Звездата на Никола Минчев изгря в политиката в края на

...
Звездата на Никола Минчев изгря в политиката в края на
Коментари Харесай

Никола Минчев: Промяната разшири фронта на демократичната общност, не къса вота на ДБ

Звездата на Никола Минчев изгря в политиката в края на предходната, също богата на избори 2021 година Непознат за необятната аудитория до тогава ръководителят на 47-ото Народно заседание бързо се трансформира в главен оратор на „ Продължаваме промяната “. Известен е с изключителната си диалогичност, успокоение при воденето даже на най-тежките пленарни маратони и дълги процедури по реплики и дуплики сред представителите на политическите сили, и с твърдата ръка на правист, с която парира хватките на обиграните и опитни парламентаристи. Никола Минчев бе отхвърлен предварително от поста си, само че дали още веднъж би се съгласил да управлява най-важната институция в страната, какви поучения си е извлякъл за осемте месеца в дейната политика и каква е визията му за бъдешето на „ Промяната “, беседваме с 34-годишния правист. Роден е на 13 септември 1987 година в Перник, ученик е на Немската гимназия в София, а по-късно и на Алма матер. Кариерата му стартира в най-голямата адвокатска адвокатска фирма у нас „ Джингов, Гугински, Кючюков, Величков, само че най-голямата му пристрастеност остава процесуалното посланичество, енергийното право и... футболните мачове. Но всичко това – след огромната обич Силвия и двете им деца. Никола Минчев е лидер на листите на „ Продължаваме промяната “ в Пловдив-град и Кърджали за изборите на 2 октомври*
 

- Г-н Минчев, беседваме директно след визитата Ви в бедстващите села в Карловско. Какво видяхте с очите си и по какъв начин оценявате организацията за оправянето с тежките вреди от наводненията? 

- Честно казано, това, което видях, е една същинска човешка покруса... Домовете на хората са разрушени в доста огромна степен – отнесени от водата, от калта, от всичко, което водната буря води след себе си, в това число и дървета. Видях домове, за които не ми се желае да кажа, че са изцяло разрушени, само че са доста тежко наранени и са в такова положение, че ще се наложи в действителност доста много работа, с цел да могат да се възстановят по този начин, че и хората да могат още веднъж да ги населяват. Аз и сътрудниците ми на място помогнахме за това да разчистваме калта, наносите в къщите. Но работата е ужасно доста. Иначе във връзка с организацията – бих споделил, че може и да е по-добра. Не ми се желае да употребявам тежки думи, тъй като знам, че хората се стараят, само че да, има потребност от още техника, да вземем за пример. Защото при такова количество тиня, да се рине единствено с лопатите не става, а са нужни машини. Виждам, че ги има, само че са нужни още. 



- На място ли стои служебната власт в този миг съгласно Вас?  

- Не бива да се дават тежки оценки. Къщите, към които бях аз, нямаха разполагаем по-сериозна техника, която да помогне за отстраняването на насъбраните маси, а това беше належащо. Надявам се това да се промени в идващите дни. 

- Усеща се обаче и някакво състезание сред политическите сили кой по кое време е отишъл да оказва помощ, кой единствено се е снимал край разрушените къщи... Къде свършва пиарът в този миг?  

Не желая да дефинирам помощта, която всеки дава от себе си, като някакъв тип състезание. Нека просто всеки да даде, каквото може, без непотребни фанфари, а просто за да се помогне на хора в неволя. Не би трябвало да има ненужно фиксиране на камерите върху нещастието им. И в този смисъл, да вземем за пример, прекъсване на предизборната акция в този миг намирам за ненужно. Това би представлявало тъкмо фокусиране върху нещастието на елементарните хора и метод политиците да се възползват от нея. Не е това, от което потърпевшите имат потребност.  

- Оказва се, че тази акция ще е измежду най-тежките Ви  – наводнения, обвинявания от настоящата изпълнителна власт, световни и вътрешни рецесии. Как запазвате хладнокръвие?  

- Вижте, никой в никакъв случай не се е залъгвал, че акцията ще е лесна и в този смисъл, за мен изненада няма. В последна сметка цялата геополитическа обстановка сега е толкоз по-различна от това, което имахме предходната година, че би било наивно въобще да си представяме една естествена, лека даже предизборна акция. Войната в Украйна повлече голям брой рецесии в цяла Европа. А България не е изключение. Ние сме готови за тези сложни обстановки и това ни оказва помощ и да запазим хладнокръвие.  

- А по отношение на политическите ежби?  

- Политическите разпри и интриги, с които в общи линии към този момент сме привикнали в последните месеци, в никакъв случай не са ме привличали. Никога не съм изпитал наслаждение да вземам участие в такива, а и не ми вършат усещане, в случай че би трябвало да бъда почтен. В политиката съм поради значимите неща – поради измененията, поради промените, които би трябвало да извървим, с цел да може България да продължи по по-добрия път, стихотворец преди 8 месеца. В този смисъл се концентрирам върху това, а не върху дребните политически заяждания. Не желая да им обръщам внимание.  

- За разлика от съпредседателите на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков и Асен Василев, наподобява, Вие страните от изразителност, отправена против дейности на служебния кабинет и предходните ръководства. Сигурно не всичко от тях смятате за удачно за страната? 

- Когато има политически съперници, другите визии за ръководство са неизбежни. Разбира се, че не всичко, което политическите ни съперници вършат, ми харесва, само че го одобрявам. За всички от „ Продължаваме промяната “ обаче е значимо да гледаме към това какво можем да променим и да създадем, с цел да довършим работата, която започнахме по време на ръководството си.

Да, несъмнено е, че 12-те години на ГЕРБ имат своето значение и последици, тъй като това е забележителен интервал от време. В него България не просто загуби време, в което можеше да настигне своите партньорски страни от Централната и Източна Европа...

Страната изостана и не употребява пълноценно интервала, с цел да увеличи стандарта на живот. Това е голямото завещание, което ГЕРБ остави след тези 12 години и тезата е споделена от всеки от нас.  

- Персонално какви поучения извлякохте от досегашната Ви, въпреки и къса, политическа кариера?  

- Нещо, което извлякох като поука и най-много то се прояви, до момента в който бях ръководител на Народното събрание, е, че оценката за това по какъв начин някой си прави работата на своя пост няма значение, в случай че политическата стратегия на някой постанова този човек да бъде отхвърлен от този пост.

Аз бях свален от поста, макар че отрицателни оценки за работата ми не бяха чути по време на дебата за тази цел. Много сътрудници ми споделиха, че дейностите по отношение на мен не са били ориентирани против моята личност, а това е било конюнктурно решение.

Това аз не разбирам, не го одобрявам и считам, че в случай че някой си прави качествено работата, няма причина да бъде отстраняван, без значение за кого става дума и без значение коя политическа мощ съставлява. И считам, че такава политика в дълготраен проект би трябвало да се промени.  

- Кой беше преломният миг, диалог, който Ви накара да си кажете, че е време и Вие да се започнете да се занимавате с политическа активност?  

- Винаги съм имал интерес към публичния живот. Следял съм го в профил интензивно, само че и съм взел участие в митинги против дейности на властта или в името на дела – и през 2013-а, и през 2020 година, както и в доста други. Преломният миг обаче е едно позвъняване от Кирил Петков. Когато той ми звънна с предлагането да се включа в политическия план, който дружно с Асен Василев стартират, разчетох в него един логичен план за бъдещето на България с присъединяване на хора със качества, с вярна настройка, които в действителност желаят да трансформират цялостната обстановка в България. А с Кирил се познаваме надалеч отпреди това.  

- Съгласете се обаче, че този план, до момента в който бе ръководещ страната, също позволи своите неточности и си навлече разочарования. Как ще наваксате загубата на електорална поддръжка?  

- Осемте месеца, в които управлявахме, бяха много динамични откъм политическа конюнктура, освен това в целия свят. Както споделих по-рано, и войната в Украйна, и последвалите я рецесии, неизбежно се отразиха на ръководството.

Това беше сериозен тест за поддръжката освен на нашето държавно управление, а и към ръководствата в цяла Европа.

Начинът, по който считаме още веднъж да спечелим доверието на хората за идните избори и те още веднъж да ни дадат гласовете си за нас, е в действителност да бъдем покрай тях в този един месец от предизборната акция. Затова и тръгнахме на обиколка из страната и ще продължаваме да се срещаме с хората, с цел да чуем от първа ръка техните проблеми, а след изборите, когато още веднъж получим мандат за ръководство, да продължим да ги решаваме оттова, откъдето ни стопираха.

Политиката е една дълготрайна игра. А осемте месеца, в които управлявахме, просто ни дадоха опция да създадем първите стъпки. Чака ни още доста работа. Имаме желанието да я довършим. Започнахме с невиждано за последните 12 години покачване на пенсиите, направихме детските градини безвъзмездни, пресякохме корупционния канал на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, който ощетяваше както страната откъм приходи, по този начин и здравето на българина посредством храните със повишени равнища на пестициди, влизащи на наша територия.  

- А по какъв начин посрещате опасенията на хората за идната студена и не изключително сита зима?  

- Вижте, покачването на цените и инфлацията в страната са изцяло съпоставими със протичащото се в целия Европейски Съюз. Българите усещат тежестта доста по-осезаемо, тъй като страната ни, след 12 години ръководство на ГЕРБ, е най-бедната в Европейски Съюз. Това, което ние започнахме, в това число след рекомендации на европейско равнище, е да повишим приходите на хората. Отделихме за това 2 милиарда лева – пари, спрени от обири и корупция. Минималната пенсия се подвигна със 167 лева – за последните 12 година е вдигната общо със 164 лева, вдигнахме заплатите на лекари, учители, въведохме облекчения за младите фамилии, 25 ст. отстъпка за бензина.


По време на предизборната обиколка

Замразихме цената на тока за бита, а бизнесът получи обезщетения от над 3 милиарда В идващия парламент ще внесем стратегия за обезщетения за цените на газа, ще увеличим още и пенсиите и ще вдигнем минималната заплата до 50% от междинната. Това е методът да помогнем хората да се оправят по-лесно с инфлацията.

Защото самата инфлация няма по какъв начин да я спрем. Всеки, който дава обещание нещо друго, просто лъже гласоподавателите си.  

- Г-н Минчев, „ Продължаваме промяната “ към този момент е записана партия. Какво е мястото Ви в нея?  

- Аз съм член на изпълнителния съвет – тясното управление на партията.  

- Кирил Петков и Асен Василев, ръководителите на Политическа партия, изгубиха част от персоналния си висок рейтинг. Вие пък се радвахте на солидна поддръжка, в това число на площада, до момента в който течеше дебатът за оставката Ви като началник на Народното събрание. Виждате ли се като ръководител на партията един ден?

- Категорично това не е на дневен ред. „ Продължаваме промяната “ има своите двама водачи, зад които всички останали стоим неразделно.  

- Кои са главните неточности, които те позволиха по време на мандата им?  

- Не ми се желае да приказвам за съществени неточности, тъй като в последна сметка ние бяхме в ръководство в доста тежка геополитическа обстановка и това изискваше справяне с голям брой рецесии. Възможно е да са се намирали и по-добри решения в дадена обстановка, само че считам, че направеното от целия екип на „ Промяната “ носи позитивна оценка.  

- Ако още веднъж Ви се отдаде опцията да се борите за председателското място в Народното събрание след изборите, ще я приемете ли?  

- Ако има болшинство, което да застане зад моя номинация, бих. Това обаче в този момент не обсъждаме в границите на акцията, тъй като доста зависи и какво ще е разпределението в 48-ия парламент.  

- Как се управлява парламент в извънредно фрагментирана среда?  

- Казвам го от персонален опит – с самообладание, успокоение и почитание към всички, тъй като всички в Народното събрание са хора, определени от жителите. Или както споделя Андрей Ляпчев: „ Со кротце, со богатство “.  

- Какво Ви споделяше брачната половинка Ви след някой парламентарен гаф – Ваш или на групата?  

- Винаги ме посрещаше с поддръжка. И постоянно ми е давала мощ в тези моменти. Старал съм се от самото начало да се придържам към правилника на Народното събрание, само че видях с очите си, че тълкуването му е друго в очите на другите народни представители.  


Силвия и Никола Минчеви на сватбения им ден  

- С кого бихте желали да Ви съпоставят един ден в исторически проект измежду предшествениците Ви – с Иван Гешов, с Йордан Соколов или, да вземем за пример, с Огнян Герджиков?  

- Не се целя в съпоставения с някого. Самият факт обаче, че ми задавате въпрос, в който тези персони са посочени, е задоволителна чест за мен. Оттам нататък желая да бъда себе си и да управлявам, в случай че имам тази опция, съгласно вътрешното си разбиране и морал.  

- По-скоро като позитивен или по-скоро като негативен определяте развоя на обстановката с неслучването на предизборната коалиция сред Политическа партия и Демократична България?  

- Това, от което се ръководехме при взимането на решението за възможното взаимно явяване с Демократична България, бе да търсим пътя към най-голямо посланичество в 48-ия парламент. Тук няма място за персонална оценка – позитивна или негативна. Преценката ни беше, че явяването ни настрана е по-печелившата формула, а по-късно е естествено, че ще работим дружно с Демократична България.  

- Вие сте били дълготраен гласоподавател на Демократична България. Не изпитвате ли виновност, че до известна степен Политическа партия къса вота на Демократична България?  

- Да, бил съм покровител, правилно е. Защото постоянно съм считал себе си за част от тази демократична общественост, търсеща по-добрия път за България и съм виждал Демократична България точно като изразител  на това. И съм дал своя вот за Демократична България затова.

Тогава обаче „ Продължаваме промяната “ нямаше. С появяването на „ Продължаваме промяната “ в действителност демократичната общественост се разшири. Затова няма по какъв начин да изпитвам виновност за това уголемение, в противен случай, веселя се, че се получи по този начин – да изградим по-широк фронт за битка с корупцията, превзела страната.  

- Децата Ви знаят ли какво работите, какво е политиката и по какъв начин реагират на смяната в персоналния Ви живот, господин Минчев?  

- Децата ми са на 5 и на 3 години, знаеха, че съм ръководител на Народното събрание, само че не схващат тъкмо какво значи този пост на процедура. Да, виждали са ме по малкия екран, знаят, че се появявам и там, само че в действителност не им е изключително забавно. Промяната в живота на цялото ми семейство обаче бе много огромна, ще призная. Най-малкото поради обстоятелството, че ръководителят на Народното събрание се движи непрекъснато с защита от НСО. Една от главните ми цели обаче остана това, с което се понечвам, да има минимално отрицателно отражение върху фамилията ми и положихме съществени старания със брачната половинка ми за това.

Например, по този начин и не се преместихме в къщата в резиденция „ Бояна “, която се поставя на ръководителя на Народно събрание. Не ми се искаше да подлагам децата на такова тестване и по тази причина продължаваме да живеем там, където сме го правили и преди влизането ми в политиката.  

- Смятате ли да пратите наследниците Ви в нормално учебно заведение?  

- Моят наследник ще бъде в първи клас идната есен, след една година. Мислили сме по въпроса със брачната половинка ми. Може би ще предпочетем държавно учебно заведение. В нашия регион има доста качествени учебни заведения. Аз самият съм минал през държавната просветителна система и съм удовлетворен от нея – и от началното ми учебно заведение, и след това от Немската гимназия, и от полученото в Софийския университет. Нямам никакви терзания и децата ми да минат през този път.  

- Как ще ги накарате да не бъдат аполитични?  

- Много е значимо за тях, а и за всички подрастващи, е да схванат, че присъединяване в публичния живот има значение и дава резултат. А това съгласно мен се образува още в детска възраст с присъединяване в това число в общи планове, с цел да се види по какъв начин общото изпитание води до резултати. Неглижирането на общите ползи води до отрицателно влияние по отношение на всеки от нас. Само по този начин ще научим децата - че бъдат ли дейни участници в публичните действия – ще видят само изгоди за себе си.  

- Пречат ли „ старите кучета “ на младото потомство политици?  

- Имах опция да видя от близко доста от похватите на по-опитните политици. Някои от практиките не ми харесаха, само че не, не пречат. Това, което има значение, без значение дали става въпрос за млади или остарели политици, са причините. Те тежат най-вече в пленарната зала и остават в съзнанието на хората. А политическите хитрини и пинизи са елементарно разпознаваеми и елементарният жител не ги вижда като нещо положително. 

- Кой завет от Вашия прародител, депутатът от 24-ото и 25-ото Народно събрание Сирко Станчев, предаден Ви през поколенията, спазвате?  

- За страдание, нямаше по какъв начин да го познавам. Но пък неговият наследник, моят дядо Никола, на който съм кръстен, ми даде най-важното.

Въпреки че е наследник на екзекутиран от Народния съд, той не изпитваше никаква завист, никакво предпочитание за отплата. Това постоянно доста ме е впечатлявало. Той беше съумял да запази себе си от сходни страсти и желая и аз да направя същото в политиката.

Че някой в избран миг е вървял против мен, че ме е свалил предварително от поста, на който съм бил определен да бъда? Не изпитвам никакво предпочитание за възмездие. 


Сирко Станчев и цар Борис Трети, на който е бил адютант 

- И не таите злоба по отношение на тоталитарната власт, по отношение на комунистите? 

- Отхвърлям този режим изрично. Но не тая злоба към никого.  
 

*Интервюто е оповестено в последния брой на в. " Уикенд "  
ТЕМА преди 23 часа 1149 преди 1 ден 911 преди 1 ден 882
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР