори в Млечния път пространството е най-вече празно и множеството звездни прелитания в никакъв случай няма да се приближат до друга слънчева система. 

„ Статистически видяно, прелитания по-близо от 100 AU, които биха повлияли мощно на орбитите на планетите, се правят почти един път на 100 години в настоящето галактическо съседство “, изясняват откривателите. 

Въпреки че възможностите са ниски, това е опция. Когато погледнете галактиката като цяло, съвсем несъмнено е, че звездно прехвръкване някъде в галактиката ще се приближи на 100 AU от друга звезда. 

Relax and unwind as you watch this panoramic view from of 500,000 shining stars. ✨

Sagittarius C is a star-forming region about 300 light-years away from the supermassive black hole at the Milky Way’s center.
— NASA Marshall (@NASA_Marshall)
Ако тази звезда е нашето Слънце, какво ще стане със Земята? 

“Екипът извърши симулации на N-тела, с цел да се опита да дефинира евентуалните резултати за Земята. Те започнаха с осемте планети на Слънчевата система и прибавиха една-единствена звезда-измамник. Те съпоставиха масите на симулираните звезди-измамници с масите на звездите в нашия звезден комшия. Те също по този начин съпоставиха скоростите на лъжливите звезди с покрайнината. Симулираха разнообразни скорости и траектории на звездата, с цел да видят по какъв начин наподобява диапазонът от резултати за Земята. Общо откривателите са провели 12 000 симулации ”, показват от Лаборатория по астрофизика в Бордо.  

„ Ако звезда премине в границите на 100 AU от Слънцето, към момента има доста огромен късмет всичките осем планети на Слънчевата система да оцелеят “, пишат създателите. Има над 95 % късмет нито една планета да не бъде изгубена, допълват те. 

Дефицитът на ъглов миг (AMD), вследствие на прелитането, значително дефинира какво ще се случи по-късно. AMD е мярка за орбиталното възбуждане на планетарната система и нейната дълготрайна непоклатимост.   

New Study Lists The Ways a Rogue Star Could Spell Doom For Our Solar System
— Pure Science
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР