Зорница ИЛИЕВАКаквото и да ни говорят у нас, свидетели сме

...
Зорница ИЛИЕВАКаквото и да ни говорят у нас, свидетели сме
Коментари Харесай

Новите баланси

Зорница ИЛИЕВА
Каквото и да ни приказват у нас, очевидци сме на събития които надълбоко разклащат трона на одобрения от десетилетия хегемон №1 и на  доларизацията, която е една от основите на водещата му роля на интернационалната сцена. Неудържимата инфлация добавя картината. На хоризонта са съглашения, които няма по какъв начин да не провокират крах и загуби освен на доверие, само че и пренареждане на позиции и ред, който не е по усета на Вашингтон. Разбира се, че не е въпрос на дни, месеци или година, само че кой до през вчерашния ден можеше да си показа, че Макрон след завръщането си от Пекин ще съобщи „ би трябвало да понижим зависимостта ”.> Интересен извод за световния финансов свят  > и коментар за щатския $. Конкретните думи са „ Европа би трябвало да понижи зависимостта от $, който има трансграничен имунитет ”.  Допълва, че „ Европа би трябвало да устои на натиска да се трансформира в почитател на Съединени американски щати ”. Подчертава, че „ един от най-големите опасности пред Европа е да попадне в рецесии, които не са провокирани от нея ”.
Какво е направил Си Дзинпин с Макрон в Китай, че по този начин е обърната палачинката? Или може би е пристигнал моментът да отговори с достолепие на унижението, което понесе Франция откакто под носа на Париж съдружникът Съединени американски щати отмъкна договорка за 90 милиарда за доставка на нуклеарни подводници за Австралия?
Изявленията на Макрон са пред списание Politico и френски публицисти в самолета на връщане от Пекин. В същото време съпътстващата го Урсула фон дер Лайен е с цивилен полет и претършуване на багажа на китайското летище.
Един от първите въпроси към френския президент е за тайванския проблем, който е бодил в петата на Китай и надлежно една от тематиките на дългите диалози сред Макрон и Си Дзинпин. Според Макрон „ Европа би трябвало да заобикаля да бъде страна в напрежението сред Китай и Съединени американски щати по този въпрос ”. > Отново 1 на 0 за Пекин?  > Все отново Европейски Съюз е най-големият търговски партьор на Китай и тактиката на ръководещите в Поднебесната е подсилване на търговско-икономическите връзки с Европа и останалия свят. Военно-политическите тематики и проблеми са оставени на Москва. Определено в тази посока е реализирано съгласие при неотдавнашната среща на Путин със Си Дзинпин.
След това 3-дневно посещаване на китайския водач в Москва, извънредно дълго за началник на такова равнище в днешното комплицирано време, светът осъзна, че Пекин е изоставил релативно неутралната си позицишя в горещия спор на украинска територия и е почнал намерено да поддържа Русия. За обединявания Запад прощалните думи на Си към Путин „ има промени и ние сме тези, които дружно движим тези промени ” звучат повече от тревожно. В такава обстановка Макрон се връща към тезата, че Европа би трябвало да се стреми към стратегическа самостоятелност и „ Европа, водена от Франция, следва да бъде трета суперсила ”.
От построяването на такава самостоятелност несъмнено зависи дали ще може да се заобикаля замесване в рецесии, които не са европейски. Всъщност това са тези, които Китай от дълго време стартира за връзките сред Европа и Съединени американски щати. Препоръката на Пекин бе „ Европа да бъде независима и самостоятелна ”. Особено във външната си политика. Сега Макрон споделя, че не е в полза на Европа да форсира рецесията в Тайван. Свръхреакцията на Китай към Съединени американски щати по отношение на Тайван би трябвало да е единствено сигнал да се наблюдават събитията, само че и да се взима страна. Достатъчна е зависимостта на Европа от Съединени американски щати в региона на въоръжаването и енергетиката. 
Отново Макрон слага в дневния ред на Европа въпроса за „ подсилване на отбранителната европейска индустрия ”, само че акцентът е върху „ автономия ”. И за похлупак, откакто оповестява, че „ зависимостта от $ би трябвало да намалее “, Макрон декларира, че „ в случай че напрежението сред двете свърхсили ескалира, ние няма да имаме време и запаси да завършваме стратегическата си автономност и ще станем подвластни ”. Значи време няма. Новата Студена война е в ход. Щраусови пози не трансформират хода на събитията.> А събитията следват едно след друго  > Даже се застъпват. Бразилия и Китай се спогаждат за търговско-икономически връзки с юани. Следващите дни Лула ще е в Пекин. Китай събра в Пекин външните министри на Иран и Саудитска Арабия и то откакто светът разбра, че те ще възстановяват отношениаята си и ще възстановят дипломатическите връзки. Китай още веднъж е медиатор и разплащанията сред тези страни, най-вече в енергийния продан, ще бъдат също в юани. 
Саудитска Арабия кандидатства за участие в БРИКС. ШОС също е на хоризонта. Имало и опашка, отпред с Египет. Йеменската осведомителна агенциая САБА оповестява, че саудитски представители  са се срещнали с представители на йеменското съпротивително придвижване на хусите и страните са стигнали до края на изчерпателен кротичък проект. Официално ще се постави край на  войната в страната.
Дългата ръка на Пекин и Москва очевидно и тук е била задействана. Обявено бе в показаните наскоро тактики за външна политика и на двете страни. За Йемен е било контрактувано повдигането на строгата морска и въздушна обсада, прекратяването на 8-годишната експанзия, възобновяване на националните права на страната, изплащането на заплатите на чиновниците и така нататък Ройтерс оповестява за цялостното отваряне на следените от хусите пристанища и летището в Сана, както и напускането на задграничните сили.
Вратите за преустановяване на войната в Йемен, която бушува от 2014г, са били отворени в Пекин, а вятърът за тази смяна и районно съдействие задуха след съглашението сред Иран и Саудитска Арабия. В същото време Сирия  възвръща позиции в арабския свят и по предложение на Саудитска Арабия още веднъж ще бъде измежду Арабската лига. Москва посредничи за нормализиране на връзките сред Сирия и Турция. Външният министър на Турция, Чавушоолу, към този момент разгласи, че през май в Москва ще има среща на външните министри на Русия, Турция, Иран и Сирия по въпросите за Дамаск.> Както и да се разясняват тези събития,  > става все по-ясно, че оформящият се многополюсен международен баланс върху Западна Азия, Саудитска Арабия и страните от Персийския залив в действителност откъсват страните от Съединени американски щати и Израел. Решават се кървавите рани на района в съдействие с Китай, Русия и Иран. Доскоро никой не можеше да планува, че водач на хусите, Мохамед Али-ал-Хути  и посланикът на Саудитска Арабия в Йемен могат да си свидлив ръцете.  Въпросът е по кое време и къде ще се състои идващото притискане на ръце.
Неслучайно в Брюксел хиляди протестиращи пред постройката на НАТО скандираха „ НАТО не си играй на съветска рулетка в Украйна ”. И „ НАТО стой се ”. Дано.>
Клуб " 24 май "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР