Зрителите на NOVA сигнализираха, че липсват лекарства за лечение на

...
Зрителите на NOVA сигнализираха, че липсват лекарства за лечение на
Коментари Харесай

340 лекарства липсват по аптеките

Зрителите на NOVA алармираха, че липсват медикаменти за лекуване на респираторни болести в аптеките. Някои от тях са предопределени за лечения на деца. Колко сериозен е казусът в ефира на " Събуди се” разяснява Николай Костов от Асоциацията на притежателите на аптеки.

Става въпрос за " Вентолин” - разтвор за инхалации, както и " Пулмикорт”. Те са в периодическа липса от началото на годината до момента. През декември фармацевти, педиатри и родители алармираха за неналичието им в аптечната мрежа.

" Отдавна липсват. Въпреки че е алармирано неведнъж, казусът си стои и той е единствено показателен. Има още доста медикаменти, които липсват. Има лист, който се генерира всяка седмица. В него са вписани 340 медикамента, обхващащи всички лечебни групи”, уточни Костов.

Специално при " Вентолин” и " Пулмикорт” той изясни, че неналичието се дължи на увеличеното търсене поради ковид. " При другите - аргументите са най-различни - постоянно е реекспортът”, разяснява Костов.

Относно противогрипните ваксини експертът посочи, че към момента има останали количества, както и че към момента не е късно да се имунизираме.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР