Зорница Стоилова е най-новият участник в рубриката “Запомнете това име”

...
Зорница Стоилова е най-новият участник в рубриката “Запомнете това име”
Коментари Харесай

“Запомнете това име”: Зорница Стоилова

Зорница Стоилова е най-новият участник в рубриката “Запомнете това име” с създател Рая Иванова . В нея Sportal.bg ви показва надарени български спортисти на възраст сред 14 и 19 години. Тя е на 18 години и се занимава с един от най-трудните и в това време един от най-неблагодарните спортове - съвременен петобой. През предходната година стана пета на Европейското състезание за девойки, завоюва Европейската купа за девойки в Пазарджик и взе участие на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес.

Зорница Стоилова е измежду очакванията на България при дамите за Световната купа в София напролет. За нейната подготовка се грижат трима треньори - Владимир Кузманов (модерен петобой), Камелия Едрева (конна езда) и Велко Братанов (фехтовка).
 @@@

НАЧАЛОТО
Благодарение на моята майка първо избрах плуване, когато бях 5-годишна. След това се реалокирах в модерния петобой с помощта на моя треньор, който ме караше да затоплям с тичане преди плуване. Така все по-често бягах преди да плавам и прекосих във възрастта дуел. Когато пораствах, започвах да изстрелвам, а по-късно започнах уроци и по фехтовка. Състезавах се в четирибой до 18 години.

Модерният петобой ми харесва, тъй като е разнороден и доста сложен спорт. В стрелбата би трябвало да си концентриран, в бягането и плуването би трябвало да си бърз, да си деликатен във фехтовката.
 @@@

АТЛЕТИКА ИЛИ МОДЕРЕН ПЕТОБОЙ?
Бягането ми е обичаният от петте спорта. Обмисляла съм да се занимавам единствено с атлетика, тъй като доста хора са ми казвали, че наподобявам на лекоатлетка, имам дълги крайници и гений за тичане. Казвали са ми да се преместя в леката атлетика, само че мен просто не може да ме грабне такова нещо, тъй като в моя спорт има тичане. Петобоят е доста сложен и друг спорт от другите. Много малко хора ни схващат нас, петобойците. Много е мъчно, на съревнование всичко се прави в един ден, нямаш никакво време да си починеш, само че би трябвало да събереш сили и да завършиш спортния ден до дъно.
 Запомнете това име: Зорница Стоилова @@@

КОННА ЕЗДА - СКЪПО УДОВОЛСТВИЕ
Истината е, че аз до момента не съм взела участие на съревнование по петобой с езда. Затова започнах по-интензивно тренировки по езда, тъй като се боря да взема лиценз. На идната Световна купа в София през април има езда и аз желая да се постарая да съумея да взема лиценз.
 Запомнете това име: Зорница Стоилова @@@
За страдание ездата е доста безценен спорт. Налага се сама да се финансирам, моите родители ми оказват помощ. Треньорката демонстрира извънредно схващане към мен, понижава ми таксата, вика ме по-често да яхвам. На тренировки всякога се опитваме да яздим разнообразни коне, само че това зависи и от техния график. Треньорите по езда споделят, че конете също са спортисти и имат потребност да се възстановят, да си починат. Не мога да яхвам един кон непрекъснато, по тази причина ги сменяме. За момента ездата върви добре.
 @@@

УСПЕХИТЕ НА МОДЕРНИЯ ПЕТОБОЙ В СЯНКА
Хората не се интересуват доста от петобой и по тази причина не знаят какъв брой е мъчно и по какъв начин би трябвало да съчетаваш всичко, с цел да си добър. Нашите момчета Тошко и Явор (б.а. Тодор Михалев и Явор Пешлеевски, които спелечиха бронзов орден в щафетата на Световното състезание по съвременен петобой в Мексико през 2018 г.) се показаха доста мощно и хората от нашата сфера са извънредно горди с тях. Медиите обаче отделят прекомерно малко време за петобоя. Аз желая модерният петобой да стане по-популярен в България и ще дам всичко допустимо от себе си, с цел да го създадем, те също. Не знам каква е повода спортът ни да не е толкоз прочут, само че с всички сили се опитваме да променим това нещо.  Българската делегация отпътува за младежките олимпийски игри @@@

ПЕТ В ЕДНО - ВЪЗМОЖНА КОМБИНАЦИЯ
Случвало се е да упражнявам и петте спорта в един ден. Ставам рано, ходя на учебно заведение и незабавно след учебно заведение безусловно търча към трамвая, с цел да стигна до базата. Яздя един час, по-късно търча до басейна, изстрелвам колкото имам време, по-късно плавам, след това се оправям оптимално бързо и пристигам към НСА - върша крос според от деня, по-късно играя фехтовка. Накрая на деня се прибирам доста изморена, вечерям и си лягам.
 Запомнете това име: Зорница Стоилова @@@

СВЕТОВНАТА КУПА В СОФИЯ
Аз съм прекомерно дребна за такова съревнование и го съзнавам, само че в мен има вяра. Ще дам всичко от себе си на плуване, тичане, пукотевица и фехтовка. Не знам дали ще се преборя, само че имам религия, че вероятно мога да вляза на край. Нямам огромни упования, тъй като въпреки всичко в нашия спорт най-хубавите са над 30 години, а аз съм единствено на 18. Просто се надявам да вляза на край.

Цялото изявление със Зорница Стоилова в “Запомнете това име” може да откриете във видеото!!! ФОТОГАЛЕРИЯ от подготовка на Зорница Стоилова по тичане и фехтовка ТУК!!! ФОТОГАЛЕРИЯ от подготовка на Зорница Стоилова по конна езда ТУК!!! Всички издания на " Запомнете това име " ТУК!!!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР