Зоран Заев: С Договора от Преспа победители са и македонските,

...
Зоран Заев: С Договора от Преспа победители са и македонските,
Коментари Харесай

Зоран Заев: С Договора от Преспа победители са и македонските, и гръцките граждани

Зоран Заев: С Договора от Преспа спечелили са и македонските, и гръцките жители
„ Македонците и нашият другар Гърция могат да са горди с обстоятелството, че това потомство постави завършек на един изпълнен с нерешителен мир интервал на Балканите “. Това съобщи македонският министър председател Зоран Заев в изявление за гръцката осведомителна организация АНА-МПА.

По думите му всички жители са спечелили, а даже и тези, които са се противопоставили на Договора от Преспа. Той благодари на своя другар Алексис Ципрас за гласуването в гръцкия парламент, като акцентира, че двете страни са решили спор, който изглеждал неосъществим за разрешаване и че в този момент двата народа са удостоверили и своето надълбоко другарство.

„ С приемането и използването на Договора от Преспа, спечелилите са всички жители от двете страни, само че също и жителите от целия район. Победителите са и тези, които се опълчиха на съглашението, тъй като за тях идва нова епоха на разцвет, мир и другарство, както и за прогресивни жители от двете страни. Смелите жители избраха да отхвърлят сенките на предишното, с цел да дадат на Балканите нови благоприятни условия и политическа непоклатимост, да дадат образец за близки съседски връзки и другарство и да покажат, че в района може да има нов модел на икономическо развиване и интеграция “, акцентира Заев.

Македонският министър председател "с горделивост и благодарност" поздрави приятеля си Алексис Ципрас за гласуването в гръцкия парламент и насочи признателност към всички тези смели депутати, които "с гласа си сложиха завършек на страховете, считани за непреодолими".

„ Разрешихме спор, който беше показан като неосъществим за решение. Аз и моят другар, министър председателят Ципрас, предишното лято постигнахме съглашение. Заедно с нашите екипи, водени от външните министри, стигнахме до миг на признание: всяка страна би трябвало да даде нещо, с цел да получи доста, доста повече в подмяна. Отсега нататък удостоверяваме дълбокото си другарство. От през днешния ден напредваме с повече сили, с цел да обединим жителите на двете страни “, безапелационен е Заев.

Македонският министър председател акцентира, че бъдещето ще бъде общ път "с другарски планове и полезности, извлечени от нашето европейско семейство". / БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР