Зрелостниците от Випуск 2024 са с най-висок среден брой точки

...
Зрелостниците от Випуск 2024 са с най-висок среден брой точки
Коментари Харесай

Министър Цоков: Отчитаме най-висок резултат на матурите от въвеждането им

Зрелостниците от Випуск 2024 са с най-голям междинен брой точки от въвеждането на наложителния държавен зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература до в този момент. Те са постигнали 58,48 т. точки от общо 100, което в скалата за оценки е добър (4,32). Това регистрира министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на днешния разбор на представянето на учениците на ДЗИ и националното външно оценяване в 4. клас.
 
По думите му по-високите резултати са разследване от напъните и труда на всички участници в просветителната система, а в статистиката не се включват спомагателните точки, които бяха получени служебно поради проблеми с отпечатването на изпитните материали в обособени учебни заведения. 
 
" След по-слабите резултати на миналогодишните матури година МОН набеляза редица ограничения, които дружно районните ръководства на образованието и обособените учебни заведения реализирахме ", регистрира проф.  Цоков. Регионалните ръководства на образованието проведоха пробни изпити в стотици учебни заведения, а ограничения имаше и на равнище учебни заведения. В доста просветителни институции се провежда спомагателна подготовка по български и математика за учениците, в това число и посредством проектно-базирано образование.
 
" Колегите целеустремено са работили с децата, за  да се приготвят и да се показват по-добре на изпитите и да се увеличи мотивацията им ", сподели министърът.  Усилията в тестванията да се включат повече на практика задания, също са дали резултат, стана ясно по време на отчитането на резултатите.  
 
Миналата година междинният триумф от първата наложителна матура беше добър  (3,93). Пълни 100 точки са постигнали 24 възпитаници, а предходната година – единствено един. Оценка отличен (5.50) или повече имат 5557 зрелостници, при 1 855 през 2023 г.   
 
Повишава се делът на положителните и отличните оценки, за сметка на каузи на слабите, междинните и положителните оценки на ДЗИ по български език и литература.
 
На тази матура над 70% от зрелостниците се оправят сполучливо с езиковите задания с избираем отговор, свързани с пунктуацията, граматиката и правописа, само че някои от тях мъчно откриват неточности при използването съществително име с основна писмен знак. 
 
В статистиката по райони първите седем и последните три остават непроменени – София-град, Смолян, Пловдив, Варна, Благоевград, Стара Загора, Русе и надлежно – Шумен, Разград и Плевен. Няма район, който да е намалил резултатите си от държавните зрелостни изпити по български език и литература. Значително покачване означават Кюстендил, София-област, Перник, Пазарджик, Видин и Велико Търново.
 
Тази година няма абитуриент с 0 точки на нито един от двата наложителни ДЗИ. Средният  брой точки от втори ДЗИ е 67,18 т., което e  много добър 4,72. (при 4.48  за предходната година). Повишение на резултатите се следи и по британски език, биология и здравно обучение, география и стопанска система, и математика.
 
Средният брой точки на зрелостниците, избрали математиката за втора наложителна матура, е 72,53 т., което е покачване с 15 т. по отношение на предходната година. Близо 13% са отличните оценки (от 95 до 100 т).  Зрелостниците се оправят добре и с трите задания със свободен отговор, с в детайли изложение на решения от въведените в профилираната подготовка модули " Геометрия ", " Елементи на математическия разбор " и " Практическа математика ".
 
Средният триумф от резултатите на държавния изпит за придобиване на професионална подготовка е доста добър (4,51), като предходната година той е бил добър (4.29). Най-високи са резултатите при отбрана на дипломен план, а по специалности – административно ръководство, информатика, хотелиерство и ресторантьорство. 
 
Продължава наклонността за възстановяване на резултатите на четвъртокласниците както по български език и литература, по този начин и по математика, където тя е по-отчетлива, регистрира още министър Цоков. Средният брой точки по БЕЛ е 72,6 т. или доста добър (4,97), а по математика – 70,53  т., което е доста добър (4,87).  Миналата година по български език и литература учениците са постигнали приблизително 70.5 точки, а по математика – 64.4 точки.
 
2012 са изпитните работи, оценени с оптимален брой, което е с 305 повече от предходната година. 15570 възпитаници са с отлични оценки и по двата предмета, което е с 50% повече спрямо предходната година. Увеличава се броят на учениците, получили по 100 т. и на двата предмета (75, а за 2023 година са били 64), като в това време понижава броят на учениците с 0 точки и на двата предмета (22 против 31 за 2023 г.).
 
Запазва се първата шестица от райони – София-град, Смолян, Варна, Благоевград, Габрово, Перник, както и последният район – Сливен. Макар и на други позиции измежду районите с най-ниски достижения остават Кърджали и Видин.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР