Звездата на бъдещия министър-председател Кирил Петков (41) изгря на летните

...
Звездата на бъдещия министър-председател Кирил Петков (41) изгря на летните
Коментари Харесай

Ще проработи ли харвардската теория на практика: Кой е бъдещият премиер Кирил Петков

Звездата на бъдещия министър-председател Кирил Петков (41) изгря на летните митинги през 2020 година - тогава фотографията му с плаката " Не желая моите налози да отиват в чекмеджета, сараи и мазнинки " обиколи медиите и направи облика му различим и за по-широка аудитория. И някак естествено пристигна назначението му като министър на стопанската система в първия за годината длъжностен кабинет на президента Румен Радев от 11 май до 15 септември. Кратката му управническа активност го изстреля на върха на политическата борба през 2021 година откакто Петков освети част от схемите, които предходната власт ползваше за себе си и доближени компании.

Успешният му политически скок за толкоз малко време ще бъде евентуално предмет на още разбори от експерти, само че към този момент има единогласие измежду наблюдаващите, че няколко неща помогнаха за шеметното му нанагорнище до върха за броени месеци: обещанието за смяна, вярата за сформиране на държавно управление най-сетне и позитивизмът му за бъдещето на страната. Всичко това надви над анти-ГЕРБ реториката. Не по-малко значение имаше сполучливо построеният облик на млад и високообразован специалист, избрал да се върне в родината си, който насочва ясни и разбираеми послания към хората.

Усмихнатият и деятелен Петков съумя да се " настани " в домовете и съзнанията на гласоподавателите си като противовес на мрачните и тежки облици на съперниците си Слави Трифонов и Бойко Борисов. Той съумя да внуши на публиката си, че е всичко това, което те не са. Обърна в своя изгода даже - решението на Конституционния съд, че е
Кирил Петков е на български език в категория персони за 2021г., демонстрираха формалните данни на търсачката тази седмица. А най-вече са били търсенията в деня на изключителните парламентарни избори - 14 ноември, когато основаната от него и приятеля му, сътрудник и политически сътрудник Асен Василев групировка " Продължаваме промяната " завоюва изборите с гласовете на 673 141 българи.
Еуфорията на част от обществото беше канализирана и проведена в обществените мрежи - още в края на юни феновете на тогавашния стопански министър направиха група във фейсбук с апела " Кирил Петков - министър председател ", чиято бройка бързо растеше, а сега има десетки с сходни имена.

На 8 август служебният министър на стопанската система съобщи обществено за себе си и за приятеля си Асен Василев - тогава финансов министър: " Оставаме в политическия живот ". И харвардските ученици съумяха да реализират изборна победа, въпреки и надалеч от болшинство за ръководство, само че и задоволителна за желанието на Петков да бъде министър председател на бъдещата четворна коалиция, а Василев - финансов министър.

Пътят към върха се случи толкоз бързо при Петков, че към момента е рано да се реши има ли капацитета да се задържи там стабилно. Едно е несъмнено - лесното за него свърши, стартира сложното, тъй като девизът му за нулева приемливост към корупцията ще го преследва на всяка крачка, както за предишното му, по този начин и за бъдещите му управнически дейности - негови и на държавното управление като цяло. А структурата на обединението и особеностите на сътрудниците в нея допускат и чести вътрешни тествания.

Какво знаем дотук за бъдещия министър председател?

Марката " Харвард "

Хапвардската нишка в биографията стана запазена марка на Петков (още преди този момент в някои среди той беше прочут като " Киро Харварда " ), на първото служебно държавно управление и на членовете на политическия му план. Във визитката му на страницата на " Продължаваме промяната " написа, че е " приключил финанси в университета на Британска Колумбия във Ванкувър и има магистратура по бизнес администрация в Харвардския университет, където преподава икономическо развиване и микроикономика на конкурентоспособността ".

Критични изявления провокираха Петков като министър да покаже дипломата си от Харвард пред тв камерите. Тогава той се похвали, че е бил измежду най-хубавите 10% студенти от неговия випуск от 900 души. За преподавателската му активност в влиятелния университет не се знаят детайлности.

 Ще проработи ли харвардската доктрина на процедура: Кой е бъдещият министър председател Кирил Петков
© Стопкадър от btv.bg

Той е един от създателите на - съгласно представянето афилиран с Центъра по тактики и конкурентноспособност към Harvard Business School - който провежда.

Това са провеждащите се от 2008 година образования в Софийския университет " Св. Климент Охридски " към Стопанския факултет. Лекциите по стопанска система, са свързани и с теориите на обичания професор на Петков от магистратурата му в влиятелния университет - Майкъл Портър. Едната от стратегиите се назовава " Raising a nation " (Да издигнеш/развиеш/отгледаш нация - от английски).

По негова концепция през 2018г. е основан и Център за приложни проучвания и нововъведения в естествените науки (CASI) - също към СУ. Другият съосновател Николай Денков - длъжностен министър на образованието, се принуждава да даде, като показва, че студентите получават гратис образование с помощта на щедростта на фондацията без нито лев, получен от страната. Центърът е съфинансиран от фондация " Америка за България " и съгласно визитката му в него студенти и докторанти по медицина, биология, физика и фармацевтика, като се изключи че се образоват на предприемачество, работят и по действителни планове с бизнеса.

През 2019 година е оповестено, че компания на Петков е дарила 500 хиляди лв. за харвардската стратегия в СУ. По това време, по разкази на бизнесмена, се случва запознанството му с президента Румен Радев - при едно пътешестване с делегация в чужбина, на което го изпратил ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков.

 Кирил Петков на митингите през 2020г.
Кирил Петков на митингите през 2020г.

Харвард става запазена марка на плана " Продължаваме промяната " - новите лица в множеството случаи са минали през въпросните курсове, а някои от тях са съумели, с помощта на тях, да стигнат и до самия университет.
Приятелят му Асен Василев, който е измежду обучителите в курсовете, дава есенцията: " Преподаваме по какъв начин една бедна страна може да стане богата " . Сега ще би трябвало да приложат теорията на процедура.
Кирил Петков, който до неотдавна беше жител на Канада, защото родителите му емигрират там, когато е младеж, в действителност се връща със фамилията си в България от дълго време. Довежда в София и брачната половинка си (канадка), с която имат три дъщери. При назначението му за министър, имаше мнения, че Линда Макинзи - Петкова е по-известна от брачна половинка си, поради присъединяване й в кулинарното съревнование " Мастър началник България ". Преди няколко години тя отваря сладкарница в центъра на София и от отзивите във фейсбук се схваща, че постоянно доставя безглутенови сладкиши, като измежду клиентите й са и американското, и други посолства. Петков през последните месеци постоянно даваше образец и с дребния бизнес на брачната половинка си и какви са компликациите за подобен вид бизнесмен, поради административни условия или поради резултата от цените на тока.



През 2019 година Петков получава наградата " Достоен българин " - една самодейност на в. " 24 часа ". Връчва му го вицепремиерът в третия кабинет на Бойко Борисов - Томислав Дончев. Поводът са " Харвардските курсове ".

Предприемач в родината

Петков гради облик на упорит предприемач в България от 15 години. Във визитката си е записал малко, че е " бизнесмен, който развива планове в региона на нововъведенията с висока добавена стойност и има сполучлив бизнес в създаването на пробиотици и биотехнологии ". В комерсиалния указател с името му са свързани няколко компании и фондация, в които името му към този момент не попада.

Самият той е сбит, когато приказва за това по какъв начин е съумял в бизнеса. В изявление на Асен Генов през октомври споделя за началото - когато бил на 26 година е вложил с канадци във фабрика за замразени картофи във Воронеж за " Макдоналдс Русия ": " Това беше опитът ми с съветската реалност ".

През 2011 година се показва в София като шеф на капиталовата компания BDC, която афишира плана си, стартират през 2007 година, в който да се притеглят клиенти с услугата " налично извършване на покупки за всеки ". Това е комерсиалният център при започване на " Ботевградско шосе " в София. Година по-късно като общоприет управител на Bulgarian Development Company се афишира срещу бюрокрацията и за бързо връщане на Данък добавена стойност.

 Като млад бизнесмен през 2008 година
© Цветелина Белутова, Капитал

Като млад бизнесмен през 2008 година

Преди две години Петков се отдръпва от парка, с цел да се концентрира върху бизнеса си с хранителни добавки. Негова компания ProViotic (в името е заложено, че това е веган пробиотик от кокиче и Лактобацилус булгарикус) взе участие в разработка на хранителна добавка за укрепване на имунната система, а Петков постоянно споделя, че се продава сполучливо в Съединени американски щати. Използвана е разработка от 80-те години на акад. Богдан Петрунов и проф. Рахамин Шекерджийски, които са известни като бащите на имуностимулатора " Респивакс ", употребен против грип. В основата на продукта още веднъж е лактобацилус булгарикус. Чрез различен план Петков вкарва бацила и в бирата " Айляк ". Компанията на Петков има няколко патента по биотехнологии в Съединени американски щати.

Като притежател на Proviotiс е преподавател на кариерни конгреси за професионална реализация в България на младите българи, учили в чужбина.

През март 2020 година Петков и Василев афишират, като се управлява в задатък рискът от разпространяване на болестта с всеобщи проби, разноските за които би трябвало да се разделят сред бюджета и бизнеса. Планът им не се реализира.

Природозащитник

Петков е и природозащитник (баща му е биолог, а Петков показа, че знае за " Екогласност " от него, тъй като Петко Петков е бил част от организацията при основаването й преди измененията, майка му е била учител по български език и литература, а в Канада ръководи библиотека). се бори за опазване на дивите плажове в България. Кара кайт сърф и сноуборд, от време на време лети с парапланер, изкачва планини.

Аз съм учтив, че парите не са значимо нещо. Моите родители ме отгледаха с това "хипи " отношение към живота, съгласно което парите нямат основна стойност и те не дефинират индивида. Но след това разбрах, че парите действително са значим инструмент за реализиране на нематериални цели. Ще дам образец. Спасяването на плаж Корал е моя персонална идея. В нея няма нищо комерсиално или материално. Тя е напълно ориентирана към опазването на едно райско парче природа. И в случай че разполагах с доста повече пари, бих го откупил от италианската компания и бих го направил резерват. Не като инвестиция за финансова облага, а като инвестиция за благополучие, в случай че щете - за персонално благополучие.
Кирил Петков
През 2018 година Петков е част от екипа, издирващ алпиниста Боян Петров, който умира под връх Шиша Пангма в Хималаите., към който се причислява с татко си, лети с хеликоптер в търсене на Петров и дава сведения по какъв начин върви интервенцията. По случая пост фактум става неприсъствен скандал за това кой е платил избавителната интервенция. Като дамата на Петров декларира, че тя е платила сметката.

Скок в политиката

През юли 2013 година Петков и Николай Денков стават като основават интернет платформата " България може " за шерване на хрумвания за бъдещото развиване на страната.

През декември 2016 година Петков е, която си слага за цел битка с корупцията и беззаконието. Петков е координатор на експертната работна група за разцвет.

Сред, е асимилиране на част от евросредствата през механизъм за съфинансиране на лихвите и на обезпеченията през комерсиалните банки вместо държавните чиновници да преценят коя компания е най-подходяща да завоюва даден план. Предлага държавната банка за развиване (ББР) да бъде закрита, тъй като финансира олигархията и строителни компании и огромни предприятия, които вземат участие в публичните поръчки. След това средствата оттова може да се преструктурират във фондове, които финансират започващи предприятия и инкубатори и те да се ръководят от европейския капиталов фонд.

Пет години по-късно му лиши месеци, с цел да смени бордовете на ББР, раздали 1 милиард лв. (или половината от портфейла си) единствено на няколко компании по времето на ръководството на ГЕРБ.
 Петков в центъра, където се организират
© Георги Кожухаров

Петков в центъра, където се организират " Харвардските курсове "

През предишните пет години Петков тихомълком се отдръпва от " Да, България ", не е известно в кой миг и при какви условия.

На 11 май 2021 година е назначен за длъжностен министър на стопанската система.

Не приема поканата на Слави Трифонов за министър в проектокабинета на " ИТН " с кандидат-премиер Николай Василев, чийто състав е разгласен незабавно след юлските избори през 2021 година Според личните му пояснения имали разминавания във визията за финансите на страната. Става ясно и че тримата: Петков, Василев, Денков вървят комплект, в това число със опазване на ресорите си - явно също част от повода за отхвърли им на поканата на Трифонов.

Твърди, че е бил самостоятелен от президента, до момента в който е бил длъжностен министър: " Няма нито един човек, който би могъл да ми се обади и да ми каже: " Кириле, в този момент би трябвало да направиш това или това ", споделя в

В предизборната акция за първи път дава отговор на въпрос за какво е напуснал " Да, България " в онлайн предаването " Контракоментар " на Асен Генов: След изборите през 2017 година отишъл до Харвард, където чул лекция на своя наставник проф. Портър за 4-те наложителни условия за политически триумф на една групировка. Тогава осъзнал, че партията не дава отговор на условията на професора, тъй като не разполага с самостоятелни филантропи, които да й дават пари, самостоятелна медия, районни структури и харизматичен тим. Решил, че е по-добре да се развива в бизнеса, където е най-хубав, и един ден да стане политически човеколюбец, в сравнение с да се занимава с политическа активност при липса на условия за това.

По време на акцията тази есен и след нея, Петков постоянно приказва, че би трябвало да се изчистят " политическите вложители " от другите браншове.

" Не обичам да съм на половина. Не обичам да съм някой, който от всичко схваща по малко, а пък от нищо до дъно. Като върша нещо, желая да има същински резултат, да съм вложен целият, да знам, че реализирам някакви цели ", гласи обяснението му за отдръпването от " Да, България ".

Отношенията с партията на Христо Иванов бяха възобновени в този момент. През септември съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов предложи взаимно явяване на парламентарните избори с " Продължаваме промяната " - коалиция с общи листи. Отговорено му беше, че договарянията за общи дейности ще са след изборите и действително обединението на Петков отля доста от гласовете на " Демократична България ".

За присъединяване и в парламентарните избори " Продължаваме промяната " се яви като коалиция с мандата на партиите " Волт " на, Средна европейска класа на, с който са дружно в идеите за опазването на Корал и дружно вземат участие в митинга на плажа Росенец предходното лято, и Политическо придвижване " Социалдемократи " на. Така Петков, който беше оповестил, че ще прави политика с напълно нови политици, неангажирани с повече от една партия в предишното, направи и изключение за единия си мандатоносител. Всички обаче били поканени да подпишат декларация за честност.

Ще видите, че нямаме нито една калинка, нито един фиктивен воин.
Кирил Петков

Заявката е за политика, която гони десни цели с леви средства. Едно от основните му визии на Петков, че в България не би трябвало да има човек под линията на беднотия. Също и че не би трябвало да се бърза да сме отличници по Зелената договорка - по-добре е постепенно да се отхвърляме от въглищата, с цел да има време да се реагира. Петков не е последовател на дотации поради високата цена на тока, а за бързи ограничения, които да смъкват цената му, както и да се разрешат дълготрайни контракти.

По време на съдружните договаряния, които получиха висока оценка поради публичността си, бъдещият министър председател персонално се ангажира, когато поеме съответен пост в държавното управление, да насърчи българите да се имунизират, като обвърза това с потребността да се преодолее пандемията, с цел да не се дават непотребни пари за ограничения в помощ на страдащите от нея бизнеси.

Грешките

Закъснялото освобождение на Петков от канадското му поданство приказва за две неща - или не е бил сигурен за по-сериозно влизане в политиката, по тази причина е подал късно декларация за отвод, а и не е обърнал внимание на канадския закон, в който категорично се споделя, че освобождението се случва след процедура, отнемаща няколко месеца. Не се разбра и за какво не се е възползвал от експресната процедура, посочена на страницата на канадското държавно управление. Известно е също, че адвокати към Петков са го уверявали, че подписаната от него декларация за отвод от канадско поданство е задоволителна. Оттам явно пристигна и изключителната му убеденост, че той е правият.

Скандалът с двойното поданство утихна ненадейно при съдружните договаряния, само че преди дни. Може да се чака разгарянето му напълно скоро, като се има поради, че и двете институции са в незабавния лист за закриване и промяна на новите ръководещи.

Другият резултат, който се чака от този проблем са законодателни промени, с които да отпадне ограничаването за двойното поданство при присъединяване във властта.

Атаката от страна на Петков против Софийския градски съд във връзка промяната на управлението на ББР също му донесе негативи. В свое телевизионно присъединяване той, като назова дейностите му по прекъсване на промяната " подозрително ". Това държание провокира Съюза на съдиите да му напомни, че когато има подозрения, редът за изчистването им не е този и че

" Не бих желал някой ден да изпадна в обстановка, когато някой ще ме попита: " Защо не Ви стигна смелостта да го извършите? " Надявам се в никакъв случай да не ми се наложи да отговоря на този въпрос ", декларира бъдещият министър председател пред Роси Михова, която го препитва по Изпитанието му в този момент стартира.

 В нощта на изборната победа - двамата ледире на
© Reuters

В нощта на изборната победа - двамата ледире на " Продължаваме промяната "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР