Зрелищната експлозия минути след старта на новата ракетна система Старшип

...
Зрелищната експлозия минути след старта на новата ракетна система Старшип
Коментари Харесай

Експлозията на ракетата на Мъск показва формулата му за успешен провал

Зрелищната детонация минути след старта на новата ракетна система " Старшип " (Starship) на " Спейс екс " (SpaceX) в първия й летателен тест е най-новата ярка илюстрация на бизнес формулата за " сполучлив неуспех ", която служи добре на компанията на Илон Мъск, споделят специалисти, представени от Ройтерс. 

Вместо да гледат на огненото раздробяване на колосалната система от последващо потомство като на крах, специалистите считат, че трагичната й загуба ще помогне за ускорение на развиването на транспортното средство.

Изображенията на " Старшип ", който излиза отвън надзор на височина над 30 километра в небето, до момента в който е прикован към ракетата-носител " Супер хеви ", преди комбинираното транспортно средство да се разпадне на части, преобладаваха в медийното отразяване на дълго чаканото изстрелване.

" Спейс екс " призна, че няколко от 33-те мощни мотора " Раптор " на " Супер хеви " са се развалили при издигането и че ракетата-носител и " Старшип " не са съумели да се разделят, както е било планувано, преди злощастният полет да бъде преустановен.



От компанията оповестиха, че са задействали команда за преустановяване на полета, откакто гигантската й ракетна система, включваща бустера " Супер хеви " и кораба " Старшип ", е изгубила надзор по време на встъпителния тестов полет и е почнала да пада. 

Ракетата - най-мощната, създавана в миналото, беше изстреляна от базата на " Спейс екс " в Бока Чика, щата Тексас, и се взриви минути след старта. 

Въпреки това ръководителите на " Спейс екс ", в това число Мъск - създател, основен изпълнителен шеф и основен инженер на основаната в Калифорния ракетна компания, приветстваха тестовия полет за постигането на главната цел - да бъде изстреляно транспортното средство, като в същото време бъдат събрани голям брой данни, които ще допринесат за развиването на " Старшип ".

Практиката прави нещата съвършени

Двама специалисти по аерокосмическо инженерство и планетарни науки, с които е разговаряла организация Ройтерс, са се съгласили, че тестовият полет е донесъл изгоди.

" Това е типичен сполучлив неуспех на " Спейс екс ", споделя Гарет Райсман от университета на  на Южна Калифорния, някогашен астронавт на НАСА и старши консултант на компанията.



Райсман назова тестовия полет на " Старшип " признак на тактиката на " Спейс екс ", която отличава компанията на Мъск от обичайните аерокосмически компании и даже от НАСА с " това приемане на неуспеха, когато следствията от него са дребни ".

По време на полета без екипаж на борда няма астронавти, а ракетата прелита съвсем напълно над водата, с цел да се избегнат възможни пострадвания или материални вреди на земята от падащи парчета. 

" Въпреки че тази ракета коства доста пари, това, което в действителност коства доста пари, са заплатите на хората ", сподели Гарет Райсман в изявление за Ройтерс часове след изстрелването в четвъртък.

По думите му " Спейс екс " икономисва повече пари в дълготраен проект и отделя по-малко време за идентифициране и поправяне на инженерни дефекти, като поема повече опасности в процеса на създаване, вместо да държи " огромен екип, който да работи години наред, пробвайки се да направи нещата съвършени, преди даже да ги тества ".

" Бих споделил, че периодите за превозване на хора на борда на " Старшип " са ускорени сега спрямо това, което беше преди няколко часа ", означи Райсман.



Планетарният академик Таня Харисън от Института за галактически проучвания към университета на Британска Колумбия, споделя, че освобождението от стартовата кула и издигането през сериозната точка, известна като оптимално аеродинамично налягане, са огромни достижения при първия полет на сходна огромна и комплицирана система за изстрелване. 

" Това е част от процеса на тестване ", сподели Харисън в изявление. " Има доста злополуки, които се случват, когато се пробвате да проектирате нова ракета. Фактът, че тя въобще беше изстреляна, направи доста хора в действителност щастливи ".

По думите й рисковете от един-единствен летателен тест са дребни спрямо амбициозните достижения, които са заложени на карта.



" Това е най-голямата ракета, която човечеството се е опитвало да построи ", споделя Таня Харисън, добавяйки, че тя е проектирана да транспортира доста повече товари и хора до и от дълбокия космос спрямо всеки действителен галактически транспортен съд.

Докато НАСА работи по задача за добиване на проби от марсианска почва и минерали, събирани от марсохода " Пърсивиърънс " и измервани в килограми, " Старшип " ще придвижва назад доста тонове скали и ще транспортира десетки астронавти и цели лабораторни уреди до и от Луната и Марс, отбелязва Харисън.



Илон Мъск разгласи, че " Старшип " е от решаващо значение за задачите на " Спейс Екс " за междупланетни проучвания, както и за по-близкия й във времето бизнес с изстрелване на комерсиални спътници, научни телескопи и вероятно платени астротуристи, които да употребяват ракетната система за многократна приложимост за пътувания до космоса.

Визирайки бързите темпове на развиване на " Спейс екс " от основаването й през 2002 година, довели до десетки търговски задачи годишно с ракетата-носител за ниска околоземна орбита " Фалкон 9 ", Таня Харисън споделя: " Няма да се изненадам, в случай че през идващото десетилетие имаме хора на Марс със " Старшип ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР